Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta
Pitanja, lista propisa i
literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta
Pozicija
br. 1. – Kuhar
Literatura i oblast:
Zakon o
ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti,
poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih
uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i
kvalitete namirnica, poznavanje receptura, opis poslova radnog mjesta
Pitanja:
1. Miješane salate mogu se začiniti?
2. Od svježeg voća najčešće se pripremaju ?
3. Čuvanje namirnica, hrane i pića je postupak kojim se trebaju
održavati ?
4. Rizi-bizi se prigotavlja od ?
5. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije
prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu ?
6. Zelena salata pripada skupini ?
7. Ragu juhe dobivaju naziv ?
8. Turnedoi su ?
9. Biftek je ?
10. Najbolja su prepečena mesa sa žara?
11. Jela pečena na žaru treba poslužiti?
11. Nadjev za savijaču se priprema od ?
12. Od dizanog tijesta pravi se ?
13. Od lisnatog tijesta pravi se ?
14. Palačinke se prave od?.
15. Biskvitne smjese mogu biti ?
16. Vegani jedu usključivo?
17. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: ?.
18. Makrobiotička prehrana podrazumijeva ?
19. Soja sadrži puno?
20. Mediteranska prehrana je?
21. Povrće za priloge se?
22. Svježe povrće kuha se?
23. Jednostavne salate pripremaju se ?
24. Miješane salate sastoje se od najmanje?
25. Složena salata sastoji se od ?
26. Bolje je konzumirati prerađeno voće nego ?
27. Jagode, maline, kupine i borovnice mogu se
poslužiti uz?
28. Prošireni menu može imati ?
29. U svakom menuu treba započeti s ?
30. Za salate od povrća koje se poslužuju s glavnim
obrocima značajne je?
31. Dodaci ili prilozi glavnim jelima su ?
32. Za prigotavljanje slastica – slatkih jela
pravilo je?
33. Hladna predjela su…(zaokruži tačan odgovor)
34. Za prigotavljanje valjušaka najčešće se
koristi: (zaokruži tačan odgovor)
35. Jela po narudžbi dijele se prema 2 kriterija:
(zaokruži tačan odgovor)
36. Za prigotavljanje francuske salate rabimo
slijedeće povrće: (zaokruži tačan odgovor)
37. Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži
tačne odgovore)
38. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
39. Domaći široki rezanci mogu biti:
(zaokruži tačan odgovor)
40. Lisnato povrće koje koristimo za svježe
salate su: (zaokruži tačan odgovor)
41. Prilozi bistrim juhama obavezno se?
42. Domaći rezanci prave se ?
43. Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci:
(zaokruži tačan odgovor)
44. Izborom odgovora, odredite pojam: Mesni žele:
(zaokruži tačan odgovor)
45. Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci:
(zaokruži tačan odgovor)
46. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte
tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
47. Pojmovima: Smjese i nadjevi…pridružite ispravnu
tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
48. Hladna predjela imaju sljedeće važne
karakteristike: (zaokruži tačan odgovor)
49. Krem juhama obavezno se dodaje ?
50. Hladne juhe mogu biti?
51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)
59. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan
odgovor)
60. Artikal je: (zaokruži tačan odgovor)
61. Fiskalni program POS blagajna/kasa ?
62. Ugostiteljstvo je ?
63. Blanširanje znači ?
64. Dresirati znači ?
65. Frapirati znači ?
66. Garnirati znači ?
67. Pasirati znači ?
68. Resofirati znači ?
69. Tranširati znači ?
70. Gratinirati znači ?
71. Juhe se
dijele na?
72.
Prilozi za guste juhe su?
73.
Valjušci od krumpira prže se?
74. Složena salata priprema se samo od ?
75. Gljive
za uporabu u kuharstvu najčešće su?.
76. Salate
su jela koja sadrže?
77. Za
umake najčešće koristimo?
78. Salata od liganji ?
79. Juha od paradajza je?
80. Pileći
file reže se od ?
81.
Piletina je ?
82. Sos od
gljiva se pripravlja od?
83. Rezanci
se kuhaju ?
84. Složene
salate gotove se samo od ?
85. Salate
su jela koja sadrže puno ?
87.
Špagete kuhamo?
88. Vitamini
imaju ?
89. Masti
ili lipidi mogu biti ?.
90. Svježe
povrće i voće su ?
91.
Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska
na druge poslove u ugostiteljstvu ?
92. Ragu
juha pripada skupini ?
93. Ragu
juhe dobivaju naziv po ?
94. Povrće
za ragu juhu reže ?
95. Slani
krompir se kuha ?
96. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se
poslužuje ?
97.
Marikulturi pripadaju ?
98. Juha
od gljiva je?
99.
Prilozi za bistre juhe su: ?
100.
Rizi-bizi se prigotavlja od ?
101. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan
odgovor)
102. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan
odgovor)
103. Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan
odgovor)
104. Karakteristikama jela po narudžbi pridružite
tačnu tvdnju: (zaokruži tačan odgovor)
105. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog ?(zaokruži
tačan odgovor)
106. Najčešći izvori zaraze salmonelom su:
(zaokruži tačne odgovore)
107. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
108. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i
pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
109. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan
odgovor)
110. Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži
tačan odgovor)
111.
Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži
tačan odgovor)
112.
Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan
odgovor)
113.
Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite ispravnu tvrdnju: (zaokruži tačan
odgovor)
114.
Zaokruživanjem ispravne tvrdnje završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …:
(zaokruži tačan odgovor)
115. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su …
dodajte tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
116.
Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)
117.
Izborom odgovora, odredite pojam: Mesni
žele: (zaokruži tačan odgovor)
118. .
Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)
119. Prilozi bistrim juhama obavezno se ?
120.
Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata. ?
121. Fiskalni program
POS blagajna/kasa je ?
122.
Ugostiteljstvo je ?
123.
Blanširanje znači ?
124.
Dresirati znači ?
125.
Frapirati znači?
126.
Garnirati znači?
127.
Pasirati znači?
128.
Resofirati znači ?
129.
Tranširati znači?
130.
Gratinirati znači?
131. Crna
lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)
132. Knjiga žalbi je:
(zaokruži tačan odgovor)
133. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
134. Higijenski minimum
je: (zaokruži tačan odgovor)
135. Gang je: (zaokruži
tačan odgovor)
136. Panirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
137. Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
138. Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan
odgovor)
139. Grilirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
140. Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
141. Legirati znači?
142. Juhe/supe dijelimo
na?
143. Salate se dijele
na?
144. Vinegret je?
145. Remoulade umak je?
146. Složena salata
priprema se samo od?
Pozicija
br. 2. – Pomoćni kuhar
Literatura i oblast:
Zakon o ugostiteljstvu FBiH,
Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poznavanju higijene,
kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih uređaja (uređaji i
alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i kvalitete namirnica,
poznavanje receptura, opis
poslova radnog mjesta
Pitanja:
1. Juhe su bistri i tamni temeljci ?
2. Prilozi za guste juhe su ?
3. Valjušci od krumpira ?
4. Složena salata priprema se ?
5. Gljive za uporabu u kuharstvu ?
6. Salate su jela koja sadrže puno ?
7. Za umake najčešće koristimo ?
8. Salata od liganji vezana je ?
9. Juha od paradajza je ?
10. Pileći file reže se od ?
11. Piletina je ?
12. Sos od gljiva je ?
13. Rezanci se kuhaju u ?
14. . Složene salate gotove se ?
15. Salate su jela koja sadrže puno ?
16. . Zelena salata pripada skupini ?
17. Špagete kuhamo u ?
18. Vitamini imaju veliku ?.
19. Masti ili lipidi mogu biti ?
20. Svježe povrće i voće su ?
21. Ugostiteljski radnik koji prikuplja
upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu ?
22. Ragu juha pripada skupini ?
23. Ragu juhe dobivaju naziv ?
24. Povrće za ragu juhu reže se na ?
25. Slani krompir se ?
26. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se
poslužuje ?
27. Marikulturi pripadaju ?
28. Juha od gljiva ?
29. Prilozi za bistre juhe su: ?
30. Rizi-bizi se prigotavlja od ?
31. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan
odgovor)
32. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan
odgovor)
33. Karakteristično za juhe je: (zaokruži
tačan odgovor)
34. Karakteristikama jela po narudžbi
pridružite tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
35. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog ?
(zaokruži tačan odgovor)
36. Najčešći izvori zaraze salmonelom su:
(zaokruži tačne odgovore)
37. Izdvoji dvije prehrambene kiseline:
(zaokruži tačan odgovor)
38. Organoleptičko ispitivanje namirnica
hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
39. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan
odgovor)
40. Tijesto za savijače pravi se od:
(zaokruži tačan odgovor)
41. Započetoj rečenici: Marinade služe za to da...
dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
42. Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
43. Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite
ispravnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
44. Zaokruživanjem ispravne tvrdnje završite misao:
Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži tačan odgovor)
45. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem
su … dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)
46. Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci:
(zaokruži tačan odgovor)
47. Izborom odgovora, odredite pojam: Mesni žele:
(zaokruži tačan odgovor)
48. . Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci:
(zaokruži tačan odgovor)
49. Prilozi bistrim juhama obavezno se ?
50. Domaći rezanci prave se od?
51. Fiskalni program POS blagajna/kasa je ?
52. Ugostiteljstvo je ?
53. Blanširanje znači ?
54. Dresirati znači ?
55. Frapirati znači ?
56. Garnirati znači ?
57. Pasirati znači ?
58. Resofirati znači ?
59. Tranširati znači ?
60. Gratinirati znači ?
61. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan
odgovor)
62. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
63. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
64. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
65. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
66. Panirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
67. Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
68. Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)
69. Grilirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
70. Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
Pozicija
br. 3. – Konobar
Literatura i oblast:
Zakon o ugostiteljstvu
FBiH, osnove
higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima, priprema
i posluživanje pića, opis
poslova radnog mjesta
1. Pojmu jelovnik dodijeli tačnu tvrdnju! (zaokruži tačan odgovor)
2. Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta označi s
tačnom tvrdnjom: (zaokruži tačan odgovor)
3. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se:
(zaokruži tačan odgovor)
4. Hemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži
tačan odgovor)
5. Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u
ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan
odgovor)
6. Masti ili lipidi mogu biti ?
7. Govedina se može čuvati na temp. ?
8. . Kofein je?
9. Pretjerano pijenje čaja ?
10.Za dodatak kafi ili čaju može se poslužiti ?
11. Na bocama mineralne vode mora biti ?
12. Sokovi od povrća su ?
13. Jako je dobro konzumirati hranu?
14. Prehrana fizičkih radnika zahtijeva veći unos?
15. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije
prelaska na druge poslove posluživanja?
16. Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim
zaraznim bolestima koje se prenose?
17. Veganska prehrana isključuje?
18. Vegetarijanska prehrana isključuje?
19. Hrana se može onečistiti?
20. Konobar u džepu uvijek mora imati?
21. U klasičnom načinu posluživanja?
22. Pri posluživanju pića dame imaju prednost?
23. Restoran može imati posebne vrste jelovnika?.
24. Jela pečena na žaru treba poslužiti?
25. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se?
26. Voćne salate mogu se poslužiti?
27. U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela od?
28. Integralni sistem nuđenja jela odnosi se na obvezu?
29. Namirnice iste vrste treba ponavljati u menuu radi?
30. Gljive za uporabu u ugostiteljstvu?
31. Koje od navedenih zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži
tačan odgovor)
32. Primjeni voća u ugostiteljstvu možemo dodijeliti tačnu tvrdnju
(zaokruži tačan odgovor)
33. Prilikom sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem:
(zaokruži tačan odgovor).
34. Namirnice bogate bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)
35. Za dekoraciju hladnih predjela koriste se sljedeće dekoracije:
(zaokruži tačan odgovor)
36. Karakteristike gotovih jela.. označite tačnu tvrdnju: (zaokruži
tačan odgovor)
37. Za pečenje mesa u rerni …karaketristična je tvrdnja: (zaokruži tačan
odgovor)
38. Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)
39. Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži
tačan odgovor)
40. Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)
41. Chateaubriand nazivamo?.
42. . Biftek je ?
43. Rostbif je?
44. . Na ražnju se prigotavljaju?
45. Konobar je dužan da: (zaokruži tačan odgovor)
46. Dobit je?
47. Tatar biftek se priprema od ?
48. Flambiranje određenog jela je?
49. Da li se pod nazivom degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan
odgovor)
50. Pod pojmom štopciger podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)
51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)
59. Prostor za pušenje je: (zaokruži tačan odgovor)
60. VIP gosti je naziv za: (zaokruži tačan odgovor)
61. Online marketing je?
62. Crna lista namirnica je lista namirnica koje se?.
63. Dobit je razlika između ?
64. Sanitarna knjižica ?
65. Artikal je?
66. Fiskalni program POS blagajna/kasa je?
67. Ugostiteljstvo je?
68. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti na:?
69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano za?
70. Franšiza je?
Pozicija br. 4. – Prodavač karata
Literatura i oblast:
Zakon o zaštiti od
požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o
fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje
i rad na fiskalnim uređajima, opis poslova radnog mjesta
1. Kada
se izdaje fiksalni račun?
2. Kada
se stornira račun?
3. Kada
se vrši presjek stanja?
4. Radi
li se dnevni izvještaj kada nije bilo prometa?
5. Dnevni
izvještaj se izvlači:
6. Periodični
izvještaj se vrši:
7. Kada
se izdaje pisani fiskalni račun?
8. U
koliko primjeraka se izdaje pisani fiskalni račun?
9. Kada
se vodi knjiga dnevnih izvještaja?
10. Fiskalni
račun je?
11. Periodični
izvještaj je?
12. Presjek
stanja je?
13. Rok za
storniranje fiskalnog računa je?
14. Mogu
li se vršiti ispravke isprintanog fiskalnog računa?
15. Da li
postoji obaveza čuvanja štampanih isječaka dnevnog izvještaja?
16. Kojim
zakonskim propisom je regulisana zaštita na radu?
17. Ko vodi
knjigu dnevnih izvještaja?
18. Ko unosi
podatke u knjigu dnevnih izvještaja?
19. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
20. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
21. Šta je
dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
22. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
23. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
24. Koje su odgovornosti
zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?
25. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
26. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
27. Svojstva
kisonika su?
28. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
29. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
30. Sredstva za
početno gašenje požara?
31. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
32. Šta se
smije gasiti vodom?
33. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
34. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
35. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
36. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
37. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
38. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
39. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
40. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
41. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
42. Koje su
mjere zapaljive?
43. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
44. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
45. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
46. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
47. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
48. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
49. Putevi
evakuacije se obilježavaju?
50. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
51. Radno
vrijeme je?
52. Pod radnim
vremenom se ne smatra?
53. Puno radno
vrijeme traje?
54. Puno radno
vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od?
Pozicija br. 5. – Spasilac iz vode
Literatura i oblast:
Zakon o zaštiti od
požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o
fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje
i rad na fiskalnim uređajima, opis poslova radnog mjesta
- Pravilnik o sigurnosti
na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj: 28/17)
- Program obuke i
osposobljavanja spasilaca na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj:
23/18)
- Zakon o radu F BiH
(“Službene novine F BiH” broj: 26/16, 89/18, 44/22)
- Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH
(„Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
- Opis poslova radnog
mjesta
1. Šta se smatra uređenim
kupalištem?
2. Mjere opšte i osobne higijene kojima se sprječava
pojava i širenje uzročnika zaraznih mjera nazivaju se?
3. Dijete mlađe od sedam godina ne može biti u bazenu?
4. Bazeni koji rade tokom cijele godine održavaju se
na način?
5. Korisnici bazen su obavezni da se pridržavaju?
6. Voditelj spasioca se imenuje?
7. Evidenciju o nesrećama i ozljedama kupača u void?
8. Ko vodi registracijski dnevnik?
9. Uvjerenje za uspješno završen kurs za spasioca
potpisuju?
10. Legitimacija spasioca na vodi važi?
11. Prvu pomoć utopljeniku pruža?
12. Spasilačku opremu unutarnjih i vanjskih bazena
čini?
13. Oznake opasnosti su?
14. Prethodna provjera sposobnosti za polaganje ispita
za sticanje zvanja spasioca obuhvata?
15. Radnik koji se prvi put zaposli stiče pravo na
godišnji odmor nakon?
16. Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se
zaključiti na period duži od?
17. Sezona kupanja je?
18. Po veličini vodene površine kupališta se dijele
na?
19. Radna odjeća, pištaljka, pločica sa imenom i
prezimenom su dio?
20. Prije ulaska u bazen kupači su obavezni?
21. Provjera zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti
spasilaca iz vode vrši se?
22. Kupališni red reguliše?
23. Završni
ispit za spasioca provodi se metodama?
24. Kondicijska priprema i godišnja provjera
organizuje se?
25. Radnik je?
26. U slučaju
diskriminacije radnik može zahtjevati od poslodavca zaštitu?
27. Ugovor o radu se ne može zaključiti sa licem?
28. Puno radno vrijeme traje?
29. Odmor u toku radnog vremena traje najmanje?
30. Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima,
prvi dio bez prekida je u trajanju od?
31. Uređena
kupališta trebaju imati?
32. Pravilnik o o sigurnosti na uređenim kupalištima
(„Službene novine KS“, broj: 28/17) se ne odnosi na?
33. Vodene površine na uređenom kupalištu površine
prema namjeni mogu biti?
34. Vodene površine namjenjene neplivačima su odvojene
od ostalih vodenih površina?
35. Voda za kupanje na kupalištima mora zadovoljavati
uvjete propisane?
36. Istaknuta crvena zastava upozorenja na kupalištu
znači?
37. Jarbol za zastavu mora biti postavljen duž obale
kupališta?
38.Visina jarbola za zastavu?
39. Istaknuta crveno-žuta zastava upozorenja na
kupalištu znači?
40. Sigurnost na kupalištu je smanjena u slučaju?
41. Slučajevi zabrane rada na kupalištu su propisani?
42. Razlozi privremenog prekida rada kupališta se
objavljuju?
43. Pravila postupanja i ponašanja na kupalištu su
utvrđena su?
44. Kada je obavezno osigurati stalno prisustvo
liječnika na kupalištu?
45. Evidenciju o nesrećama i ozljedama kupača u void i
pri upotrebi kupališnih uređaja vodi?
46. Spasilačka službaje obavezna prema upravi
dsotaviti izvještaj o radu najmanje?
47. Spasilac iz vode dužan je podvrgnuti provjeri
zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti za obavljanje poslova najmanje?
48. Spasilac iz vode će udaljiti sa područja
namijenjenog kupanju dijete?
49. Spasilac iz vode će zahtjevati da kupalište
napusti osoba koja se ne pridržava kupališnog reda i uz upozorenja iz člana?
50. Kojom bojom je otiskan Logo spasioca iz vode?
51. Dužnosti spasioca iz vode su?
52. Za objekte do 100m vodene površine prostor za
spasioce mora iznositi najmanje?
53. Za objekte veće vodene površine prostor za
spasioce mora iznositi najmanje?
54. Obavezna osobna oprema spasioca sastoji se?
55. Oznake opasnosti, upozorenja, zabrane imaju oblik?
56. Oznake opasnosti, upozorenja, zabrane imaju
stranicu veličine?
57. Osnovna boja oznake opasnosti, upozorenja, zabrane
je?
58. Unutarnji i vanjski bazeni moraju imati njamanje
spasilalačku opremu koju čini?
59. Koje boje su simboli i natpisi na oznakama
opasnosti?
60. Koje boje su dijagonalne linije na oznakama
opasnosti?
61. Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u
FBiH?
62. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim
propisima koje je sprema sprovoditi?
63.Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti
požar?
64.Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze
zaposlenih lica iz oblasti zaštite od
požara?
65. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna
brigada Kantona Sarajevo?
66.Koje su odgovornosti zaposlenog lica za
neprovođenje propisanih mjera zaštite od
požara?
67. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u
prostoriji moraju istovremeno da se
ispune koji uslovi?
68.Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak
požara, požar se?
69.Koja svojstva ima kiseonik?
70.Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo
materije?
71.Zapaljive materije se prema agregatnom stanju
dijele na?
72.Koja su sredstva za gašenje početnog požara?
73.Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje
požara?
74.Šta se smije gasiti vodom?
75.Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?
76.Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog
aparata za gašenje požara početnog
požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?
77.Za šta se upotrebljava aparat Co2?
78.Šta je to hidrant i koja je oznaka?
79.Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom
za aktiviranje, kojima se
obezbjeđuje voda za gašenje požara?
80.Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski
priključci?
81.Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?
82. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
83.Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
84. Dopunske snage za vatrogastvo čine?
85.Koje su materije zapaljive?
86. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
87. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
88. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa
„S“?
89. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa
ugljenmonoksidom?
90.Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim
instalacijama?
91.Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za
gašenje od požara?
92. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?
Pozicija
br. 6. –
Higijeničar
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od požara i
vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), čišćenje i
održavanje prostorija, te poznavanje sredstava i opreme za rad, opis poslova
radnog mjesta
1. Šta je dezinfekcija?
2. Šta je dezinsekcija?
3. Kako postupiti u slučaju požara u
kancelariji?
4. Kako postupiti u slučaju poplave?
5. Kojim sredstvima se čiste prozori?
6. Kojim sredstvima se čiste podovi?
7. Kako postupiti u slučaju gubitka
ključeva od kancelarije?
8. Koja sredstva za čišćenje se nalaze u
toaletu?
9. Da li higijeničarska mora poznavati
raspored kancelarija i raspored ključeva pojedinih
kancelarija?
10. Koja vrsta otpada se odlaže u plave kante?
11. Koje boje je kanta za otpad u koji se
odlaže metal i plastika?
12. Koliko često se vrši usisavanje i brisanje
podova, brisanje prašine sa stolova i drugog
inventara?
13. Koliko često se vrši generalno čišćenje kancelarija?
14. Koliko često se vrši pražnjenje korpe za
otpad?
15. Kako postupiti u slučaju kada se na
kancelarijskom stolu, koji je potrebno očistiti,
nađu pisani materijali?
16. Sredstvo za rad
su...?
17. Sredstvo za pranje
podova...?
18. Kad se vrši čišćenje
sredstava za rad...?
19. Odlaganje nečiste
vode nakon brisanja podova vrše se...?
20. Da li je dozvoljena
upotreba metle za pranje podova...?
21. Da li je dozvoljena
upotreba pribora za čišćenje sanitarnog čvora za čišćenje drugih prostorija...?
22. Gdje se vrši
odlaganje higijenskog pribora...?
23. Da li se Stelex
sredstvo koristi za čišćenje podova....?
24. Osnovna namjena
zogera je čišćenje....?
25. Svrha čišćenja je...?
26. Sredstvo za rad su.......?
27.
Zašto je važno redovno održavanje higijene?
28.
Osnovne grane higijene?
29.
Higijena je .......?
30.
Zašto je važna higijena ruku ?
31.
Kada se vrši čišćenje sredstava za rad..............?
32.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
33.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
34.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
35.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
36.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
37.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
38.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
39.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
40.
Svojstva kisonika su?
41.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
42.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
43.
Sredstva za početno gašenje požara?
44.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
45.
Šta se smije gasiti vodom?
46.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
47.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
48.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
49.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
50.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
51.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
52.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
53.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
54.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
55.
Koje su mjere zapaljive?
56.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
57.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
58.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
59.
Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
60.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
61.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
62.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
63.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
Pozicija br.7. – Radnik na obezbjeđenju
Literatura i oblast:
- Zakon o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu
ljudi i imovine FBiH
(„Službene novine Federacije BiH“, br. 78/08 i 67/13)
- Pravilnik o načinu korištenja vatrenog oružja i
fizičke sile tokom vršenja poslova fizčke zaštite ljudi i imovine (,,Službene
novine Federacije BiH",br. 31/09)
- Pravilnik o vatrenom oružju za obavljanje poslova
fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene novine Federacije BiH",br.
92/14)
- Pravilnik o sadržaju , obavezama i načinu vršenja
radnji koje preduzima čuvar, korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom
obavljanja poslova fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene novine
Federacije BiH",br. 92/14)
- Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH
(„Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
1. Šta su indicije?
2. Indicije možemo prikupiti?
3. Šta je alibi?
4. Šta je prisustvo na mjestu izvršenja krivičnog
djela?
5. Za šta su značajna pitanja u kriminalističkom radu?
6. Šta će se utvrditi odgovorom na zlatno pitanje
„kako“?
7. Šta je uviđaj?
8. Na kojem mjestu se vrši uviđaj?
9. Ko vrši uviđaj?
10.Šta se može pronaći na licu mjesta izvršenja
krivičnog djela?
11. Na koji način treba postupati prilikom osiguranja
lica mjesta?
12.Šta je lični opis?
13.Šta se može pomoću ličnog opisa?
14.Gdje se mogu naći tragovi krivičnog djela?
15. Radi čega je u obezbjeđeno lice mjesta izvršenog
krivičnog djela, izuzetno,
dozvoljeno ući?
16.Koji tragovi imaju najveću dokaznu vrijednost?
17. Da li tragove krivičnog djela možemo naći na
sredstvu izvršenja?
18.Prema porijeklu tragove dijelimo na?
19. Da li je dozvoljeno pomjerati tragove krivičnog
djela?
20.Koji su najčešći načini izmjene sadržaja
originalnog dokumenta?
21. Da li se tragovi krivičnog djela mogu pronaći na
više odvojenih lokacija?
22.Pod pojmom brisanja dokumenta podrazumijeva se
uklanjanje teksta ili detalja nekim
hemijskim sredstvom ili otpadom?
23.Šta se podrazumijeva pod pojmom dopisivanje?
24.Prema vidljivosti tragove dijelimo na?
25. Do kada trebamo obezbijediti i sačuvati tragove
krivičnog djela?
26.Koji su poslovi fizičke zaštite?
27.Koja su ovlaštenja čuvara?
28. Definicija fizičke zaštite?
29.Pomoću kojih isprava se može vršiti utvrđivanje
identiteta?
30.Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
31. Da li čuvar pri sprovođeju zakona treba da
upotrijebit svu silu?
32.Kako se iskazuje mjera upozorenja?
33.Gdje treba biti detaljno opisana svaka upotreba
sile koja rezultira povredom osobe?
34.Kakvog je karaktera radnja ograničenje kretanja?
35.Kada čuvar može koristiti silu?
36. Da li je mjera obezbjeđenja obavezujuća za onog za
koga se izdaje?
37. Da li je čuvarima dozvoljeno utvrđivanje
identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
38. Da li je čuvar dužan dati svoju identifikaciju
osobi kojoj je utvrđivao identitet, ako ona
to zahtjeva bez obzira na razlog zbog čega traži
podatke?
39. Da li je dozvoljeno obavljanje zaštite na osnovu
ugovora o djelu?
40.Šta je pasivan otpor?
41.Podsticanje drugih lica se smatra kao?
42. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti
neovlašten ulazak-izlazak vozila i
izvršiti njihov pregled?
43. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
44.Koja institucija/institucije organizuje izvođenje
obuke za čuvare?
45.Koji su poslovi fizičke zaštite?
46.Ko izdaje naredbu za pretresanje?
47. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
48.Ko može zadržati osobu zatečenu na izvršenju
krivičnog djela?
49.Šta je aktivan otpor?
50.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u
pasivnom otporu?
51.Kakav kontakt bi ste trebali imati sa medijima?
52.Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za
obavljanje poslova fizičke i tehničke
zaštite agencija?
53.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u
aktivnom otporu?
54.Koja je svrha pismenog izvještaja o upotrebi sile?
55.Ko propisuje način organizovanja i periodične
provjere zdravstvene sposobnosti i
rukovanje oružjem?
56.Vrsta krivičnog djela protiv života i tijela?
57.Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
58.Koji je postupak čuvara u pogoršanom aktivnom
otporu?
59.Ko vrši nadzor nad provođenjem Zakona o agencijama
i unutrašnjim službama za
zaštitu ljudi i imovine?
60.Koliki kalibar vatrenog oružja najviše može biti?
61.Vatreno oružje se može nositi i koristiti?
62. U kojim okolnostima se može upotrijebiti vatreno
oružje?
63. Ukoliko pri obavljanju poslova fizičke zaštite
dođe do upotrebe vatrenog oružja šta je
zaštitar dužan uraditi?
64.Koja su glavna sigurnosna pravila na strelištu?
65.Koji su glavni dijelovi pištolja?
66. Nišanjenje kod preciznog gađanja treba da se
dovede u liniju koje četiri tačke?
67.Ko nabavlja vatreno oružje za potrebe fizičke
zaštite?
68. Metak upozorenja zaštitar će pucati?
69.Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u
FBiH?
70. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim
propisima koje je sprema sprovoditi?
71.Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti
požar?
72.Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze
zaposlenih lica iz oblasti zaštite od
požara?
73. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna
brigada Kantona Sarajevo?
74.Koje su odgovornosti zaposlenog lica za
neprovođenje propisanih mjera zaštite od
požara?
75. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u
prostoriji moraju istovremeno da se
ispune koji uslovi?
76.Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak
požara, požar se?
77.Koja svojstva ima kiseonik?
78.Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo
materije?
79.Zapaljive materije se prema agregatnom stanju
dijele na?
80.Koja su sredstva za gašenje početnog požara?
81.Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje
požara?
82.Šta se smije gasiti vodom?
83.Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?
84.Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog
aparata za gašenje požara početnog
požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?
85.Za šta se upotrebljava aparat Co2?
86.Šta je to hidrant i koja je oznaka?
87.Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom
za aktiviranje, kojima se
obezbjeđuje voda za gašenje požara?
88.Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski
priključci?
89.Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?
90. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
91.Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
92. Dopunske snage za vatrogastvo čine?
93.Koje su materije zapaljive?
94. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
95. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
96. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa
„S“?
97. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa
ugljenmonoksidom?
98.Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim
instalacijama?
99.Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za
gašenje od požara?
100. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?
101. Koliko iznosi novčana kazna za rad agencije bez
odobrenja?
102. Kolika je novčana kazna predviđena za pravno lice
koje nije izvršilo ispitivanje i
održavanje PP aparata?
103. Poslovi fizičke zaštite su?
104. Ovlaštenje čuvara je?
105. Definicija fizičke zaštite je?
106. Utvrđivanje identiteta može se vršiti pomoću
sledećih isprava?
107. Da li čuvar može upotrijebiti sredstvo prinude u
slučaju nepostupanja po njegovoj izdatoj
naredbi?
108. Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
109. Čuvar treba da upotrijebi silu pri sprovođenju
zakona?
110. Mjera upozorenja iskazuje se?
111. Svaka upotreba sile koja rezultira povredu osobe
mora biti detaljno opisana u?
112. Ograničenje kretanja je radnja?
113. Poslovi fizičke zaštite su?
114. Ovlaštenje čuvara je?
115. Utvrđivanje identiteta može se izvršiti pomoću?
116. Zaštitar može koristiti silu da bi?
117. Mjera naređenja iskazuje se?
118. Službenu iskaznicu izdaje?
119. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite
može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi za?
120. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite
izvan mjesta sjedišta agencije obavezna je osnovati
produžnicu ukoliko ima pored odgovarajućih i tehničkih
sredstava i opreme?
121. Mjera naređenja je obavezujuća za onog kome se
izdaje?
122. Da li je dozvoljeno čuvarima utvrđivanje
identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
123. Poslovi fizičke zaštite su?
124. Ovlaštenje zaštite je?
125. Da li je zaštitar dužan dati svoje
identifikacione podatke osobi kojoj je utvrđivao identitet ako ona to zahtjeva
bez obzira bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?
126. Zaštitar može izdati upozorenja i naredbe samo za
vrijeme koje je potrebno da se službeni zadatci?
izvrše:
127. Da li je dozvoljeno obavljanje poslova zaštite na
osnovu ugovora o djelu?
128. Pasivan otpor je?
129. Podsticanje drugih lica smatra se kao?
130. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno
spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i uzvršiti
njihov pregled?
131. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
132. Organizovanje i izvođenje obuke za čuvare
obavlja?
133. Poslovi fizičke zaštite su:
134. Ovlaštenje zaštitara je:
135. Naredbu za pretresanje izdaje?
136. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
137. Osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela može
zadržati?
138. Koje evidencije vode pravna lica koja imaju
vlastitu službu zaštite?
139. Aktivan otpor je?
140. Koje će odbrambene taktike i tehnike čuvar
koristiti u pasivnom otporu?
141. Da bi upotreba fizičke sile bila zakonski
opravdana potrebno je da se između ostalog ispune
sledeći uslovi?
142. U vašim odnosima sa medijima trebali bi ste?
143. Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za
obavljanje poslova fizičke i tehničke zaštitu?
144. Koje će odbrambene taktike i tehnike zaštitar koristiti
u aktivnom otporu?
145. Pismeni izvještaj o upotrebi sile podnosi se iz
sledeće svrhe?
146. Ovlaštenje zaštitara je?
147. Ko propisuje način organizovanja i periodične
provjere zdravstvene sposobnosti i rukovanje
oružjem?
148. Krivično djelo protiv života i tijela je?
149. Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
150. Postupak zaštitara u pogoršanom aktivnom otporu
je?
151. Opravdana sila se može upotrijebiti radi?
152. Nadzor nad provođenjem zakona o agencijama i
unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine
vrši?
153. Vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH
predstavlja?
154. Poluatomatsko oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBIH predstavlja?
155. Služba za unutrašnju zaštitu koja obavlja poslove
fizičke zaštitu može posjedovati vatreno oružje?
156. Preduzeća u okviru kojih funkcionira Služba za
unutrašnju zaštitu, su dužni organizovati?
157. Pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju
službu zaštite mogu povjeriti na nošenje vatrenog oružja?
158. Zaštitari, oružje i municiju koja im je povjerena
mogu nositi?
159. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se
smatra upotrebom smrtonosne sile?
160. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
161. Zaštitar će upotrijebiti vatreno oružje?
162. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će?
163. Zaštitar je dužan pismeni izvještaj o upotrebi
sile podnijeti?
164. Krivično djelo?
165. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani je?
166. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji?
167. Zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema
licu koje pruža otpor?
168. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom
smrtonosne sile, u cilju savladanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo
izvršeno u nužnoj odbrani potrebno je?
169. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smtronosne
sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti?
170. Mjere osiguranja pri rukovanju oružjem dijelimo u
dvije osnovne grupe?
171. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim
oružjem postiže se?
172. Prvo, osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju
vatrenim oružjem glasi?
173. Nužna odbrana je?
174. Krajnja nužda je?
175. Vazdušno oružje u smislu pozitivnih propisa u
FBiH predstavlja?
176. Gasno oružje i oružje za signalizaciju u smislu
pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
177. Rasprskavajuće oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBiH predstavlja?
178. Hladno oružje, u smislu pozitivnih propisa u FBiH
predstavlja?
179. Automatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u
FBiH predstavlja?
180. Kratko vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBiH je?
181. Registrovano oružje je?
182. Vatreno i vazdušno oružje, municija za puške sa
olučenim cijevima, pištolji i revolver se mogu nabavljati?
183. Dijelovi za vatreno oružje sa označenim fabričkim
brojem mogu se nabavljati?
184. Oružje i dijelove za oružje može nabavljati?
185. Nakon izvršene nabavke oružja imalac oružja je
dužan da prijavi policijskoj upravi koja je izdala odobrenje za nabavku oružja
i podnijeti zahtjev za izdavanje oružanog lista odnosno dozvole za držanje
oružja u roku od?
186. Za držanje i nošenje oružja nadležna policijska
uprava izdaje?
187. Sa oružjem i municijom se mora postupati sa
naročitom pažnjom. Naročita pažnja u postupanju sa oružjem i municijom pokazuje
se?
188. Oružje i municija moraju se čuvati?
189. Zabranjeno je nošenje vatrenog i vazdušnog
oružja?
190. Kojim zaštitarima mogu povjeriti nošenje vatrenog
oružja, pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite?
191. Zaštitari oružje i municiju koja im je povjerena
mogu nositi?
192. Zaštitari oružje nose na osnovu?
193. Koju vrstu oružja nose zaštitari?
194. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se
smatra upotrebom smrtonosne sile?
195. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
196. U kojim slučajevima zaštitar može upotrijebiti
vatreno oružje?
197. Zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje radi
zaštite svog života?
198. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će
ispaliti metak upozorenja?
199. Da li će zaštitar pucati na vozilo u pokretu?
200. Da li je zaštitar ovlašten upotrijebiti vatreno
oružje da odbije napad od lica ili imovine koju štiti?
201. Upotreba ozbiljne fizičke sile ili vatrenog
oružja protiv lica, od strane čuvara odnosno zaštitara smatra se?
202. Kad postoji opravdan razlog za upotrebu
smrtonosne sile?
203. Pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile
zaštitar podnosi?
204. Činjenice koje se odnose na vrijeme i mjesto
upotrebe sile zaštitar unosi u pismeni izvještaj?
205. U pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile se
unose podaci o?
206. U kojem roku je zaštitar dužan pismeni izvještaj
o upotrebi sile?
207. Krivično djelo je?
208. Osnovi koji isključuju postojanje krivičnog
djela?
209. Djelo malog značaja je?
210. Savladavanje pasivnog otpora lica golim rukama
(minimalne šanse za nanaošenje tjelasnih povreda licu koje pruža otpor) od
strane zaštitara odnosno čuvara u krivičnopravnom smislu će biti tretirano?
211. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani će biti tretirano
kao?
212. Djelo učinjeno u krajnjoj nuždi će biti tretirano
kao?
213. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji kad?
214. Kada zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu
prema licu koje pruža otpor?
215. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom
smrtonosne sile, u cilju savladavanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo
izvršeno u nužnoj odbrani, potrebno je?
216. Da bi djelo koje izvrši učinitelj bilo
kvalifikovano kao djelo izvršeno u krajnjoj nuždi potrebno je?
217. Djelo izvršeno u prekoračenju granica nužne
odbrane je?
218. Djelo izvršeno u prekoračenju granica krajnje
nužde je?
219. Djelo učinjeno u krajnoj nuždi je?
220. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smrtonosne
sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti prema kojem licu?
221. Služba
unutrašnje zaštitu je dužna voditi evidenciju o upotrebi vatrenog oružja?
222. Pod pojmom vatreno oružje podrazumjevamo sve
vrste pušaka, pištolja, revolver i drugih naprava koje rade na principu?
223. Mjere sigurnosti pri rukovanju oružjem dijelimo u
dvije osnovne grupe i to?
224. Osnovni dijelovi poluautomatskog pištolja marke
Glock 17 su?
225. Da bi došlo do opaljenja kod serijski
proizvedenih pištolja marke Glock pritisak na obaraču mora biti?
226. Poluautomatski pištolji marke Glock model 17 i 19
imaju neolučenu cijev?
227. Osnovne komponente streljačkih vještina su?
228. Šta se podrazumjeva pod pojmom nišanska linija?
229. Šta se podrazumjeva pod pojmom linija nišanjenja?
230. Osnovne greške pri poravnavanju-podešavanju
nišana su?
231. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim
oružjem postiže se?
232. Dijelovi metka su?
233. Kod metka kalibra 9x19mm broj 19 označava?
234. Tri razloga koji prouzrokuju zastoj, kod vatrenog
oružja izuzev artiljerijskog?
235. Pod pojmom stav za gađanje podrazumjeva se?
236. Jedinične mjere u kojima se izražava kalibar
oružja su?
237. Prvo ili osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju
vatrenim oružjem glasi?
Dodajte novi komentar