U Centru „Safet Zajko“ otvoren međunarodni teniski turnir „Sarajevo Juniors Open 2024“

  • U Centru „Safet Zajko“ otvoren međunarodni teniski turnir „Sarajevo Juniors Open 2024“
  • PSX_20240701_204452

Jučer je u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju „Safet Zajko“ svečano otvoren četvrti međunarodni teniski turnir „Sarajevo Juniors Open 2024“. Turnir, koji se boduje za svjetsku juniorsku rang listu, a u organizaciji Međunarodne teniske federacije (ITF), po prvi put se ove godine održava u Novom Gradu, u Centru „Safet Zajko“.

Na turniru učestvuje 128 najboljih juniora i juniorki iz 35 zemalja, uključujući Kinu, Japan, SAD, Veliku Britaniju, Brazil, Argentinu i mnoge druge zemlje svijeta i Evrope.

Turnir je otvorio načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić koji je pozdravio prisutne i čestitao Teniskom klubu “GEM” na organizaciji ovog prestižnog takmičenja, istakavši da je ovo prvi put da se u Centru “Safet Zajko” održava teniski turnir na ovom nivou u kojem učestvuju takmičari iz 35 država svijeta i Evrope..

“Zadovoljstvo nam je biti domaćin ovakvog turnira, čestitam direktoru Teniskog kluba “Gem”, svim učesnicima i cijelom timu na organizaciji međunardnog teniskog turnira. Uz sve sadržaje koje je Centar “Safet Zajko” imao do sada, izgradnjom posljednja dva teniska terena, stvorili smo uslove za održavanje međunarodnih teniskih turnira. Sada imamo ukupno šest teniskih terena, od kojih su dva u zatvorenoj teniskoj dvorani, a četiri na otvorenom. Danas ovdje imamo zvanični ITF turnir u kojem učestvuje 128 tenisera iz 35 država svijeta, to je značajno i vrijedno i vjerujem da će svim mladim teniserima iz Bosne i Hercegovine i regiona pružiti priliku da steknu iskustvo za još veće turnire i izgrade svoje karijere. Imali smo mnogo sportskih aktivnosti i takmičenja u Centru “Safet Zajko”, ali nikada nismo imali tako veliki broj država učesnica. Čast mi je što smo uspjeli doći do ovoga da imamo jedan veliki međunarodni turnir ovdje. Turnir je već počeo i želim da nam ovo postane tradicija, da iz godine u godinu imamo sve bolje turnire i sve više djece koja će igrati tenis i biti uspješna u tome”, rekao je Efendić.

Prisutnima se obratio i direktor Teniskog kluba “Gem” Aljoša Delić koji rekao da su organizacijom ovog međunarodnog teniskog turnira uspjeli dovesti svijet i regiju u Centar “Safet Zajko”.

Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas okupljeni u ovom predivnom sportskom ambijentu  kako bismo zajednički proslavili početak jednog veoma važnog sportskog događaja, na kojem se stvaraju budući šampioni. Ovaj turnir predstvalja jedan simbol međunarodnog jedinstva i sportskog duha, i uspjeli smo da dovedemo svijet i regiju u Centar “Safet Zajko”.Sa ponosom mogu da kažem da su u sklopu Centra, a zahvaljujući Općini Novi Grad otvorena dva nova teniska terena, i na taj način su se stekli uslovi za održavanje međunarodnog takmičenja. Na ovom turniru se takmičari boduju za važne boodve koji im mogu otvoriti vrata na prestižnim grand slamovima. Takmičarima želim da uživaju, da pruže svoj maksimum i da nam budu inspiracija svojim izvanrednim igrama. Još jednom se zahvaljujem svim našim sponzorima, a posebno Općini Novi Grad Sarajevo i načelniku Efendiću i svima koji su doprinjeli da se u veoma kratkom roku naprave dva nova terena kako bi se mogli igrati turniri ovog ranga”, kazao je Delić.

Direktor Delić je ovom prilikom uručio zahvalnicu načelniku Semiru Efendiću za izuzetan doprinos u razvoju tenisa na području općine Novi Grad Sarajevo. Također, zahvalnica je dodijeljena i direktoru JP “Lokom” d.o.o., Adnanu Šabanoviću.

U glavnom ždrijebu turnira Bosnu i Hercegovinu će predstavljati Ivan Biletić, Matej Đokić, Justin Ilić, Amir Škrijelj, Afan Neković i Amar Silajdžić u muškoj kategoriji, te Alona Brzina, Elena Torbica i Nikolina Kovačević u ženskoj kategoriji.

Međunarodni turnir “Sarajevo Juniors Open 2024” će trajati do 6. jula 2024. godine, a svi mečevi će se igrati u Centru za edukaciju sport i rekreaciju “Safet Zajko”.

U Centru „Safet Zajko“ otvoren međunarodni teniski turnir „Sarajevo Juniors Open 2024“
Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo