Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta
Pozicija br. 1.
– Pomoćnik kuhara
Literatura i
oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih
bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje
ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu),
ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura
Pitanja:
1. Juhe su
bistri i tamni temeljci od kostiju i začina.
2. Prilozi
za guste juhe su domaći rezanci i domaća kašica.
3.
Valjušci od krumpira prže se u dubokoj masnoći.
4. Složena salata priprema se samo od kuhanog
povrća.
5. Gljive
za uporabu u kuharstvu najčešće su smrznute.
6. Salate
su jela koja sadrže puno bjelančevina i masti.
7. Za
umake najčešće koristimo začinsko povrće.
8. Salata od liganji vezana je umakom od
majoneze.
9. Juha od paradajza je gusta krem juha.
10. Pileći
file reže se od pilećih prsa.
11.
Piletina je divljač s bijelim mesom.
12. Sos od
gljiva je izveden od mliječnog umaka
13. Rezanci
se kuhaju u kipućoj slanoj vodi, s dodatkom 2-3 kapi ulja, da se ne slijepe.
14. Složene
salate gotove se samo od sirovog povrća.
15. Salate
su jela koja sadrže puno vitamina i minerala.
16. Zelena
salata pripada skupini miješanih salata.
17.
Špagete kuhamo u kipućoj, slanoj vodi, s nekoliko kapi ulja - al dente.
18. Vitamini imaju veliku energetsku vrijednost,
a unosimo ih hranom.
19. Masti
ili lipidi mogu biti i biljnog i životinjskog podrijetla.
20. Svježe
povrće i voće su siromašni vitaminima i mineralima.
21.
Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska
na druge poslove u ugostiteljstvu oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
22. Ragu
juha pripada skupini bistrih juha od povrća i mesa.
23. Ragu
juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg su prigotovljene.
24. Povrće
za ragu juhu reže se na kockice, a nakon kuhanja treba ga protisnuti.
25. Slani
krompir se kuha i protisne u kašicu, s dodatkom mlijeka i maslaca.
26. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se
poslužuje kriška limuna i majoneza.
27.
Marikulturi pripadaju uzgajališta riba i školjaka u moru.
28. Juha
od gljiva je bistra juha.
29.
Prilozi za bistre juhe su: ribana kašica, domaći rezanci i špagete.
30.
Rizi-bizi se prigotavlja od riže i graška najmanje 1 sat.
31. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan
odgovor)
32. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan
odgovor)
33. Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan
odgovor)
34. Karakteristikama jela po narudžbi pridružite
2 tačne tvdnje: (zaokruži tačan odgovor)
35. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog
nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj prehrani i
posluživanju. (zaokruži tačan odgovor)
36. Najčešći izvori zaraze salmonelom su:
(zaokruži tačne odgovore)
37. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
38. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i
pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
39. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan
odgovor)
40. Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži
tačan odgovor)
41.
Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte dvije tačne tvrdnje:
(zaokruži tačan odgovor)
42.
Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan
odgovor)
43.
Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite dvije ispravne tvrdnje: (zaokruži
tačan odgovor)
44.
Zaokruživanjem dviju ispravnih tvrdnji završite misao: Sredstva za zgušnjavanje
…: (zaokruži tačan odgovor)
45. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su …
dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
46.
Izborom dva odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)
47.
Izborom dva odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)
48. .
Izborom dva odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)
49. Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju
u juhu.
50. Domaći
rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata.
51. Fiskalni program POS
blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem
računara.
52.
Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.
53.
Blanširanje znači staviti svježe voće ili povrće u kupuću vodu, iskuhati, a
zatim isprati hladnom vodom.
54.
Dresirati znači pripremiti plan za pripremu jela.
55.
Frapirati znači staviti jelo ili piće na led.
56.
Garnirati znači obložiti neko jelo raznim dodacima.
57.
Pasirati znači presovati neku namirnicu.
58.
Resofirati znači ohladiti jelo.
59.
Tranširati znači izrezati meso na lijepe komade.
60.
Gratinirati znači staviti gotovo jelo u rernu da dobije koricu.
61. Crna
lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)
62. Knjiga žalbi je:
(zaokruži tačan odgovor)
63. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
64. Higijenski minimum
je: (zaokruži tačan odgovor)
65. Gang je: (zaokruži
tačan odgovor)
66. Panirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
67. Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
68. Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan
odgovor)
69. Grilirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
70. Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
Pozicija br. 2. – Konobar
Literatura
i oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, osnove higijene, poznavanje hrane i
pića, komunikacija i ophođenje sa gostima, priprema i posluživanje pica
Pitanja:
1. Pojmu jelovnik dodijeli 2 tačne tvrdnje!
(zaokruži tačan odgovor)
2. Karakteristike pripremanja jela za stolom
ispred gosta označi s 2 tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
3. Organoleptičko
ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
4. Hemijska sredstva za
deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)
5. Jedan od uzroka postanka profesionalnih
oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo:
(zaokruži tačan odgovor)
6. Masti ili lipidi mogu
biti biljnog i životinjskog porijekla.
7. Govedina se može
čuvati na temp. 2 - 6 C do 14 dana bez posljedica kvarenja.
8. Kofein nadražuje
živce, a čisti kofein je otrov.
9. Pretjerano pijenje
čaja škodi živcima, želucu i srcu.
10. Za dodatak kafi ili
čaju može poslužiti mlijeko.
11. Na bocama mineralne
vode mora biti kvantitativna i kvalitativna analiza vode.
12. Sokovi od povrća su
umjetni sokovi, dobiveni od koncentrata i arome povrća.
13. Jako je dobro
konzumirati hranu s puno šećera, soli, masnoća i prerađenih žitarica.
14. Prehrana fizičkih
radnika zahtijeva veći unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
15. Ugostiteljski radnik
koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove
posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
16. Ugostiteljsko
osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se
prenose dodirom preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba.
17. Veganska prehrana
isključuje uporabu bilo kakve hrane biljnog podrijetla.
18. Vegetarijanska
prehrana isključuje uporabu mesa.
19. Hrana se može
onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u
njezinoj pripremi i posluživanju.
20. Konobar u džepu
uvijek mora imati, olovku i blok za pisanje, novčanik, otvarač, maramicu.
21. U klasičnom načinu
posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola.
22. Pri posluživanju
pića dame imaju prednost odabira i usluživanja.
23. Restoran može imati
posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za
djecu, starije osobe, sportaše i sl.
24. Jela pečena na žaru
treba odmah poslužiti, jer se stajanjem ohlade i postaju žilava.
25. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se:
alkoholna pića, jaki začini, masna jela.
26. Voćne salate mogu se
poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.
27. U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela
od svježeg povrća i voća.
28. Integralni sistem
nuđenja jela odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese.
29. Namirnice iste vrste
treba ponavljati u menuu radi racionalizacije troškova.
30. Gljive za uporabu u
ugostiteljstvu najčešće su smrznute.
31. Koje od navedenih
zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)
32. Primjeni voća u
ugostiteljstvu možemo dodijeliti dvije tačne tvrdnje. (zaokruži tačan odgovor)
33. Prilikom
sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan
odgovor).
34. Namirnice bogate
bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)
35. Za dekoraciju
hladnih predjela koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)
36. Karakteristike
gotovih jela.. označite s 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
37. Za pečenje mesa u
rerni …karaketristične su 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
38. Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)
39. Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se
uslužuje: (zaokruži tačan odgovor)
40. Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)
41. Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer
se prigotavlja za 2 osobe.
42. . Biftek je komad
mesa goveđe pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama.
43. Rostbif je meso
goveđeg hrpta (dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr.
44. Na ražnju se
prigotavljaju ribe, rakovi, kotleti i ražnjići.
45. Konobar je dužan da:
(zaokruži tačan odgovor)
46. Dobit je raylika između prihoda i rashoda.
47. Tatar biftek se
priprema u kuhinji.
48. Flambiranje
određenog jela je dorada jela pre gostom.
49. Da li se pod nazivom
degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)
50. Pod pojmom štopciger
podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)
51. Gang je: (zaokruži
tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je:
(zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan
odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO
je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je:
(zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je:
(zaokruži tačan odgovor)
59. Prostor za pušenje
je: (zaokruži tačan odgovor)
60. VIP gosti je naziv
za: (zaokruži tačan odgovor)
61. Online marketing je
oglašavanje usluga i proizvoda putem interneta.
62. Crna lista namirnica je lista namirnica koje
se ne smiju upotrebljavati u ugostiteljstvu.
63. Dobit je razlika
između prihoda i rashoda.
64. Sanitarna knjižica
nije neophodan dokument svakog ugostiteljskog radnika.
65. Artikal je krsjnji
proizvod koji se daje kupcu.
66. Fiskalni program POS blagajna/kasa je program
koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem
računara.
67. Ugostiteljstvo je
privredna i uslužna djelatnost.
68. Ugostiteljske
objekte možemo podijeliti na: ugostiteljske objekte za pružanje usluge smještaja i
ugostiteljske objekte za pružanje usluga hrane i pića.
69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko
vezano sa turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda
70. Franšiza je privilegija ili pravo pojedinca
ili grupe da provode određenu vrstu komercijalne aktivnosti.
Pozicija br. 3. – Radnik na održavanju javne higijene i zelenih površina
Literatura
i oblast: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od
požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09),
poznavanje tehnika i alata neophodnih za održavanje zelenih površina i javne
higijene
Pitanja
1. Deratizacija
je.........?
2.
Šta je dezinsekcija........?
3.
Higijena je .......?
4.
Zašto je važna higijena ruku.....?
5.
Šta je dezinfekcija...?
6.
Kakav oblik ima
pravilno orezana živa ograda......?
7.
Osnovni alat koji
se koristi pri održavanju javnih zelenih površina je…….?
8.
Da li postoji posebna
travnata smjesa za sijanje trave na površinama u sjeni….?
9.
Idealno vrijeme
za sjetvu travnjaka u našim vremenskim uslovima je u mjesecu:
10.
Primarna upotreba motornog trimera za travu je za…………?
11.
Čime se vrši
ojačavanje žive ograde ako se ista nalazi u blizini javnih komunikacija,
prije svega se misli na umjetne elemente.........?
12.
Koji alat
koristimo pri orezivanju žive ograde……..?
13.
Kako dijelimo žive
ograde....?
14.
Čime vršimo
prozračivanje travnjaka...........?
15.
UREA
je………..?
16.
Koliko rezidbi
ima u drugoj godini žive ograde
listopadne vrste?
17.
Koji oblik
orezivanja žive ograde se ne preporučuje.......?
18.
Koja vrsta žive
ograde se češće orezuje........?
19.
Orezivanje stabala
se vrši?
20.
Najbolje vrijeme za
orezivanje žive ograde od bukve?
21.
Šta se podrazumjevamo pod održavanjem javnih zelenih površina……?
22.
Osnovni
alat koji se koristi pri održavanju javnih zelenih površina je……?
23. Motorni trimer za travu se koristi za……?
24.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
25.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
26.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
27.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
28.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
29.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
30.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
31.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
32.
Svojstva kisonika su?
33.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
34.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
35.
Sredstva za početno gašenje požara?
36.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
37.
Šta se smije gasiti vodom?
38.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
39.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
40.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
41.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
42.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
43.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
44.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
45.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
46.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
47.
Koje su mjere zapaljive?
48.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
49.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
50.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
51.
Na koji način se aktiviraju aparati sa
ugljenmonoksidom?
52.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
53.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
54.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
55.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
56.
Kako se postupa u slučaju poplave?
Pozicija br. 4. – Higijeničar
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od požara i
vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), čišćenje i održavanje
prostorija, te poznavanje sredstava i opreme za rad
Pitanja:
1. Šta je dezinfekcija?
2. Šta je dezinsekcija?
3. Kako postupiti u slučaju požara u
kancelariji?
4. Kako postupiti u slučaju poplave?
5. Kojim sredstvima se čiste prozori?
6. Kojim sredstvima se čiste podovi?
7. Kako postupiti u slučaju gubitka
ključeva od kancelarije?
8. Koja sredstva za čišćenje se nalaze u
toaletu?
9. Da li higijeničarska mora poznavati
raspored kancelarija i raspored ključeva pojedinih
kancelarija?
10. Koja vrsta otpada se odlaže u plave kante?
11. Koje boje je kanta za otpad u koji se
odlaže metal i plastika?
12. Koliko često se vrši usisavanje i brisanje
podova, brisanje prašine sa stolova i drugog
inventara?
13. Koliko često se vrši generalno čišćenje
kancelarija?
14. Koliko često se vrši pražnjenje korpe za
otpad?
15. Kako postupiti u slučaju kada se na
kancelarijskom stolu, koji je potrebno očistiti,
nađu pisani materijali?
16. Sredstvo za rad
su...?
17. Sredstvo za pranje
podova...?
18. Kad se vrši čišćenje
sredstava za rad...?
19. Odlaganje nečiste
vode nakon brisanja podova vrše se...?
20. Da li je dozvoljena
upotreba metle za pranje podova...?
21. Da li je dozvoljena
upotreba pribora za čišćenje sanitarnog čvora za čišćenje drugih prostorija...?
22. Gdje se vrši
odlaganje higijenskog pribora...?
23. Da li se Stelex
sredstvo koristi za čišćenje podova....?
24. Osnovna namjena
zogera je čišćenje....?
25. Svrha čišćenja je...?
26. Sredstvo za rad su.......?
27. Zašto
je važno redovno održavanje higijene?
28. Osnovne
grane higijene?
29. Higijena
je .......?
30. Zašto
je važna higijena ruku ?
31. Kada
se vrši čišćenje sredstava za rad..............?
32.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
33.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
34.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
35.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
36.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
37.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
38.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
39.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
40.
Svojstva kisonika su?
41.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
42.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
43.
Sredstva za početno gašenje požara?
44.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
45.
Šta se smije gasiti vodom?
46.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
47.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
48.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
49.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
50.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
51.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
52.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
53.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
54.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
55.
Koje su mjere zapaljive?
56.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
57.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
58.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
59.
Na koji način se aktiviraju aparati sa
ugljenmonoksidom?
60.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
61.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
62.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
63.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
Pozicija br. 5. – Referent
za sport i rekreaciju
Literatura
i oblast: Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine
Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine
Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima,
poznavanje sredstava i opreme u sportskim objektima
Pitanja:
1.
Dimenzije
odbojkaškog terena su?
2.
Visina
obruca za odigravanje košarkaških utakmica iznosi?
3.
Trajanje
rukometne utakmice iznosi?
4.
Trajanje
košarkaške utakmice iznosi?
5.
Visina
odbojkaške mreže za seniorke iznosi?
6. Kada
se izdaje pisani fiskalni račun?
7.
Dimenzije
rukometnog terena iznose?
8. Kada
se vrši presjek stanja?
9. Dnevni
izvještaj se izvlači?
10. Periodični
izvještaj se izvlači?
11. Dimenzije
košarkaškog terena?
12. Na kojoj
udaljenosti je linija za tri poena u košarkaškoj utakmici je na udaljenosti metara od
koša?
13. Na koji
način se vrši naplata korisnicima termina/utakmica koji imaju zaključen
godišnji ugovor o zakupu/korištenju sportskog objekta?
14. Dimenzije
košarkaške table su?
15. Ko vodi
svesku dnevnih izvještaja?
16. Ko unosi
podatke u knjigu dnevnih izvještaja?
17. Na koji
način se vrši naplata korisnicima termina/utakmica koji nemaju zaključen ugovor o
zakupu/korištenju sportskog objekta?
18. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
19. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
20. Šta je
dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
21. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
22. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
23. Koje su
odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od
požara?
24. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
25. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
26. Svojstva
kisonika su?
27. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
28. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
29. Sredstva za
početno gašenje požara?
30. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
31. Šta se
smije gasiti vodom?
32. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
33. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
34. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
35. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
36. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
37. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
38. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
39. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
40. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
41. Koje su
mjere zapaljive?
42. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
43. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
44. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
45. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
46. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
47. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
48. Putevi
evakuacije se obilježavaju?
49. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
50. Kako se
postupa u slučaju poplave?
Pozicija br. 6. – Radnik u dječijoj igraonici
Literatura i
oblast: Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine
Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine
Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima
Pitanja:
1. Kada
se izdaje fiksalni račun?
2. Kada
se stornira račun?
3. Kada
se vrši presjek stanja?
4. Radi
li se dnevni izvještaj kada nije bilo prometa?
5. Dnevni
izvještaj se izvlači:
6. Periodični
izvještaj se vrši:
7. Kada
se izdaje pisani fiskalni račun?
8. U
koliko primjeraka se izdaje pisani fiskalni račun?
9. Kada
se vodi knjiga dnevnih izvještaja?
10. Fiskalni
račun je?
11. Periodični
izvještaj je?
12. Presjek
stanja je?
13. Rok za
storniranje fiskalnog računa je?
14. Mogu
li se vršiti ispravke isprintanog fiskalnog računa?
15. Da li
postoji obaveza čuvanja štampanih isječaka dnevnog izvještaja?
16. U
skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom maksimalan broj posjetilaca u
dječijoj igraonici je?
17. Kojim
zakonskim propisom je regulisana zaštita na radu?
18. Ko vodi
knjigu dnevnih izvještaja?
19. Ko unosi
podatke u knjigu dnevnih izvještaja?
20. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
21. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
22. Šta je
dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
23. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
24. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
25. Koje su
odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od
požara?
26. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
27. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
28. Svojstva
kisonika su?
29. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
30. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
31. Sredstva za
početno gašenje požara?
32. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
33. Šta se
smije gasiti vodom?
34. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
35. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
36. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
37. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
38. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
39. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
40. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
41. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
42. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
43. Koje su
mjere zapaljive?
44. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
45. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
46. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
47. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
48. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
49. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
50. Putevi
evakuacije se obilježavaju?
51. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
52. Radno vrijeme
je?
53. Pod radnim
vremenom se ne smatra?
54. Puno radno
vrijeme traje?
55. Puno radno
vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od?
Pozicija br. 7. – Radnik na obezbjeđenju
Literatura i
oblast:
- Zakon o agencijama i
unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine FBiH („Službene novine
Federacije BiH“, br. 78/08 i 67/13)
- Pravilnik o načinu
korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom vršenja poslova fizčke zaštite
ljudi i imovine (,,Službene novine Federacije BiH",br. 31/09)
- Pravilnik o vatrenom
oružju za obavljanje poslova fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene
novine Federacije BiH",br. 92/14)
- Pravilnik o sadržaju ,
obavezama i načinu vršenja radnji koje preduzima čuvar, korištenja vatrenog
oružja i fizičke sile tokom obavljanja poslova fizičke zaštite ljudi i imovine
( ,,Službene novine Federacije BiH",br. 92/14)
- Zakon o zaštiti od
požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
Pitanja:
1. Šta su indicije?
2. Indicije možemo
prikupiti?
3. Šta je alibi?
4. Šta je prisustvo na
mjestu izvršenja krivičnog djela?
5. Za šta su značajna
pitanja u kriminalističkom radu?
6. Šta će se utvrditi
odgovorom na zlatno pitanje „kako“?
7. Šta je uviđaj?
8. Na kojem mjestu se
vrši uviđaj?
9. Ko vrši uviđaj?
10.Šta se može pronaći
na licu mjesta izvršenja krivičnog djela?
11. Na koji način treba
postupati prilikom osiguranja lica mjesta?
12.Šta je lični opis?
13.Šta se može pomoću
ličnog opisa?
14.Gdje se mogu naći
tragovi krivičnog djela?
15. Radi čega je u
obezbjeđeno lice mjesta izvršenog krivičnog djela, izuzetno,
dozvoljeno ući?
16.Koji tragovi imaju
najveću dokaznu vrijednost?
17. Da li tragove
krivičnog djela možemo naći na sredstvu izvršenja?
18.Prema porijeklu
tragove dijelimo na?
19. Da li je dozvoljeno
pomjerati tragove krivičnog djela?
20.Koji su najčešći
načini izmjene sadržaja originalnog dokumenta?
21. Da li se tragovi
krivičnog djela mogu pronaći na više odvojenih lokacija?
22.Pod pojmom brisanja
dokumenta podrazumijeva se uklanjanje teksta ili detalja nekim
hemijskim sredstvom ili
otpadom?
23.Šta se podrazumijeva
pod pojmom dopisivanje?
24.Prema vidljivosti
tragove dijelimo na?
25. Do kada trebamo
obezbijediti i sačuvati tragove krivičnog djela?
26.Koji su poslovi
fizičke zaštite?
27.Koja su ovlaštenja
čuvara?
28. Definicija fizičke
zaštite?
29.Pomoću kojih isprava
se može vršiti utvrđivanje identiteta?
30.Ko propisuje oblik i
sadržaj službene iskaznice?
31. Da li čuvar pri
sprovođeju zakona treba da upotrijebit svu silu?
32.Kako se iskazuje
mjera upozorenja?
33.Gdje treba biti
detaljno opisana svaka upotreba sile koja rezultira povredom osobe?
34.Kakvog je karaktera
radnja ograničenje kretanja?
35.Kada čuvar može
koristiti silu?
36. Da li je mjera
obezbjeđenja obavezujuća za onog za koga se izdaje?
37. Da li je čuvarima
dozvoljeno utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
38. Da li je čuvar dužan
dati svoju identifikaciju osobi kojoj je utvrđivao identitet, ako ona
to zahtjeva bez obzira
na razlog zbog čega traži podatke?
39. Da li je dozvoljeno
obavljanje zaštite na osnovu ugovora o djelu?
40. Šta je pasivan
otpor?
41. Podsticanje drugih
lica se smatra kao?
42. Da li čuvar ima
pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i
izvršiti njihov pregled?
43. Da li agencija može
imati policijska ovlaštenja?
44.Koja
institucija/institucije organizuje izvođenje obuke za čuvare?
45.Koji su poslovi
fizičke zaštite?
46.Ko izdaje naredbu za
pretresanje?
47. Na čiji zahtjev se
izdaje službena iskaznica?
48.Ko može zadržati
osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela?
49.Šta je aktivan otpor?
50.Koje odbrambene
taktike i tehnike čuvar koristi u pasivnom otporu?
51.Kakav kontakt bi ste
trebali imati sa medijima?
52.Ko propisuje tehnička
sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke
zaštite agencija?
53.Koje odbrambene
taktike i tehnike čuvar koristi u aktivnom otporu?
54.Koja je svrha
pismenog izvještaja o upotrebi sile?
55.Ko propisuje način
organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i
rukovanje oružjem?
56.Vrsta krivičnog djela
protiv života i tijela?
57.Ko diktira koliko će
sile biti upotrijebljeno?
58.Koji je postupak
čuvara u pogoršanom aktivnom otporu?
59.Ko vrši nadzor nad
provođenjem Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za
zaštitu ljudi i imovine?
60.Koliki kalibar
vatrenog oružja najviše može biti?
61.Vatreno oružje se
može nositi i koristiti?
62. U kojim okolnostima
se može upotrijebiti vatreno oružje?
63. Ukoliko pri
obavljanju poslova fizičke zaštite dođe do upotrebe vatrenog oružja šta je
zaštitar dužan uraditi?
64.Koja su glavna
sigurnosna pravila na strelištu?
65.Koji su glavni
dijelovi pištolja?
66. Nišanjenje kod
preciznog gađanja treba da se dovede u liniju koje četiri tačke?
67.Ko nabavlja vatreno
oružje za potrebe fizičke zaštite?
68. Metak upozorenja
zaštitar će pucati?
69.Kojim zakonom je
regulisana zaštita od požara u FBiH?
70. Mjere zaštite od
požra predviđene zakonskim propisima koje je sprema sprovoditi?
71.Šta je dužno uraditi
svako lice koje primijeti požar?
72.Kojim aktom su
utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštite od
požara?
73. Na koji broj se
dobiva profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo?
74.Koje su odgovornosti
zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštite od
požara?
75. Da bi došlo do
pojave gorenja, odnosno požara u prostoriji moraju istovremeno da se
ispune koji uslovi?
76.Eliminisanjem jednog
od tri uslova za nastanak požara, požar se?
77.Koja svojstva ima
kiseonik?
78.Sa stanovišta
opasnosti od požara na šta dijelimo materije?
79.Zapaljive materije se
prema agregatnom stanju dijele na?
80.Koja su sredstva za
gašenje početnog požara?
81.Koje je najčešće
upotrebljavano sredstvo za gašenje požara?
82.Šta se smije gasiti
vodom?
83.Za gašenje čega se
može upotrebljavati pjena?
84.Koja je osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog
požara tipa „S“ i
aparata tipa „Co2“?
85.Za šta se
upotrebljava aparat Co2?
86.Šta je to hidrant i
koja je oznaka?
87.Gdje su u zgradama
postavljeni hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se
obezbjeđuje voda za
gašenje požara?
88.Sa čime moraju biti
snabdjeveni hidrantski priključci?
89.Kakvi mogu biti
uređaji za dojavu požara?
90. Na koji način se
aktivira ručni javljač požara?
91.Koje su osnovne snage
za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
92. Dopunske snage za
vatrogastvo čine?
93.Koje su materije
zapaljive?
94. U klasu „A“ se
svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
95. U klasu „B“ se
svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
96. Na kojem principu
djeluju na požar aparati tipa „S“?
97. Na koji način se
aktiviraju prenosni aparati sa ugljenmonoksidom?
98.Kojim sredstvom za
gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
99.Kako i gdje se moraju
držati uređaji i oprema za gašenje od požara?
100. Kako se
obilježavaju putevi evakuacije?
101. Koliko iznosi
novčana kazna za rad agencije bez odobrenja?
102. Kolika je novčana
kazna predviđena za pravno lice koje nije izvršilo ispitivanje i
održavanje PP aparata?
103. Poslovi fizičke
zaštite su?
104. Ovlaštenje čuvara
je?
105. Definicija fizičke
zaštite je?
106. Utvrđivanje
identiteta može se vršiti pomoću sledećih isprava?
107. Da li čuvar može
upotrijebiti sredstvo prinude u slučaju nepostupanja po njegovoj izdatoj
naredbi?
108. Ko propisuje oblik
i sadržaj službene iskaznice?
109. Čuvar treba da
upotrijebi silu pri sprovođenju zakona?
110. Mjera upozorenja
iskazuje se?
111. Svaka upotreba sile
koja rezultira povredu osobe mora biti detaljno opisana u?
112. Ograničenje
kretanja je radnja?
113. Poslovi fizičke
zaštite su?
114. Ovlaštenje čuvara
je?
115. Utvrđivanje identiteta
može se izvršiti pomoću?
116. Zaštitar može
koristiti silu da bi?
117. Mjera naređenja
iskazuje se?
118. Službenu iskaznicu
izdaje?
119. Agencija koja
obavlja poslove fizičke zaštite može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi
za?
120. Agencija koja
obavlja poslove fizičke zaštite izvan mjesta sjedišta agencije obavezna je
osnovati
produžnicu ukoliko ima
pored odgovarajućih i tehničkih sredstava i opreme?
121. Mjera naređenja je
obavezujuća za onog kome se izdaje?
122. Da li je dozvoljeno
čuvarima utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
123. Poslovi fizičke
zaštite su?
124. Ovlaštenje zaštite
je?
125. Da li je zaštitar
dužan dati svoje identifikacione podatke osobi kojoj je utvrđivao identitet ako
ona to zahtjeva bez obzira bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?
126. Zaštitar može
izdati upozorenja i naredbe samo za vrijeme koje je potrebno da se službeni zadatci
izvrše?
127. Da li je dozvoljeno
obavljanje poslova zaštite na osnovu ugovora o djelu?
128. Pasivan otpor je?
129. Podsticanje drugih
lica smatra se kao?
130. Da li čuvar ima
pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i uzvršiti
njihov pregled?
131. Da li agencija može
imati policijska ovlaštenja?
132. Organizovanje i izvođenje
obuke za čuvare obavlja?
133. Poslovi fizičke
zaštite su:
134. Ovlaštenje zaštitara
je:
135. Naredbu za
pretresanje izdaje?
136. Na čiji zahtjev se
izdaje službena iskaznica?
137. Osobu zatečenu na
izvršenju krivičnog djela može zadržati?
138. Koje evidencije
vode pravna lica koja imaju vlastitu službu zaštite?
139. Aktivan otpor je?
140. Koje će odbrambene
taktike i tehnike čuvar koristiti u pasivnom otporu?
141. Da bi upotreba
fizičke sile bila zakonski opravdana potrebno je da se između ostalog ispune
sledeći uslovi?
142. U vašim odnosima sa
medijima trebali bi ste?
143. Ko propisuje
tehnička sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke zaštitu?
144. Koje će odbrambene
taktike i tehnike zaštitar koristiti u aktivnom otporu?
145. Pismeni izvještaj o
upotrebi sile podnosi se iz sledeće svrhe?
146. Ovlaštenje zaštitara
je?
147. Ko propisuje način
organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i rukovanje
oružjem?
148. Krivično djelo
protiv života i tijela je?
149. Ko diktira koliko
će sile biti upotrijebljeno?
150. Postupak zaštitara u
pogoršanom aktivnom otporu je?
151. Opravdana sila se
može upotrijebiti radi?
152. Nadzor nad
provođenjem zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i
imovine
vrši?
153. Vatreno oružje u
smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
154. Poluatomatsko
oružje u smislu pozitivnih propisa u FBIH predstavlja?
155. Služba za
unutrašnju zaštitu koja obavlja poslove fizičke zaštitu može posjedovati
vatreno oružje?
156. Preduzeća u okviru
kojih funkcionira Služba za unutrašnju zaštitu, su dužni organizovati?
157. Pravna lica koja
imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite mogu povjeriti na nošenje vatrenog
oružja?
158. Zaštitari, oružje i
municiju koja im je povjerena mogu nositi?
159. Upotreba vatrenog
oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?
160. Kada će zaštitar
upotrijebiti smrtonosnu silu?
161. Zaštitar će
upotrijebiti vatreno oružje?
162. Prilikom upotrebe
vatrenog oružja zaštitar će?
163. Zaštitar je dužan
pismeni izvještaj o upotrebi sile podnijeti?
164. Krivično djelo?
165. Djelo učinjeno u
nužnoj odbrani je?
166. Prekoračenje
granica nužne odbrane postoji?
167. Zaštitar može
upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?
168. Da bi djelo koje je
zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladanja otpora lica,
bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani potrebno je?
169. Iako su ispunjeni
uslovi za upotrebu smtronosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti?
170. Mjere osiguranja
pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe?
171. Kvalitetna
osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?
172. Prvo, osnovno
pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?
173. Nužna odbrana je?
174. Krajnja nužda je?
175. Vazdušno oružje u
smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
176. Gasno oružje i
oružje za signalizaciju u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
177. Rasprskavajuće
oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
178. Hladno oružje, u
smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
179. Automatsko oružje u
smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
180. Kratko vatreno
oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH je?
181. Registrovano oružje
je?
182. Vatreno i vazdušno
oružje, municija za puške sa olučenim cijevima, pištolji i revolver se mogu
nabavljati?
183. Dijelovi za vatreno
oružje sa označenim fabričkim brojem mogu se nabavljati?
184. Oružje i dijelove
za oružje može nabavljati?
185. Nakon izvršene
nabavke oružja imalac oružja je dužan da prijavi policijskoj upravi koja je
izdala odobrenje za nabavku oružja i podnijeti zahtjev za izdavanje oružanog
lista odnosno dozvole za držanje oružja u roku od?
186. Za držanje i
nošenje oružja nadležna policijska uprava izdaje?
187. Sa oružjem i
municijom se mora postupati sa naročitom pažnjom. Naročita pažnja u postupanju
sa oružjem i municijom pokazuje se?
188. Oružje i municija
moraju se čuvati?
189. Zabranjeno je
nošenje vatrenog i vazdušnog oružja?
190. Kojim zaštitarima
mogu povjeriti nošenje vatrenog oružja, pravna lica koja imaju organizovanu
unutrašnju službu zaštite?
191. Zaštitari oružje i
municiju koja im je povjerena mogu nositi?
192. Zaštitari oružje
nose na osnovu?
193. Koju vrstu oružja
nose zaštitari?
194. Upotreba vatrenog
oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?
195. Kada će zaštitar
upotrijebiti smrtonosnu silu?
196. U kojim slučajevima
zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje?
197. Zaštitar može
upotrijebiti vatreno oružje radi zaštite svog života?
198. Prilikom upotrebe
vatrenog oružja zaštitar će ispaliti metak upozorenja?
199. Da li će zaštitar
pucati na vozilo u pokretu?
200. Da li je zaštitar
ovlašten upotrijebiti vatreno oružje da odbije napad od lica ili imovine koju
štiti?
201. Upotreba ozbiljne
fizičke sile ili vatrenog oružja protiv lica, od strane čuvara odnosno
zaštitara smatra se?
202. Kad postoji
opravdan razlog za upotrebu smrtonosne sile?
203. Pismeni izvještaj o
upotrebi smrtonosne sile zaštitar podnosi?
204. Činjenice koje se
odnose na vrijeme i mjesto upotrebe sile zaštitar unosi u pismeni izvještaj?
205. U pismeni izvještaj
o upotrebi smrtonosne sile se unose podaci o?
206. U kojem roku je
zaštitar dužan pismeni izvještaj o upotrebi sile?
207. Krivično djelo je?
208. Osnovi koji
isključuju postojanje krivičnog djela?
209. Djelo malog značaja
je?
210. Savladavanje
pasivnog otpora lica golim rukama (minimalne šanse za nanaošenje tjelasnih
povreda licu koje pruža otpor) od strane zaštitara odnosno čuvara u
krivičnopravnom smislu će biti tretirano?
211. Djelo učinjeno u
nužnoj odbrani će biti tretirano kao?
212. Djelo učinjeno u krajnjoj
nuždi će biti tretirano kao?
213. Prekoračenje
granica nužne odbrane postoji kad?
214. Kada zaštitar može
upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?
215. Da bi djelo koje je
zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladavanja otpora lica,
bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani, potrebno je?
216. Da bi djelo koje
izvrši učinitelj bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u krajnjoj nuždi potrebno je?
217. Djelo izvršeno u
prekoračenju granica nužne odbrane je?
218. Djelo izvršeno u
prekoračenju granica krajnje nužde je?
219. Djelo učinjeno u
krajnoj nuždi je?
220. Iako su ispunjeni
uslovi za upotrebu smrtonosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti prema
kojem licu?
221. Služba unutrašnje zaštitu je dužna voditi
evidenciju o upotrebi vatrenog oružja?
222. Pod pojmom vatreno
oružje podrazumjevamo sve vrste pušaka, pištolja, revolver i drugih naprava
koje rade na principu?
223. Mjere sigurnosti
pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe i to?
224. Osnovni dijelovi
poluautomatskog pištolja marke Glock 17 su?
225. Da bi došlo do
opaljenja kod serijski proizvedenih pištolja marke Glock pritisak na obaraču
mora biti?
226. Poluautomatski
pištolji marke Glock model 17 i 19 imaju neolučenu cijev?
227. Osnovne komponente
streljačkih vještina su?
228. Šta se podrazumjeva
pod pojmom nišanska linija?
229. Šta se podrazumjeva
pod pojmom linija nišanjenja?
230. Osnovne greške pri
poravnavanju-podešavanju nišana su?
231. Kvalitetna
osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?
232. Dijelovi metka su?
233. Kod metka kalibra
9x19mm broj 19 označava?
234. Tri razloga koji
prouzrokuju zastoj, kod vatrenog oružja izuzev artiljerijskog?
235. Pod pojmom stav za
gađanje podrazumjeva se?
236. Jedinične mjere u
kojima se izražava kalibar oružja su?
237. Prvo ili osnovno
pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?
Pozicija br.
8. – Referent
za finansijsko-operativne poslove:
Literatura:
Zakon o računovodstvu i reviziji
FBIH, Zakon o privrednim društvima FBiH, Zakon o javnim preduzećima FBiH, Zakon o PDV BiH, Zakon o unutrašnjem platnom prometu, Uredba o uslovima i
načinu plaćanja gotovim novcem, Zakon o fiskalnim sistemima, poznavanje
robnog knjigovodstva, blagajničkog poslovanja, finansijske operative poznavanje
zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti knjigovodstva.
1.
Ko
donosi kontni plan?
2.
Šta su
računovodstvene politike?
4.
Uz
fiskalni uređaj je neophodno posjedovanje?
5.
Pokloni
dati trećim licima, da li podlijezu obračunu pdv-a?
6.
Na
objektu ugostiteljske prirode je neophodno istaći?
7.
Radnik ima pravo na povećanu plaću u slučaju?
8.
Fakturu za isporučenu
robu unosimo?
9.
Poslodavac ima vise
transakcijskih računa otvorenih kod banaka u BiH, s tim sto je po zakonu jedan
od njih glavni račun, sa kojeg od navedenih računa će se izmirivati obaveze za
poreze i dobrinose?
10.
Šta je bankarski izvod?
11.
Koje su pozicije Bilansa
uspjeha?
12.
Koje su pozicije Bilansa
stanja?
13.
U kojem bilansu se
prikazuju obaveze?
14.
Kad se koristi knjiga
PFR i kada se isti kucaju ukoliko su napisani?
15.
Šta su indirektni
porezi?
16.
Kakva
može biti registracija PDV obveznika?
17. U kojem je roku dužnik,
primatelj komfirmacije dužan odgovoriti pošiljatelju konfirmacije?
18. Koja se dokumentacija čuva
trajno?
19.
Indirektni porezi pripadaju grupi kojih
poreza
20. Šta je rentabilnost?
21.
Koji oblici konfirmacije mogu?
22.
PDV se ne obračunava na ?
23.
Šta
radi Interni nadzorni organ?
24. Koji je porezni period obračunavanja PDV-a?
25.
Koja
su najvažnija računovodstvena načela?
26. Ko plaća Porez
na dobit?
27. Šta se sve podrazumijeva pod prometom dobara u smislu odredbi Zakona o porezu na dodatu vrijednost?
28. Koje su
vrste računovodstva prema sadržaju i svrsi?
29. Šta pripada prilivima od finansijskih aktivnostima?:
30. Da li se zemljište
amortizuje i koliki je vjek upotreba?
31.
Koji su primjeri računovodstvene procjene?
32.
Šta
se oporezuje Porezom na dohodak?
33. Po kojoj stopi se plaća
Porez na dohodak?
34. Što je temeljni „proizvod“ financijskog
računovodstva?
35. Koja je svrha upravljačkog
računovodstva?
36. U kojem financijskom izvještaju
možemo vidjeti stanje zaliha?
37. Knjigovodstveni
tijek i proces započinje?
38. Što pokazuje pasiva bilansa
stanja?
39.
Tko donosi
računovodstvene politike?
40.
Imovina obuhvata?
41. Koja je uloga
računovodstveno informacionog sistema?
42.
Eksterni
korisnici računovodstvenih informacija?
43.
Šta
su računovodstvena načela?
44.
Računovodstvena
načela?
45.
Radni kapital može biti u obliku?
46.
Kada
se provodi popis imovine i obaveza u pravnom licu?
47. Da li se popis imovine i
obaveza provodi uslijed nastanka statusne ili druge promjene?
48.
Kada
se vrši usaglašavanje međusobnih potraživanja i obaveza?
49. Koje se knjigovodstvene
isprave čuvaju trajno prema Zakonu o računovodstvu u F BiH?
50.
Kako
se vrši obračun amortzacije?
51.
Šta
je osnovica za obračun amortzacije?
52.
Šta ne podliježe amortzaciji?
53.
Kada
se amortzacija počinje obračunavati?
54.
Kada
se završava obračun amortzacije?
55.
Blagajničko poslovanje se evidentira preko?
56.
Ko je direktno odgovoran za naplate, isplate i stanje gotovine u
blagajnama?
57.
Šta se ne smije
isplaćivati u gotovom novcu iz blagajne?
58.
Ko su subjekti od javnog interesa?
59. Ko je
osnivač JP „Lokom“ d.o.o. Sarajevo ?
60. Da li knjigovodstvene
isprave podliježu sistemu internih kontrola?
61. Šta podrazumjeva
kontrola formalne ispravnosti knjigovodstvene isprave?
62. U slučaju da je
neispravna knjigovodstvena isprava kako se postupa?
63. Kada se zaključuju
poslovne knjige?
64. Koliki je rok čuvanja
platnih listi ili analitičkih evidencija o plaćama u vezi sa plaćanjem
doprinosa?
65. Da li je obavezna
revizija finansijskih izvještaja u JP “Lokom” d.o.o. Sarajevo
66. Šta čini gotovinu i
ekvivalente gotovine?
67. Šta su pomoćne knjige?
68. Šta je knjiga ulaznih računa (KUF)?
69. Da li se može fizičkom
licu isplatiti novac iz glavne blagajne ukoliko se radi o naknadi koja zahtjeva
plaćanje poreza na dohodak?
70. Šta
predstavljaju sumnjiva i sporna potraživanja?
71. Koji su
instrumenti obezbijeđenja plaćanja?
72.
Šta je blagajnički maksimum?
73. Finansijski
pokazatelji poslovanja preduzeća su?
74. Da li
poslovni subjekti mogu vršiti izmirivanje svojih obaveza gotovim novcem ako
imaju blokirane transakcijske račune?
75. Kakav je
efekat PDV-a na bilans uspjeha?
76.
Šta predstavlja dobit preduzeća?
77.
Popust
sa knjižnim odobrenjem od dobavljača prilikom nabavke materijala. (zaokruži
tačan odgovor)
78.
Kako se
tretira popisom utvrđeni manjak dobara za koji se ne tereti odgovorna osoba?
79.
Šta
se obavezno vrši prije sastavljanja finansijskog izvještaja za tekuću godinu?
80.
Šta
prati ulaznu fakturu kada se zadužuje roba u knjigovostvu ?
81.
Šta
su e-Evidencije? (zaokruži tačan odgovor)
82.
Po
kojim cijenama se zadužuje roba u knjigovodstvu? (zaokruži
tačan odgovor)
83. Sve izlazne fakture trebaju biti zavedene u Knjizi
izlaznih faktura u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona o
porezu na dodatu vrijednost.
84.
Koje
su funkcije finansijske operative? (zaokruži tačan odgovor)
85.
Ako
je na službenom putu osigurana besplatna ishrana, odnosno tri obroka,
pripadajuća dnevnica se umanjije za koliko %? (zaokruži tačan odgovor)
86.
U
kojem novčanom iznosu se kažnjava pravno lice -ovlašteni proizvođač/zastupnik,
ako stavi u promet fisikalni sistem bez odobrenja za taj tip fisikalnog
sistema?
87.
Koliko
poreskih kartica može imati zaposlenik?
88.
Kako
poslodavac postupa sa poreskom karticom prilikom raskida radnog odnosa sa
zaposlenikom?
89.
Šta
je temeljnica?
90.
Šta
su knjigovodstvene isprave?
91.
Prema
Zakonu o PDV-u fakture trebaju sadržavati dodatno?
92.
Arhiva
dokumentacije u knjigovodstvu može biti?
93.
Rokovi
čuvanja (pomoćnih knjiga, glavnih knjiga) po Zakonu o računovodstvu?
94.
Kako
se dijele poslovne knjige?
95.
Šta
je skraćenica PDV?
96.
Prilikom predaje novca u
banku, koji dokument prati isti?
97.
Inspekcija
je?
98. Šta je matično društvo ?
99. Indirektni porezi pripadaju grupi
kojih poreza ?
Dodajte novi komentar