Proslava Međunarodnog dana mladih na inkluzivnom Zajedničkom festivalu u Sarajevu

  • Proslava Međunarodnog dana mladih na inkluzivnom Zajedničkom festivalu u Sarajevu
  • 367394031_755907219670310_3039650299972883229_n
  • 367395602_755907239670308_6134917703435271273_n
  • 367418159_755907069670325_7113753106939621522_n

Sarajevo, 12. august 2023 - Međunarodni dan mladih 2023. obilježen je danas na živopisnom i inkluzivnom Zajedničkom festivalu, održanom u Parku „Safet Zajko“ u Sarajevu, u sklopu projekta Populacijskog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) „Zbližimo se“. Cilj Festivala je promovirati društvenu koheziju, smanjiti predrasude i diskriminaciju te potaknuti dijalog i pomirenje među mladima iz sedam gradova: Sarajeva, Istočnog Sarajeva, Banja Luke, Tuzle, Brčkog, Bosanskog Petrovca i Bijeljine.

 

Rezidentna koordinatorica UN-a u Bosni i Hercegovini, Ingrid Macdonald, naglasila je važnost mladih u našem društvu: „Danas, kada obilježavamo Međunarodni dan mladih, želim da slavimo odlučnost, ideje i liderstvo mladih u Bosni i Hercegovini. Kao što je naglasio generalni sekretar UN-a António Guterres, čovječanstvo ovisi o bezgraničnoj energiji, idejama i doprinosu mladih svugdje u svijetu. Danas i svaki dan stojimo uz mlade u oblikovanju pravednog, inkluzivnog i održivog svijeta za ljude i planetu. Ujedinjene nacije u Bosni i Hercegovini predane su značajnoj zastupljenosti mladih, posebno onih koji su često izostavljeni - mladi s invaliditetom, mladi izbjeglice i migranti koji traže novi početak i mladi  iz LGBTIQ+ zajednice koji se zalažu za ravnopravnost. Ovaj događaj jedan je od mnogih koje organiziramo povodom obilježavanja Međunarodnog dana mladih i čast mi je biti ovdje s mladima iz cijele Bosne i Hercegovine koji su nam se danas pridružili“.

Na Međunarodni dan mladih Premijer Kantona Sarajevo, Nihad Uk, naglasio je svoju podršku i odgovornost prema ovoj populaciji: „Meni će, kao najmlađem premijeru KS, biti u stalnom interesu pitanje mladih u KS, na način da ću ulagati maksimalne napore da se ostvari bolji i kvalitetniji ambijent za mlade kroz strategiju za mlade, stanogradnju, bolju zdravstvenu zaštitu, obrazovanje i kulturne sadržaje, što je mnogo lakše ostvariti kada imate partnere kao što su UNFPA i Ambasada Italije u BiH“.

 

Ministar nauke, visokog obrazovanja i mladih Kantona Sarajevo, Pavle Krstić, također je naglasio da njegov tim radi sve u cilju toga da svaka mlada osoba ispuni svoj potencijal.

 

Među istaknutim događajima na današnjem Festivalu su međuopćinsko takmičenje u košarci između ekipa iz cijele BiH, prijateljska nogometna utakmica, muzika, kulinarski kviz i još mnogo toga.

 

„Ovaj Festival dokaz je moći mladih da pokrenu pozitivne promjene u svojim zajednicama. Prihvatimo inkluzivnost i prepoznajmo značaj ove proslave za promoviranje jedinstva, dijaloga i međusobnog razumijevanja“, izjavio je zamjenik ambasadora Republike Italije u Bosni i Hercegovini, Matteo Evangelista, u svom pozdravnom govoru.

 

Zajednički festival Italije i Bosne i Hercegovine nastavit će se održavati širom zemlje u cilju promoviranja mira i jedinstva.

 

Napomena za urednike: O projektu: „Zbližimo se: Razmjene mladih u podijeljenim zajednicama koje teže interkulturalnom dijalogu i inkluziji“ je projekt koji provodi UNFPA uz financijsku podršku Ambasade Republike Italije u Bosni i Hercegovini i Ministarstva vanjskih poslova Italije. Cilj projekta je pomoći mladima da prevladaju podjele u zajednicama, imajući u vidu značajno nasljeđe boli i traume iz rata u Bosni i Hercegovini.

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo