Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta

Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta

 

Pozicija br. 1. – Kuhar

Literatura i oblast:

Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura, opis poslova radnog mjesta

 

Pitanja:

 

1.  Miješane salate mogu se začiniti?

2.  Od svježeg voća najčešće se pripremaju ?

3.  Čuvanje namirnica, hrane i pića je postupak kojim se trebaju održavati ?

4.  Rizi-bizi se prigotavlja od ?

5. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu ?

6. Zelena salata pripada skupini ?

7.  Ragu juhe dobivaju naziv ?

8.  Turnedoi su ?

9.  Biftek je ?

10. Najbolja su prepečena mesa sa žara?

11. Jela pečena na žaru treba poslužiti?

11.  Nadjev za savijaču se priprema od ?

12. Od dizanog tijesta pravi se ?

13. Od lisnatog tijesta pravi se ?

14. Palačinke se prave od?.

15. Biskvitne smjese mogu biti ?

16. Vegani jedu usključivo?

17. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: ?.

18. Makrobiotička prehrana podrazumijeva ?

19. Soja sadrži puno?

20. Mediteranska prehrana je?

21. Povrće za priloge se?

22. Svježe povrće kuha se?

23. Jednostavne salate pripremaju se ?

24. Miješane salate sastoje se od najmanje?

25. Složena salata sastoji se od ?

26. Bolje je konzumirati prerađeno voće nego ?

27. Jagode, maline, kupine i borovnice mogu se poslužiti uz?

28. Prošireni menu može imati ?

29. U svakom menuu treba započeti s ?

30. Za salate od povrća koje se poslužuju s glavnim obrocima značajne je?

31.  Dodaci ili prilozi glavnim jelima su ?

32. Za prigotavljanje slastica – slatkih jela pravilo je?

33. Hladna predjela su…(zaokruži tačan odgovor)

34. Za prigotavljanje valjušaka najčešće se koristi: (zaokruži tačan odgovor)

35. Jela po narudžbi dijele se prema 2 kriterija: (zaokruži tačan odgovor)

36. Za prigotavljanje francuske salate rabimo slijedeće povrće: (zaokruži tačan odgovor)

37. Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži tačne odgovore)

38. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži tačan odgovor)

39.  Domaći široki rezanci mogu biti: (zaokruži tačan odgovor)

40.  Lisnato povrće koje koristimo za svježe salate su: (zaokruži tačan odgovor)

41. Prilozi bistrim juhama obavezno se?

42. Domaći rezanci prave se ?

43. Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)

44. Izborom odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)

45. Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)

46. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

47. Pojmovima: Smjese i nadjevi…pridružite ispravnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

48. Hladna predjela imaju sljedeće važne karakteristike: (zaokruži tačan odgovor)

49.  Krem juhama obavezno se dodaje ?

50. Hladne juhe mogu biti?

51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

52.  HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)

53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)

54.  Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

55.  Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)

56.  KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)

59. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)

60. Artikal je: (zaokruži tačan odgovor)

61. Fiskalni program POS blagajna/kasa ?

62. Ugostiteljstvo je ?

63. Blanširanje znači ?

64. Dresirati znači ?

65. Frapirati znači ?

66. Garnirati znači ?

67. Pasirati znači ?

68. Resofirati znači ?

69. Tranširati znači ?

70. Gratinirati znači ?

71. Juhe se dijele na?       

72. Prilozi za guste juhe su?  

73. Valjušci od krumpira prže se?

74.  Složena salata priprema se samo od ?

75. Gljive za uporabu u kuharstvu najčešće su?.

76. Salate su jela koja sadrže?

77. Za umake najčešće koristimo?

78.  Salata od liganji ?

79.  Juha od paradajza je?

80. Pileći file reže se od ?

81. Piletina je ?

82. Sos od gljiva se pripravlja od?

83. Rezanci se kuhaju ?

84. Složene salate gotove se samo od ?

85. Salate su jela koja sadrže puno ?

87. Špagete kuhamo?

88. Vitamini imaju ?

89. Masti ili lipidi mogu biti ?.

90. Svježe povrće i voće su ?

91. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu ?

92. Ragu juha pripada skupini ?

93. Ragu juhe dobivaju naziv po ?

94. Povrće za ragu juhu reže ?

95. Slani krompir se kuha ?

96.  Uz pečene i pohovane ribe obavezno se poslužuje ?

97. Marikulturi pripadaju ?

98. Juha od gljiva je?

99. Prilozi za bistre juhe su: ?

100. Rizi-bizi se prigotavlja od ?

101.  Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan odgovor)

102.  Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan odgovor)

103.  Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan odgovor)

104.  Karakteristikama jela po narudžbi pridružite tačnu tvdnju: (zaokruži tačan odgovor)

105.  Hrana se može onečistiti salmonelom zbog ?(zaokruži tačan odgovor)

106.  Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži tačne odgovore)

107.  Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži tačan odgovor)

108.  Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)

109.  Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan odgovor)

110.  Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži tačan odgovor)

111. Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

112. Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

113. Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite ispravnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

114. Zaokruživanjem ispravne tvrdnje završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži tačan odgovor)

115.  Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

116. Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)

117. Izborom  odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)

118. . Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)

119.  Prilozi bistrim juhama obavezno se ?

120. Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata. ?

121. Fiskalni program POS blagajna/kasa je ?

122. Ugostiteljstvo je ?

123. Blanširanje znači ?

124. Dresirati znači ?

125. Frapirati znači?

126. Garnirati znači?

127. Pasirati znači?

128. Resofirati znači ?

129. Tranširati znači?

130. Gratinirati znači?

131. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)

132. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

133. KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

134. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

135. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

136. Panirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

137.  Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

138.  Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)

139. Grilirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

140.  Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

141. Legirati znači?

142. Juhe/supe dijelimo na?

143. Salate se dijele na?

144. Vinegret je?

145. Remoulade umak je?

146. Složena salata priprema se samo od?

 

Pozicija br. 2. – Pomoćni kuhar

Literatura i oblast:

Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura, opis poslova radnog mjesta

Pitanja:

1. Juhe su bistri i tamni temeljci ?       

2. Prilozi za guste juhe su ?  

3. Valjušci od krumpira ?

4.  Složena salata priprema se ?

5. Gljive za uporabu u kuharstvu ?

6. Salate su jela koja sadrže puno ?

7. Za umake najčešće koristimo ?

8.  Salata od liganji vezana je ?

9.  Juha od paradajza je ?

10. Pileći file reže se od ?

11. Piletina je ?

12. Sos od gljiva je ?

13.  Rezanci se kuhaju u ?

14. . Složene salate gotove se ?

15. Salate su jela koja sadrže puno ?

16. . Zelena salata pripada skupini ?

17. Špagete kuhamo u ?

18.  Vitamini imaju veliku ?.

19. Masti ili lipidi mogu biti ?

20. Svježe povrće i voće su ?

21. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu ?

22. Ragu juha pripada skupini ?

23. Ragu juhe dobivaju naziv ?

24. Povrće za ragu juhu reže se na ?

25. Slani krompir se ?

26.  Uz pečene i pohovane ribe obavezno se poslužuje ?

27. Marikulturi pripadaju ?

28. Juha od gljiva ?

29. Prilozi za bistre juhe su: ?

30. Rizi-bizi se prigotavlja od  ?

31.  Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan odgovor)

32.  Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan odgovor)

33.  Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan odgovor)

34.  Karakteristikama jela po narudžbi pridružite tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

35.  Hrana se može onečistiti salmonelom zbog ? (zaokruži tačan odgovor)

36.  Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži tačne odgovore)

37.  Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži tačan odgovor)

38.  Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)

39.  Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan odgovor)

40.  Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži tačan odgovor)

41. Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

42. Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje  tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

43. Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite ispravnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

44. Zaokruživanjem ispravne tvrdnje završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži tačan odgovor)

45.  Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

46. Izborom odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)

47. Izborom odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)

48. . Izborom odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)

49.  Prilozi bistrim juhama obavezno se ?

50. Domaći rezanci prave se od?

51. Fiskalni program POS blagajna/kasa je ?

52. Ugostiteljstvo je ?

53. Blanširanje znači ?

54. Dresirati znači ?

55. Frapirati znači ?

56. Garnirati znači ?

57. Pasirati znači ?

58. Resofirati znači ?

59. Tranširati znači ?

60. Gratinirati znači ?

61. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)

62. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

63. KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

64. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

65. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

66. Panirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

67.  Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

68.  Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)

69. Grilirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

70.  Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

 

Pozicija br. 3. – Konobar

Literatura i oblast: 

Zakon o ugostiteljstvu FBiH, osnove higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima, priprema i posluživanje pića, opis poslova radnog mjesta

 

1.  Pojmu jelovnik dodijeli tačnu tvrdnju! (zaokruži tačan odgovor)

2.  Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta označi s tačnom tvrdnjom: (zaokruži tačan odgovor)

3. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)

4. Hemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)

5.  Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan odgovor)

6. Masti ili lipidi mogu biti ?

7. Govedina se može čuvati na temp. ?

8. . Kofein je?

9. Pretjerano pijenje čaja ?

10.Za dodatak kafi ili čaju može se poslužiti ?

11.  Na bocama mineralne vode mora biti ?

12. Sokovi od povrća su ?

13. Jako je dobro konzumirati hranu?

14. Prehrana fizičkih radnika zahtijeva veći unos?

15. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove posluživanja?

16. Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose?

17. Veganska prehrana isključuje?

18. Vegetarijanska prehrana isključuje?

19. Hrana se može onečistiti?

20. Konobar u džepu uvijek mora imati?

21. U klasičnom načinu posluživanja?

22. Pri posluživanju pića dame imaju prednost?

23. Restoran može imati posebne vrste jelovnika?.

24. Jela pečena na žaru treba poslužiti?

25.  U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se?

26. Voćne salate mogu se poslužiti?

27.  U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela od?

28. Integralni sistem nuđenja jela odnosi se na obvezu?

29. Namirnice iste vrste treba ponavljati u menuu radi?

30. Gljive za uporabu u ugostiteljstvu?

31. Koje od navedenih zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)

32. Primjeni voća u ugostiteljstvu možemo dodijeliti tačnu tvrdnju (zaokruži tačan odgovor)

33. Prilikom sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan odgovor).

34. Namirnice bogate bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)

35. Za dekoraciju hladnih predjela koriste se sljedeće dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)

36. Karakteristike gotovih jela.. označite tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor)

37. Za pečenje mesa u rerni …karaketristična je tvrdnja: (zaokruži tačan odgovor)

38.  Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)

39.  Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži tačan odgovor)

40.  Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)

41.  Chateaubriand nazivamo?.

42. . Biftek je ?

43. Rostbif je?

44. . Na ražnju se prigotavljaju?

45. Konobar je dužan da: (zaokruži tačan odgovor)

46.  Dobit je?

47. Tatar biftek se priprema od ?

48. Flambiranje određenog jela je?

49. Da li se pod nazivom degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)

50. Pod pojmom štopciger podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)

51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

52.  HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)

53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)

54.  Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

55.  Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)

56.  KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)

59. Prostor za pušenje je: (zaokruži tačan odgovor)

60. VIP gosti je naziv za: (zaokruži tačan odgovor)

61. Online marketing je?

62.  Crna lista namirnica je lista namirnica koje se?.

63. Dobit je razlika između ?

64. Sanitarna knjižica ?

65. Artikal je?

66.  Fiskalni program POS blagajna/kasa je?

67. Ugostiteljstvo je?

68. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti na:?

69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano za?

70. Franšiza je?

 

Pozicija br. 4. – Prodavač karata

Literatura i oblast:

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima, opis poslova radnog mjesta

1.       Kada se izdaje fiksalni račun?

2.       Kada se stornira račun?

3.       Kada se vrši presjek stanja?

4.       Radi li se dnevni izvještaj kada nije bilo prometa?

5.       Dnevni izvještaj se izvlači:

6.       Periodični izvještaj se vrši:

7.       Kada se izdaje pisani fiskalni račun?

8.       U koliko primjeraka se izdaje pisani fiskalni račun?

9.       Kada se vodi knjiga dnevnih izvještaja?

10.   Fiskalni račun je?

11.   Periodični izvještaj je?

12.   Presjek stanja je?

13.   Rok za storniranje fiskalnog računa je?

14.   Mogu li se vršiti ispravke isprintanog fiskalnog računa?

15.   Da li postoji obaveza čuvanja štampanih isječaka dnevnog izvještaja?

16.   Kojim zakonskim propisom je regulisana zaštita na radu?

17.   Ko vodi knjigu dnevnih izvještaja?

18.   Ko unosi podatke u knjigu dnevnih izvještaja?

19.   Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?

20.   Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?

21.   Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?

22.   Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?

23.   Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?

24.   Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?

25.   Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?

26.   Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?

27.   Svojstva kisonika su?

28.   Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?

29.   Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?

30.   Sredstva za početno gašenje požara?

31.   Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?

32.   Šta se smije gasiti vodom?

33.   Pjena se upotrebljava za gašenje?

34.   Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?

35.   Šta je hydrant i oznaka hidranta?

36.   Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda  za gašenje požara?

37.   Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?

38.   Uređaji za dojavu požara mogu biti?

39.   Na koji način se aktivira ručni javljač požara?

40.   Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?

41.   Dopunske snage za vatrogastvo čine?

42.   Koje su mjere zapaljive?

43.   U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

44.   U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

45.   Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?

46.   Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?

47.   Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?

48.   Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?

49.   Putevi evakuacije se obilježavaju?

50.   Kako se postupa u slučaju požara u objektu?

51.   Radno vrijeme je?

52.   Pod radnim vremenom se ne smatra?

53.   Puno radno vrijeme traje?

54.   Puno radno vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od?

 

Pozicija br. 5. – Spasilac iz vode

Literatura i oblast:

Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj: 81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima, opis poslova radnog mjesta

- Pravilnik o sigurnosti na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj: 28/17)

- Program obuke i osposobljavanja spasilaca na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj: 23/18)

- Zakon o radu F BiH (“Službene novine F BiH” broj: 26/16, 89/18, 44/22)

- Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)

- Opis poslova radnog mjesta

 

1. Šta se smatra uređenim kupalištem?

2. Mjere opšte i osobne higijene kojima se sprječava pojava i širenje uzročnika zaraznih mjera nazivaju se?

3. Dijete mlađe od sedam godina ne može biti u bazenu?

4. Bazeni koji rade tokom cijele godine održavaju se na način?

5. Korisnici bazen su obavezni da se pridržavaju?

6. Voditelj spasioca se imenuje?

7. Evidenciju o nesrećama i ozljedama kupača u void?

8. Ko vodi registracijski dnevnik?

9. Uvjerenje za uspješno završen kurs za spasioca potpisuju?

10. Legitimacija spasioca na vodi važi?

11. Prvu pomoć utopljeniku pruža?

12. Spasilačku opremu unutarnjih i vanjskih bazena čini?

13. Oznake opasnosti su?

14. Prethodna provjera sposobnosti za polaganje ispita za sticanje zvanja spasioca obuhvata?

15. Radnik koji se prvi put zaposli stiče pravo na godišnji odmor nakon?

16. Ugovor o radu na određeno vrijeme ne može se zaključiti na period duži od?

17. Sezona kupanja je?

18. Po veličini vodene površine kupališta se dijele na?

19. Radna odjeća, pištaljka, pločica sa imenom i prezimenom su dio?

20. Prije ulaska u bazen kupači su obavezni?

21. Provjera zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti spasilaca iz vode vrši se?

22. Kupališni red reguliše?

 23. Završni ispit za spasioca provodi se metodama?

24. Kondicijska priprema i godišnja provjera organizuje se?

25. Radnik je?

 26. U slučaju diskriminacije radnik može zahtjevati od poslodavca zaštitu?

27. Ugovor o radu se ne može zaključiti sa licem?

28. Puno radno vrijeme traje?

29. Odmor u toku radnog vremena traje najmanje?

30. Ako radnik koristi godišnji odmor u dijelovima, prvi dio bez prekida je u trajanju od?

31.  Uređena kupališta trebaju imati?

32. Pravilnik o o sigurnosti na uređenim kupalištima („Službene novine KS“, broj: 28/17) se ne odnosi na?

33. Vodene površine na uređenom kupalištu površine prema namjeni mogu biti?

34. Vodene površine namjenjene neplivačima su odvojene od ostalih  vodenih površina?

35. Voda za kupanje na kupalištima mora zadovoljavati uvjete propisane?

36. Istaknuta crvena zastava upozorenja na kupalištu znači?

37. Jarbol za zastavu mora biti postavljen duž obale kupališta?

38.Visina jarbola za zastavu?

39. Istaknuta crveno-žuta zastava upozorenja na kupalištu znači?

40. Sigurnost na kupalištu je smanjena u slučaju?

41. Slučajevi zabrane rada na kupalištu su propisani?

42. Razlozi privremenog prekida rada kupališta se objavljuju?

43. Pravila postupanja i ponašanja na kupalištu su utvrđena su?

44. Kada je obavezno osigurati stalno prisustvo liječnika na kupalištu?

45. Evidenciju o nesrećama i ozljedama kupača u void i pri upotrebi kupališnih uređaja vodi?

46. Spasilačka službaje obavezna prema upravi dsotaviti izvještaj o radu najmanje?

47. Spasilac iz vode dužan je podvrgnuti provjeri zdravstvenih i psihofizičkih sposobnosti za obavljanje poslova najmanje?

48. Spasilac iz vode će udaljiti sa područja namijenjenog kupanju dijete?

49. Spasilac iz vode će zahtjevati da kupalište napusti osoba koja se ne pridržava kupališnog reda i uz upozorenja iz člana?

50. Kojom bojom je otiskan Logo spasioca iz vode?

51. Dužnosti spasioca iz vode su?

52. Za objekte do 100m vodene površine prostor za spasioce mora iznositi najmanje?

53. Za objekte veće vodene površine prostor za spasioce mora iznositi najmanje?

54. Obavezna osobna oprema spasioca sastoji se?

55. Oznake opasnosti, upozorenja, zabrane imaju oblik?

56. Oznake opasnosti, upozorenja, zabrane imaju stranicu veličine?

57. Osnovna boja oznake opasnosti, upozorenja, zabrane je?

58. Unutarnji i vanjski bazeni moraju imati njamanje spasilalačku opremu koju čini?

59. Koje boje su simboli i natpisi na oznakama opasnosti?

60. Koje boje su dijagonalne linije na oznakama opasnosti?

61. Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBiH?

62. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim propisima koje je sprema sprovoditi?

63.Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti požar?

64.Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštite od

požara?

65. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo?

66.Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštite od

požara?

67. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u prostoriji moraju istovremeno da se

ispune koji uslovi?

68.Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak požara, požar se?

69.Koja svojstva ima kiseonik?

70.Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo materije?

71.Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?

72.Koja su sredstva za gašenje početnog požara?

73.Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje požara?

74.Šta se smije gasiti vodom?

75.Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?

76.Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog

požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?

77.Za šta se upotrebljava aparat Co2?

78.Šta je to hidrant i koja je oznaka?

79.Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se

obezbjeđuje voda za gašenje požara?

80.Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski priključci?

81.Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?

82. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?

83.Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?

84. Dopunske snage za vatrogastvo čine?

85.Koje su materije zapaljive?

86. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

87. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

88. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa „S“?

89. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa ugljenmonoksidom?

90.Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim

instalacijama?

91.Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za gašenje od požara?

92. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?

 

Pozicija br. 6. – Higijeničar

Literatura i oblast: Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), čišćenje i održavanje prostorija, te poznavanje sredstava i opreme za rad, opis poslova radnog mjesta

1. Šta je dezinfekcija?

2. Šta je dezinsekcija?

3. Kako postupiti u slučaju požara u kancelariji?

4. Kako postupiti u slučaju poplave?

5.  Kojim sredstvima se čiste prozori?

6.  Kojim sredstvima se čiste podovi?

7.  Kako postupiti u slučaju gubitka ključeva od kancelarije?

8.  Koja sredstva za čišćenje se nalaze u toaletu?

9.  Da li higijeničarska mora poznavati raspored kancelarija i raspored ključeva pojedinih 

kancelarija?       

10. Koja vrsta otpada se odlaže u plave kante?

11. Koje boje je kanta za otpad u koji se odlaže metal i plastika?

12. Koliko često se vrši usisavanje i brisanje podova, brisanje prašine sa stolova i drugog 

inventara?

13. Koliko često se vrši generalno čišćenje kancelarija?

14. Koliko često se vrši pražnjenje korpe za otpad?

15. Kako postupiti u slučaju kada se na kancelarijskom stolu, koji je potrebno očistiti, 

nađu pisani materijali?

16. Sredstvo za rad su...?

17. Sredstvo za pranje podova...?

18. Kad se vrši čišćenje sredstava za rad...?

19. Odlaganje nečiste vode nakon brisanja podova vrše se...?

20. Da li je dozvoljena upotreba metle za pranje podova...?

21. Da li je dozvoljena upotreba pribora za čišćenje sanitarnog čvora za čišćenje drugih prostorija...?

22. Gdje se vrši odlaganje higijenskog pribora...?

23. Da li se Stelex sredstvo koristi za čišćenje podova....?

24. Osnovna namjena zogera je čišćenje....?

25. Svrha čišćenja je...?

26. Sredstvo za rad su.......?

27.   Zašto je važno redovno održavanje higijene?

28.   Osnovne grane higijene?

29.   Higijena je .......?

30.   Zašto je važna higijena ruku ?

31.   Kada se vrši čišćenje sredstava za rad..............?

32.   Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?

33.   Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?

34.   Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?

35.   Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?

36.   Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?

37.   Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od požara?

38.   Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?

39.   Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?

40.   Svojstva kisonika su?

41.   Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?

42.   Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?

43.   Sredstva za početno gašenje požara?

44.   Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?

45.   Šta se smije gasiti vodom?

46.   Pjena se upotrebljava za gašenje?

47.   Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?

48.   Šta je hydrant i oznaka hidranta?

49.   Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda  za gašenje požara?

50.   Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?

51.   Uređaji za dojavu požara mogu biti?

52.   Na koji način se aktivira ručni javljač požara?

53.   Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?

54.   Dopunske snage za vatrogastvo čine?

55.   Koje su mjere zapaljive?

56.   U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

57.   U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

58.   Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?

59.   Na koji način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?

60.   Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim instalacijama?

61.   Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?

62.   Putevi evakuacije se obilježavaju?

63.   Kako se postupa u slučaju požara u objektu?

 

Pozicija br.7. – Radnik na obezbjeđenju

Literatura i oblast:

- Zakon o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine FBiH

(„Službene novine Federacije BiH“, br. 78/08 i 67/13)

- Pravilnik o načinu korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom vršenja poslova fizčke zaštite ljudi i imovine (,,Službene novine Federacije BiH",br. 31/09)

- Pravilnik o vatrenom oružju za obavljanje poslova fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene novine Federacije BiH",br. 92/14)

- Pravilnik o sadržaju , obavezama i načinu vršenja radnji koje preduzima čuvar, korištenja vatrenog oružja i fizičke sile tokom obavljanja poslova fizičke zaštite ljudi i imovine ( ,,Službene novine Federacije BiH",br. 92/14)

- Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)

1. Šta su indicije?

2. Indicije možemo prikupiti?

3. Šta je alibi?

4. Šta je prisustvo na mjestu izvršenja krivičnog djela?

5. Za šta su značajna pitanja u kriminalističkom radu?

6. Šta će se utvrditi odgovorom na zlatno pitanje „kako“?

7. Šta je uviđaj?

8. Na kojem mjestu se vrši uviđaj?

9. Ko vrši uviđaj?

10.Šta se može pronaći na licu mjesta izvršenja krivičnog djela?

11. Na koji način treba postupati prilikom osiguranja lica mjesta?

12.Šta je lični opis?

13.Šta se može pomoću ličnog opisa?

14.Gdje se mogu naći tragovi krivičnog djela?

15. Radi čega je u obezbjeđeno lice mjesta izvršenog krivičnog djela, izuzetno,

dozvoljeno ući?

16.Koji tragovi imaju najveću dokaznu vrijednost?

17. Da li tragove krivičnog djela možemo naći na sredstvu izvršenja?

18.Prema porijeklu tragove dijelimo na?

19. Da li je dozvoljeno pomjerati tragove krivičnog djela?

20.Koji su najčešći načini izmjene sadržaja originalnog dokumenta?

21. Da li se tragovi krivičnog djela mogu pronaći na više odvojenih lokacija?

22.Pod pojmom brisanja dokumenta podrazumijeva se uklanjanje teksta ili detalja nekim

hemijskim sredstvom ili otpadom?

23.Šta se podrazumijeva pod pojmom dopisivanje?

24.Prema vidljivosti tragove dijelimo na?

25. Do kada trebamo obezbijediti i sačuvati tragove krivičnog djela?

26.Koji su poslovi fizičke zaštite?

27.Koja su ovlaštenja čuvara?

28. Definicija fizičke zaštite?

29.Pomoću kojih isprava se može vršiti utvrđivanje identiteta?

30.Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?

31. Da li čuvar pri sprovođeju zakona treba da upotrijebit svu silu?

32.Kako se iskazuje mjera upozorenja?

33.Gdje treba biti detaljno opisana svaka upotreba sile koja rezultira povredom osobe?

34.Kakvog je karaktera radnja ograničenje kretanja?

35.Kada čuvar može koristiti silu?

36. Da li je mjera obezbjeđenja obavezujuća za onog za koga se izdaje?

37. Da li je čuvarima dozvoljeno utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?

38. Da li je čuvar dužan dati svoju identifikaciju osobi kojoj je utvrđivao identitet, ako ona

to zahtjeva bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?

39. Da li je dozvoljeno obavljanje zaštite na osnovu ugovora o djelu?

40.Šta je pasivan otpor?

41.Podsticanje drugih lica se smatra kao?

42. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i

izvršiti njihov pregled?

43. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?

44.Koja institucija/institucije organizuje izvođenje obuke za čuvare?

45.Koji su poslovi fizičke zaštite?

46.Ko izdaje naredbu za pretresanje?

47. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?

48.Ko može zadržati osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela?

49.Šta je aktivan otpor?

50.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u pasivnom otporu?

51.Kakav kontakt bi ste trebali imati sa medijima?

52.Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke

zaštite agencija?

53.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u aktivnom otporu?

54.Koja je svrha pismenog izvještaja o upotrebi sile?

55.Ko propisuje način organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i

rukovanje oružjem?

56.Vrsta krivičnog djela protiv života i tijela?

57.Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?

58.Koji je postupak čuvara u pogoršanom aktivnom otporu?

59.Ko vrši nadzor nad provođenjem Zakona o agencijama i unutrašnjim službama za

zaštitu ljudi i imovine?

60.Koliki kalibar vatrenog oružja najviše može biti?

61.Vatreno oružje se može nositi i koristiti?

62. U kojim okolnostima se može upotrijebiti vatreno oružje?

63. Ukoliko pri obavljanju poslova fizičke zaštite dođe do upotrebe vatrenog oružja šta je

zaštitar dužan uraditi?

64.Koja su glavna sigurnosna pravila na strelištu?

65.Koji su glavni dijelovi pištolja?

66. Nišanjenje kod preciznog gađanja treba da se dovede u liniju koje četiri tačke?

67.Ko nabavlja vatreno oružje za potrebe fizičke zaštite?

68. Metak upozorenja zaštitar će pucati?

69.Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBiH?

70. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim propisima koje je sprema sprovoditi?

71.Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti požar?

72.Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštite od

požara?

73. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna brigada Kantona Sarajevo?

74.Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštite od

požara?

75. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u prostoriji moraju istovremeno da se

ispune koji uslovi?

76.Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak požara, požar se?

77.Koja svojstva ima kiseonik?

78.Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo materije?

79.Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele na?

80.Koja su sredstva za gašenje početnog požara?

81.Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje požara?

82.Šta se smije gasiti vodom?

83.Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?

84.Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog

požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?

85.Za šta se upotrebljava aparat Co2?

86.Šta je to hidrant i koja je oznaka?

87.Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se

obezbjeđuje voda za gašenje požara?

88.Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski priključci?

89.Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?

90. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?

91.Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?

92. Dopunske snage za vatrogastvo čine?

93.Koje su materije zapaljive?

94. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

95. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?

96. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa „S“?

97. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa ugljenmonoksidom?

98.Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim

instalacijama?

99.Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za gašenje od požara?

100. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?

101. Koliko iznosi novčana kazna za rad agencije bez odobrenja?

102. Kolika je novčana kazna predviđena za pravno lice koje nije izvršilo ispitivanje i

održavanje PP aparata?

103. Poslovi fizičke zaštite su?

104. Ovlaštenje čuvara je?

105. Definicija fizičke zaštite je?

106. Utvrđivanje identiteta može se vršiti pomoću sledećih isprava?

107. Da li čuvar može upotrijebiti sredstvo prinude u slučaju nepostupanja po njegovoj izdatoj

naredbi?

108. Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?

109. Čuvar treba da upotrijebi silu pri sprovođenju zakona?

110. Mjera upozorenja iskazuje se?

111. Svaka upotreba sile koja rezultira povredu osobe mora biti detaljno opisana u?

112. Ograničenje kretanja je radnja?

113. Poslovi fizičke zaštite su?

114. Ovlaštenje čuvara je?

115. Utvrđivanje identiteta može se izvršiti pomoću?

116. Zaštitar može koristiti silu da bi?

117. Mjera naređenja iskazuje se?

118. Službenu iskaznicu izdaje?

119. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi za?

120. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite izvan mjesta sjedišta agencije obavezna je osnovati

produžnicu ukoliko ima pored odgovarajućih i tehničkih sredstava i opreme?

121. Mjera naređenja je obavezujuća za onog kome se izdaje?

122. Da li je dozvoljeno čuvarima utvrđivanje identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?

123. Poslovi fizičke zaštite su?

124. Ovlaštenje zaštite je?

125. Da li je zaštitar dužan dati svoje identifikacione podatke osobi kojoj je utvrđivao identitet ako ona to zahtjeva bez obzira bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?

126. Zaštitar može izdati upozorenja i naredbe samo za vrijeme koje je potrebno da se službeni zadatci?

izvrše:

127. Da li je dozvoljeno obavljanje poslova zaštite na osnovu ugovora o djelu?

128. Pasivan otpor je?

129. Podsticanje drugih lica smatra se kao?

130. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i uzvršiti

njihov pregled?

131. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?

132. Organizovanje i izvođenje obuke za čuvare obavlja?

133. Poslovi fizičke zaštite su:

134. Ovlaštenje zaštitara je:

135. Naredbu za pretresanje izdaje?

136. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?

137. Osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela može zadržati?

138. Koje evidencije vode pravna lica koja imaju vlastitu službu zaštite?

139. Aktivan otpor je?

140. Koje će odbrambene taktike i tehnike čuvar koristiti u pasivnom otporu?

141. Da bi upotreba fizičke sile bila zakonski opravdana potrebno je da se između ostalog ispune

sledeći uslovi?

142. U vašim odnosima sa medijima trebali bi ste?

143. Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za obavljanje poslova fizičke i tehničke zaštitu?

144. Koje će odbrambene taktike i tehnike zaštitar koristiti u aktivnom otporu?

145. Pismeni izvještaj o upotrebi sile podnosi se iz sledeće svrhe?

146. Ovlaštenje zaštitara je?

147. Ko propisuje način organizovanja i periodične provjere zdravstvene sposobnosti i rukovanje

oružjem?

148. Krivično djelo protiv života i tijela je?

149. Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?

150. Postupak zaštitara u pogoršanom aktivnom otporu je?

151. Opravdana sila se može upotrijebiti radi?

152. Nadzor nad provođenjem zakona o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine

vrši?

153. Vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

154. Poluatomatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u FBIH predstavlja?

155. Služba za unutrašnju zaštitu koja obavlja poslove fizičke zaštitu može posjedovati vatreno oružje?

156. Preduzeća u okviru kojih funkcionira Služba za unutrašnju zaštitu, su dužni organizovati?

157. Pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite mogu povjeriti na nošenje vatrenog oružja?

158. Zaštitari, oružje i municiju koja im je povjerena mogu nositi?

159. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?

160. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?

161. Zaštitar će upotrijebiti vatreno oružje?

162. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će?

163. Zaštitar je dužan pismeni izvještaj o upotrebi sile podnijeti?

164. Krivično djelo?

165. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani je?

166. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji?

167. Zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?

168. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani potrebno je?

169. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smtronosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti?

170. Mjere osiguranja pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe?

171. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?

172. Prvo, osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?

173. Nužna odbrana je?

174. Krajnja nužda je?

175. Vazdušno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

176. Gasno oružje i oružje za signalizaciju u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

177. Rasprskavajuće oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

178. Hladno oružje, u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

179. Automatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?

180. Kratko vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH je?

181. Registrovano oružje je?

182. Vatreno i vazdušno oružje, municija za puške sa olučenim cijevima, pištolji i revolver se mogu nabavljati?

183. Dijelovi za vatreno oružje sa označenim fabričkim brojem mogu se nabavljati?

184. Oružje i dijelove za oružje može nabavljati?

185. Nakon izvršene nabavke oružja imalac oružja je dužan da prijavi policijskoj upravi koja je izdala odobrenje za nabavku oružja i podnijeti zahtjev za izdavanje oružanog lista odnosno dozvole za držanje oružja u roku od?

186. Za držanje i nošenje oružja nadležna policijska uprava izdaje?

187. Sa oružjem i municijom se mora postupati sa naročitom pažnjom. Naročita pažnja u postupanju sa oružjem i municijom pokazuje se?

188. Oružje i municija moraju se čuvati?

189. Zabranjeno je nošenje vatrenog i vazdušnog oružja?

190. Kojim zaštitarima mogu povjeriti nošenje vatrenog oružja, pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite?

191. Zaštitari oružje i municiju koja im je povjerena mogu nositi?

192. Zaštitari oružje nose na osnovu?

193. Koju vrstu oružja nose zaštitari?

194. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se smatra upotrebom smrtonosne sile?

195. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?

196. U kojim slučajevima zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje?

197. Zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje radi zaštite svog života?

198. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će ispaliti metak upozorenja?

199. Da li će zaštitar pucati na vozilo u pokretu?

200. Da li je zaštitar ovlašten upotrijebiti vatreno oružje da odbije napad od lica ili imovine koju štiti?

201. Upotreba ozbiljne fizičke sile ili vatrenog oružja protiv lica, od strane čuvara odnosno zaštitara smatra se?

202. Kad postoji opravdan razlog za upotrebu smrtonosne sile?

203. Pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile zaštitar podnosi?

204. Činjenice koje se odnose na vrijeme i mjesto upotrebe sile zaštitar unosi u pismeni izvještaj?

205. U pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile se unose podaci o?

206. U kojem roku je zaštitar dužan pismeni izvještaj o upotrebi sile?

207. Krivično djelo je?

208. Osnovi koji isključuju postojanje krivičnog djela?

209. Djelo malog značaja je?

210. Savladavanje pasivnog otpora lica golim rukama (minimalne šanse za nanaošenje tjelasnih povreda licu koje pruža otpor) od strane zaštitara odnosno čuvara u krivičnopravnom smislu će biti tretirano?

211. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani će biti tretirano kao?

212. Djelo učinjeno u krajnjoj nuždi će biti tretirano kao?

213. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji kad?

214. Kada zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema licu koje pruža otpor?

215. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom smrtonosne sile, u cilju savladavanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u nužnoj odbrani, potrebno je?

216. Da bi djelo koje izvrši učinitelj bilo kvalifikovano kao djelo izvršeno u krajnjoj nuždi  potrebno je?

217. Djelo izvršeno u prekoračenju granica nužne odbrane je?

218. Djelo izvršeno u prekoračenju granica krajnje nužde je?

219. Djelo učinjeno u krajnoj nuždi je?

220. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smrtonosne sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti prema kojem licu?

221.  Služba unutrašnje zaštitu je dužna voditi evidenciju o upotrebi vatrenog oružja?

222. Pod pojmom vatreno oružje podrazumjevamo sve vrste pušaka, pištolja, revolver i drugih naprava koje rade na principu?

223. Mjere sigurnosti pri rukovanju oružjem dijelimo u dvije osnovne grupe i to?

224. Osnovni dijelovi poluautomatskog pištolja marke Glock 17 su?

225. Da bi došlo do opaljenja kod serijski proizvedenih pištolja marke Glock pritisak na obaraču mora biti?

226. Poluautomatski pištolji marke Glock model 17 i 19 imaju neolučenu cijev?

227. Osnovne komponente streljačkih vještina su?

228. Šta se podrazumjeva pod pojmom nišanska linija?

229. Šta se podrazumjeva pod pojmom linija nišanjenja?

230. Osnovne greške pri poravnavanju-podešavanju nišana su?

231. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim oružjem postiže se?

232. Dijelovi metka su?

233. Kod metka kalibra 9x19mm broj 19 označava?

234. Tri razloga koji prouzrokuju zastoj, kod vatrenog oružja izuzev artiljerijskog?

235. Pod pojmom stav za gađanje podrazumjeva se?

236. Jedinične mjere u kojima se izražava kalibar oružja su?

237. Prvo ili osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju vatrenim oružjem glasi?

 

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo

Obrazac za narudžbu

 Vaša narudžba je uspješno poslana. Kontaktirati ćemo vas što prije.
Greška: Molimo pokušajte ponovo