Prošireni proizvodni kapaciteti: Očekujemo 13 tona prinosa zdravih ekoloških poljoprivrednih proizvoda

  • Prošireni proizvodni kapaciteti: Očekujemo 13 tona prinosa zdravih ekoloških poljoprivrednih proizvoda
  • 117655358_722773734954338_4835958502322744637_n
  • IMG_5204
  • IMG_5201
  • IMG_5213
  • IMG_5180

Na padinama Mojmila, 2017. godine, javno preduzeće “LOKOM” uspostavilo je proizvodno - edukativni poligon urbane poljoprivrede. Koncept urbane poljoprivrede podrazumijeva uzgajanje i distribuciju hrane u neposrednoj blizini naseljenih mjesta.

Pripadnici JP "LOKOM" koji su zaduženi za održavanje poljoprivredno - edukacionog poligona "Mojmilo", ujedno rade na održavanju zelene površine cijelog parka "Park-šume Mojmilo", koji je od uspostavljanja poligona veoma uredan, te više nema pritužbi građana na njegovu zapuštenost.

Plastenička proizvodnja na poljoprivredno – edukativnom poligonu “Mojmilo” do aprila 2020. godine odvijala se na 700 metara kvadratnih. Međutim, u skladu sa potrebama tržišta i potražnjom proširila se za dodatnih 600 metara kvadratnih, te se sada razne povrtlarske kulture uzgajaju pod zaštićenim prostorom ukupne površine od 1300 metara kvadratnih.


 “Poljoprivredna proizvodnja u plastenicima odvija se u dva turnusa. Imamo jesenju sadnju kad se sade kulture poput salate, mladog luka, špinata i blitve i proljetnu sadnju kada se sade toploljubive kulture koje zahtijevaju određenu temperaturu, a to su paradajz, paprika, patlidžan, krastavac,dinja”, rekao je Adnan Šabanović, rukovodilac podružnice poljoprivrede.

Proizvodi poljoprivredno-edukativnog poligona “Mojmilo” mogu se kupiti na samom poligonu ili na eko-štandu pored sportske dvorane na Dobrinji.

U toku jedne sezone proizvodilo se blizu 9 tona zdravih ekoloških poljoprivrednih proizvoda, a od ove godine će taj broj biti znatno veći, jer su proizvodni kapaciteti znatno prošireni, te se očekuju prinosi blizu 13 tona.

“Ljudi su sve više svjesni kvalitete naših proizvoda, a pogotovo sad u vrijeme pandemije koronavirusa, kada veliki broj naših kupaca ima želju da dođe do samog poligona koji se nalazi u sklopu “Park šume Mojmilo” i uz laganu šetnju prirodom izabere za sebe svježe i tek ubrano povrće”, kazao je Šabanović.

JP "LOKOM" već četvrtu godinu posjeduje certifikat o organskoj proizvodnji. Ono što organski način proizvodnje čini značajnim je činjenica da se njime ne zagađuje životna sredina, čitav proizvodni ciklus se zasniva na korištenju prirodno postojećih odnosa i interakcija u prirodnoj sredini i poštuje prirodnu ekološku ravnotežu.

“Organska proizvodnja je jako zahtjevna, potrebno je dosta znanja i stalni monitoring. Ne smiju se upotrebljavati mineralna hemijska gnojiva, niti bilo koji stimulatori koji su hemijskog porijekla. Genetski modifikovani organizmi (GMO) i njihovi proizvodi su apsolutno zabranjeni u organskoj proizvodnji”, pojašnjava Šabanović.


Ulaz u "Park-šume Mojmilo" je besplatan za sve posjetitelje, a prihod se ostvaruje kroz korištenje resursa parka, odnosno kroz poljoprivrednu proizvodnju.


 

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo