Zatvorene osme Sportske igre mladih: 44.000 dječaka i djevojčica učestvovalo ove godine

  • Zatvorene osme Sportske igre mladih: 44.000 dječaka i djevojčica učestvovalo ove godine
  • Screenshot_8
  • Screenshot_9
  • Screenshot_10
  • Screenshot_11
  • Screenshot_12
  • Screenshot_13
  • Screenshot_14
  • Screenshot_15
  • Screenshot_16
  • Screenshot_18
  • Screenshot_17
Jučer su u Dvorani Mojmilo u Sarajevu, podijeljene i posljednje medalje za najbolje učesnike ovogodišnjeg Velikog finala Igara koje nosi simboličan naziv Olimpijskog komiteta BiH s obzirom da su najmlađi, kroz Igre, učili o načelima olimpizma i sporta.

Svi prisutni su imali priliku odgledati finalnu utakmicu Bingo UNIFIED Cupa u malom nogometu, gdje su se ekipe djevojčica i dječaka, sa i bez poteškoća u razvoju u istom timu, borili za titulu najboljih u državi.

Nakon teške finalne utakmice između ekipa Paralel I iz Tuzle te ekipe Drin Fojnica iz Fojnice, djevojčice i dječaci iz Fojnice su jedinim pogotkom na utakmici, obezbjedili zlatnu medalju Bingo UNIFIED Cupa.

Ove godine Specijalna Olimpijada BiH slavi svoj jubilej, 20 godina postojanja u kojih su bh. sportisti uspjeli osvojiti 87 medalja na Ljetnim, Zimskim i Evropskim Olimpijskim Igrama. Ova godina je posebna i zbog obilježavanja 50 godina postojanja Specijalne Olimpijade u svijetu, a Igre su ove godine u 6 bh. gradova, održale UNIFIED takmičenja u saradnji sa Specijalnom Olimpijadom BiH te uz finansijsku podršku USAID-a, a sve u cilju promovisanja inkluzivnog sporta.

Druženja su nastavljena Gorenje All-Star utakmicom, gdje su SIM-ovci, podijeljeni u ekipe Gorenje i Olimpijski Komitet BiH, odigrali revijalnu utakmicu. Atmosferu do usijanja dovela je Plazma Bubble Star utakmica, gdje su finalisti Igara, obučeni u velike balone, pokušali odigrati nogometnu utakmicu u kojoj nije bilo nikakvih pravila. Finalisti su više vremena proveli pokušavajući vratiti ravnotežu u velikim balonima nego tražeći fudbalsku loptu, ali su upravo svojim smiješnim padovima oduševili sve prisutne.

Ove godine, uručeno je 430 medalja koje su otputovale u Tuzlu, Bihać, Kozarsku Dubicu, Orašje, Domaljevac, Sarajevo, Zvornik, Brčko, Zenicu, Istočno Sarajevo, Osijek, Zavidoviće, Gradišku, Modriču, Gradačac, Doboj, Gornji Vakuf, Bratunac, Donji Vakuf i Čapljinu.

Prije takmičenja mališani su iskoristili slobodno vrijeme za upoznavanje Sarajeva ali i sklapanje novih prijateljstava, pa su tako druženja i ove godine mališani uljepšali ulice glavnog grada, stvarajući nove uspomene i prve simpatije.

"Pobijedile smo na Velikom finalu Gorenje Cupa u rukometu i radujemo se druženju u Splitu. Stvarno smo se odlično zabavile i nadamo se da ćemo se i naredne godine plasirati u Sarajevo", istakla je Kristina Zmijanac, kapiten ekipe ŽRK Dubica iz Kozarske Dubice. 

Bosnu i Hercegovinu će ove godine na Međunarodnom Finalu Igara u odbojci predstavljati ekipa iz Brčkog koja se nada dobrom uspjehu i u Splitu. Međunarodno Finale Igara u Splitu održat će se od 22. 8. do 25. 8., gdje će se bh. predstavnici borit za titulu najboljih regije protiv mališana iz Srbije i Hrvatske.

"Pobijedili smo danas na Velikom Finalu Plazma Cupa, i presretni smo zbog našeg odlaska u Splitu. Nadamo se da ćemo i tamo ostvariti dobar rezultat ali najbitnije nam je da se dobro zabavimo", kazao je kapiten ekipe OK Mladost iz Brčkog, Aleksa Ćeran.

Na kraju, emocije niko nije krio, a najljepše od svega jeste da nije bilo tužnih, jer oni koji ove godine nisu imali priliku osvojiti medalju, obećali su da će već na devetim Sportskim igrama mladih dati sve od sebe da stanu na najviša postolja najljepše sportske priče.

Sretni, nasmijani, rasplesani, sa pregršt uspomena i lijepih sjećanja, dječaci i djevojčice su se jutros rastali od Sarajeva, ali samo nakratko, jer se naredna godina Igara već priprema i uskoro se očekuje nastavak najljepše sportske priče u BiH.
Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo