Općina Novi Grad podržala 58 sportskih kolektiva kroz koje djeluje više od 5.000 sportista

  • Općina Novi Grad podržala 58 sportskih kolektiva kroz koje djeluje više od 5.000 sportista
  • IMG_8445
  • IMG_8455
  • IMG_8468 - Copy
  • IMG_8458
  • IMG_8476

Općina Novi Grad Sarajevo već četvrtu godinu sufinansira programske aktivnosti sportskih klubova i društava sa svog područja, koji ostvaruju zapažene rezultate tokom takmičarske sezone. Bez obzira na ekonomsku situaciju uzrokovanu pandemijom iz ovogodišnjeg općinskog budžeta za ovu namjenu izdvojeno je 200.000 KM.

To je jedan vid podrške razvoju sporta u lokalnoj zajednici i nagrada onima koji postižu rezultate, a tim povodom u Centru „Safet Zajko“ danas su potpisani ugovori sa 58 sportskih klubova, koji su u skladu sa utvrđenim kriterijima i postignutim rezultatima ostvarili pravo na finansijsku podršku Općine Novi Grad.

Općina Novi Grad je 2017. godine uspostavila Registar sportskih klubova/društava sa sjedištem na području Novog Grada i postala prva općina u Kantonu Sarajevo koja na ovaj način vodi evidenciju o klubovima, njihovom radu i postignutim rezultatima u toku takmičarske sezone. U Registar je upisano 77 sportskih klubova sa više od 5.000 članova.

Prisutnima se obratio načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić i poželio sreću svim sportistima u njihovom daljem radu.

„Smatram važnim reći da smo mi u saradnji sa sportistima ili sportskim radnicima kreirali ovaj registar sportskih klubova i uspostavili jednu vrstu podrške sportu, koja je isključivo bazirana na rezultatima koje klubovi postižu. Pristupili smo sistemskom rješenju, ranije je to bilo kroz određene konkurse, gdje su komisije odlučivale kome će dodijeliti sredstva, pa se dešavalo da se sredstva dodijele klubu koji ne postoji. U proteklom periodu, uključujući i ovu godinu smo dali oko milion konvertibilnih maraka podrše sportskim klubovima, a na bazi ovog registra koji je uspostavljen, ove godine je u pitanju iznos od 200.000 KM“, kazao je Efendić.

Podsjetio je na ulaganja u sportsku infrastrukturu, te naglasio da je zbog toga Centar „Safet Zajko“ odabran kao mjesto potpisivanja ugovora.

Ove godine je u Centru izgrađen jedan novi fudbalski stadion sa umjetnom travom, dimenzija 60x40 metara i svlačionice, postavljene su nove stolice na tribinama uz atletsku stazu, a privode se kraju i radovi na objektu Centra za edukaciju i mlade, u kojem će biti moguće organizovati seminare i edukacije o sportu u zimskom periodu.

„Pohvalno je ovo što Općina Novi Grad radi već niz godina i što postoji registar. Ta pravednost I transparentnost je sve ono što sportisti u principu i traže, da svi rade po uzoru na Općinu Novi Grad, jer javni registar jasno definiše klubove koji su uspješni i one koji to nisu“, kazao je Nedim Đemić, direktor Košarkaškog kluba „Realway“, koji ima 850 mladih košarkaša.

Predsjednik udruženja Rukometni klub „Briješće“, Kenan Avdagić, kazao je da je finanijska podrška Općine Novi Grad klubovima značajna, te da je RK „Briješće“ zahvaljujući tim sredstvima uzeo učešće u Omladinskoj ligi KS, a od prošle godine se takmiče i u Drugoj ligi FBiH, na kojoj su osvojili treće mjesto.

Pored ovoga, Općina Novi Grad dodjeljuje i  sportske stipendije mladim uspješnim sportistima koji ostvaruju rezultate.

 

PRESS OPĆINE

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo