U Centru za kulturu i edukaciju "Safet Zajko" promovisana knjiga izdavačkog centra "el-Kalem" "Nasuprot zlu"

  • U Centru za kulturu i edukaciju "Safet Zajko" promovisana knjiga izdavačkog centra "el-Kalem" "Nasuprot zlu"
  • KAD_0045
  • KAD_0007
  • KAD_0010
  • KAD_0059

U saradnji Općine Novi Grad Sarajevo i Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu, u Centru za kulturu i edukaciju „Safet Zajko“, održano je predavanje o temi “Muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata” i promocija knjige „Nasuprot zlu“, izdavačkog centra "el-Kalem". Promotori knjige bili su prof. dr. Hilmo Neimarlija i prof. dr. Enes Karić.

Muslimanske rezolucije iz Drugog svjetskog rata, nastale i objavljene u više bosanskohercegovačkih gradova, predstavljaju jedinstven slučaj javne osude progona i ubijanja na rasnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi u Bosni i Hercegovini.   

Prof. dr. Enes Karić kazao je da rezolucije predstavljaju antifašistička očitovanja. “Rezolucije predstavljaju proteste protiv neefikasnosti ili nehtijenja tadašnje vlasti NDH da zaštiti sve svoje građane. One također, žele zaštiti i same muslimane i osigurati ne samo proctor, već i vrijeme u kojem će moći pokazati ''čist obraz'', kazao je prof. dr. Karić.

Prof. dr. Hilmo Neimarlija kazao je da su Muslimanske rezolucije iz perioda Drugog svjetskog rata jedine koje su organizovane s ciljem javne osude progona i ubijanja na različitim osnovama diskriminacije.

,,Muslimanske rezolucije iz 1941. su jedini slučaj organizirane javne osude progona i ubijanja na rasnoj, vjerskoj i etničkoj osnovi u Bosni i Hercegovini i prema važećim historijskim saznanjima, jedinstven su primjer otvorenog suprotstavljanja načelima nacističke doktrine i politike u Evropi pod njemačkom okupacijom. Nastale su i objavljene u više bosanskohercegovačkih gradova kao niz reakcija na širenje bezakonja i etničkog nasilja i izlaganja bosanskih muslimana stradanju i nesigurnosti'', kazao je prof. dr. Neimarlija.

Promocija i predavanje upotpunjeni su izložbom Gazi Husrev-begove biblioteke pod nazivom “Muslimanske rezolucije iz 1941. godine”.

 

U Centru za kulturu i edukaciju "Safet Zajko" promovisana knjiga izdavačkog centra "el-Kalem" "Nasuprot zlu"
Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo