Obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini

Obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini
Obilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini Globalnom obilježavanju Međunarodnog dana djeteta pridružila se i Bosna i Hercegovina odigravanjem revijalne nogometne utakmice u Sarajevu, organizovane u partnerstvu UNICEF-a sa Nogometnim /fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine i Sportskim igrama mladih.

bilježen Međunarodni dan djeteta u Bosni i Hercegovini Globalnom obilježavanju Međunarodnog dana djeteta pridružila se i Bosna i Hercegovina odigravanjem revijalne nogometne utakmice u Sarajevu, organizovane u partnerstvu UNICEF-a sa Nogometnim /fudbalskim savezom Bosne i Hercegovine i Sportskim igrama mladih.

Dvadesetog novembra 1989. godine svjetski lideri potpisali su Konvenciju o pravima djeteta, kojom su svakom djetetu obećana jednaka prava na obrazovanje, zdravlje i zaštitu. Organizovanjem različitih aktivnosti za djecu i mlade, ovaj značajan datum se već 33 godine obilježava širom svijeta. Budući da je ovogodišnji Dan djeteta u znaku Svjetskog nogometnog prvenstva, UNICEF u Bosni i Hercegovini je u saradnji sa Nogometnim/fudbalskim savezom BiH i Sportskim igrama mladih BiH organizovao revijalnu nogometnu utakmicu „Bijeli vs Plavi“.

Za plavu ekipu nastupilo je 76 djece iz udruženja „Kolibri“, servisnog centra „Dajte nam šansu, Škole fudbala „Respekt“, Škole fudbala „Nova žena“, učenici OŠ „Umihana Čuvidina“, te učesnici Sportskih igara mladih. Djeca iz plave ekipe odmjerila su snage protiv ekipe Bijelih, za koju su nastupile osobe iz javnog, medijskog i sportskog života: Elvir Bolić, Frenki, članovi grupe Helem Nejse, Damir Kustura, Alma Dautbegović Voloder, Maja Čengić Miralem, Belma Zukić Ligata, Maja Arslanagić, Adis Hadžić, Sanel Konjhodžić, Bojan Govedarica, Nermin Kustura, članice prvog tima SFK Sarajevo 2000 Amela Kršo i Amra Omeragić, nogometaši FK Željezničar – Haris Hajdarević i Santos Rodrigues Clerismario, kao i nogometaši FK Sarajevo – Kenan Lamadžema i Seid Pramenković.

Početni udarac izvela je Dr. Rownak Khan, predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a iako se radilo o revijalnoj utakmici, želja za pobjedom u obje ekipe je bila itekako prisutna. S obzirom na neuobičajen broj igrača na terenu, svi učesnici, ali i gledatelji jako su se dobro zabavljali, a atmosferu je dodatno upotpunio Jasmin Ligata, poznati sportski radnik i projekt menadžer udruženja Pomozi.ba. Najsmješniji trenutak dogodio se prilikom dosuđivanja „nepostojećeg“ penala za ekipu Bijelih. Nakon dosta rasprave, Santos je postigao pogodak iz penala za svoju ekipu, a kako su na golu bila dva golmana ekipe Plavih, penal je priznat kao dva pogotka. Utakmica je završena rezultatom 7:3 u korist ekipe Plavih.


Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo