Pitanja za javni oglas

Pozicija br. 1. – Pomoćnik kuhara

Literatura i oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu), ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura

Pitanja:

1. Juhe su bistri i tamni temeljci od kostiju i začina.       

2. Prilozi za guste juhe su domaći rezanci i domaća kašica.  

3. Valjušci od krumpira prže se u dubokoj masnoći.

4.  Složena salata priprema se samo od kuhanog povrća.

5. Gljive za uporabu u kuharstvu najčešće su smrznute.

6. Salate su jela koja sadrže puno bjelančevina i masti.

7. Za umake najčešće koristimo začinsko povrće.

8.  Salata od liganji vezana je umakom od majoneze.

9.  Juha od paradajza je gusta krem juha.

10. Pileći file reže se od pilećih prsa.

11. Piletina je divljač s bijelim mesom.

12. Sos od gljiva je izveden od mliječnog umaka

13.  Rezanci se kuhaju u kipućoj slanoj vodi, s dodatkom 2-3 kapi ulja, da se ne slijepe.

14. . Složene salate gotove se samo od sirovog povrća.

15. Salate su jela koja sadrže puno vitamina i minerala.

16. . Zelena salata pripada skupini miješanih salata.

17. Špagete kuhamo u kipućoj, slanoj vodi, s nekoliko kapi ulja - al dente.

18.  Vitamini imaju veliku energetsku vrijednost, a unosimo ih hranom.

19. Masti ili lipidi mogu biti i biljnog i životinjskog podrijetla.

20. Svježe povrće i voće su siromašni vitaminima i mineralima.

21. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.

22. Ragu juha pripada skupini bistrih juha od povrća i mesa.

23.  . Ragu juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg su prigotovljene.

24. Povrće za ragu juhu reže se na kockice, a nakon kuhanja treba ga protisnuti.

25. Slani krompir se kuha i protisne u kašicu, s dodatkom mlijeka i maslaca.

26.  Uz pečene i pohovane ribe obavezno se poslužuje kriška limuna i majoneza.

27. Marikulturi pripadaju uzgajališta riba i školjaka u moru.

28. Juha od gljiva je bistra juha.

29. Prilozi za bistre juhe su: ribana kašica, domaći rezanci i špagete.

30. Rizi-bizi se prigotavlja od riže i graška najmanje 1 sat.

31.  Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan odgovor)

32.  Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan odgovor)

33.  Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan odgovor)

34.  Karakteristikama jela po narudžbi pridružite 2 tačne tvdnje: (zaokruži tačan odgovor)

35.  Hrana se može onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj prehrani i posluživanju. (zaokruži tačan odgovor)

36.  Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži tačne odgovore)

37.  Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži tačan odgovor)

38.  Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)

39.  Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan odgovor)

40.  Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži tačan odgovor)

41. Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

42. Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

43. Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite dvije ispravne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

44. Zaokruživanjem dviju ispravnih tvrdnji završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži tačan odgovor)

45.  Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su … dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

46. Izborom dva odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)

47. Izborom dva odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)

48. . Izborom dva odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)

49.  Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju u juhu.

50. Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata.

51. Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje

robe/usluge putem računara.

52. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.

53. Blanširanje znači staviti svježe voće ili povrće u kupuću vodu, iskuhati, a zatim isprati hladnom vodom.

54. Dresirati znači pripremiti plan za pripremu jela.

55. Frapirati znači staviti jelo ili piće na led.

56. Garnirati znači obložiti neko jelo raznim dodacima.

57. Pasirati znači presovati neku namirnicu.

58. Resofirati znači ohladiti jelo.

59. Tranširati znači izrezati meso na lijepe komade.

60. Gratinirati znači staviti gotovo jelo u rernu da dobije koricu.

61. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)

62. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

63. KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

64. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

65. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

66. Panirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

67.  Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

68.  Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)

69. Grilirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

70.  Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)

 

 

Pozicija br. 2. – Konobar

Literatura i oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, osnove higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima, priprema i posluživanje pića

1.  Pojmu jelovnik dodijeli 2 tačne tvrdnje! (zaokruži tačan odgovor)

2.  Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta označi s 2 tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

3. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)

4. Hemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)

5.  Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan odgovor)

6. Masti ili lipidi mogu biti biljnog i životinjskog porijekla.

7. Govedina se može čuvati na temp. 2 - 6 C do 14 dana bez posljedica kvarenja.

8. . Kofein nadražuje živce, a čisti kofein je otrov.

9. Pretjerano pijenje čaja škodi živcima, želucu i srcu.

10.Za dodatak kafi ili čaju može poslužiti mlijeko.

11.  Na bocama mineralne vode mora biti kvantitativna i kvalitativna analiza vode.

12. Sokovi od povrća su umjetni sokovi, dobiveni od koncentrata i arome povrća.

13. Jako je dobro konzumirati hranu s puno šećera, soli, masnoća i prerađenih žitarica.

14. Prehrana fizičkih radnika zahtijeva veći unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti.

15. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.

16. Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose dodirom preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba.

17. Veganska prehrana isključuje uporabu bilo kakve hrane biljnog podrijetla.

18. Vegetarijanska prehrana isključuje uporabu mesa.

19. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj pripremi i posluživanju.

20. Konobar u džepu uvijek mora imati, olovku i blok za pisanje, novčanik, otvarač, maramicu.

21. U klasičnom načinu posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola.

22. Pri posluživanju pića dame imaju prednost odabira i usluživanja.

23. Restoran može imati posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za djecu, starije osobe, sportaše i sl.

24. Jela pečena na žaru treba odmah poslužiti, jer se stajanjem ohlade i postaju žilava.

25.  U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: alkoholna pića, jaki začini, masna jela.

26. Voćne salate mogu se poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.

27.  U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela od svježeg povrća i voća.

28. Integralni sistem nuđenja jela odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese.

29. Namirnice iste vrste treba ponavljati u menuu radi racionalizacije troškova.

30. Gljive za uporabu u ugostiteljstvu najčešće su smrznute.

31. Koje od navedenih zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)

32. Primjeni voća u ugostiteljstvu možemo dodijeliti dvije tačne tvrdnje. (zaokruži tačan odgovor)

33. Prilikom sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan odgovor).

34. Namirnice bogate bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)

35. Za dekoraciju hladnih predjela koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)

36. Karakteristike gotovih jela.. označite s 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

37. Za pečenje mesa u rerni …karaketristične su 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)

38.  Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)

39.  Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži tačan odgovor)

40.  Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)

41.  Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer se prigotavlja za 2 osobe.

42. . Biftek je komad mesa goveđe pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama.

43. Rostbif je meso goveđeg hrpta (dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr.

44. . Na ražnju se prigotavljaju ribe, rakovi, kotleti i ražnjići.

45. Konobar je dužan da: (zaokruži tačan odgovor)

46.  Dobit je raylika između prihoda i rashoda.

47. Tatar biftek se priprema u kuhinji.

48. Flambiranje određenog jela je dorada jela pre gostom.

49. Da li se pod nazivom degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)

50. Pod pojmom štopciger podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)

51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)

52.  HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)

53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)

54.  Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)

55.  Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)

56.  KALO  je: (zaokruži tačan odgovor)

57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)

58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)

59. Prostor za pušenje je: (zaokruži tačan odgovor)

60. VIP gosti je naziv za: (zaokruži tačan odgovor)

61. Online marketing je oglašavanje usluga i proizvoda putem interneta.

62.  Crna lista namirnica je lista namirnica koje se ne smiju upotrebljavati u ugostiteljstvu. 63. Dobit je razlika između prihoda i rashoda.

64. Sanitarna knjižica nije neophodan dokument svakog ugostiteljskog radnika.

65. Artikal je krsjnji proizvod koji se daje kupcu.

66.  Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje

robe/usluge putem računara.

67. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.

68. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti na: ugostiteljske objekte za pružanje usluge smještaja i ugostiteljske objekte za pružanje usluga hrane i pića.

69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda

70. Franšiza je privilegija ili pravo pojedinca ili grupe da provode određenu vrstu komercijalne aktivnosti.

 

 

Pozicija br. 3. – Referent za finansijsko-operativne poslove

Literatura i oblast: Zakon o računovodstvu i reviziji FBIH, poznavanje robnog knjigovodstva, blagajničkog poslovanja, finansijske operative poznavanje zakonskih i podzakonskih propisa iz oblasti knjigovodstva.

Pitanja:

1.       Popust sa knjižnim odobrenjem od dobavljača prilikom nabavke materijala. (zaokruži tačan odgovor)

2.       Da li po odluci o implementaciji tekućeg granta, a prilikom obračuna, isti podliježe PDV-u?  (zaokruži tačan odgovor)

3.       Šta se obavezno vrši prije sastavljanja finansijskog izvještaja za tekuću godinu? (zaokruži tačan odgovor)

4.       Šta prati ulaznu fakturu  kada se zadužuje roba u knjigovostvu   ­­­­­­­­­­­­­? (zaokruži tačan odgovor)

5.       Šta su e-Evidencije ? (zaokruži tačan odgovor)

6.       Po kojim cijenama se zadužuje roba u knjigovodstvu­­­­­­­­­­­­­­­­­­­? (zaokruži tačan odgovor)

7.       Sve izlazne fakture trebaju biti zavedene u Knjizi izlaznih faktura u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu vrijednost. (zaokruži tačan odgovor)

8.       Koje su funkcije finansijske operative? (zaokruži tačan odgovor)

9.       Ako je na službenom putu osigurana besplatna ishrana, odnosno tri obroka, pripadajuća dnevnica se umanjije za koliko  % ? (zaokruži tačan odgovor) 

10.   U kojem novčanom iznosu se kažnjava pravno lice -ovlašteni proizvođač/zastupnik , ako stavi u promet fisikalni sistem bez odobrenja za taj tip fisikalnog sistema? (zaokruži tačan odgovor)

11.   Koliko poreskih kartica može imati zaposlenik? (zaokruži tačan odgovor)

12.   Kako poslodavac postupa sa poreskom karticom prilikom raskida radnog odnosa sa zaposlenikom? (zaokruži tačan odgovor)

13.   Šta je Budžet? (zaokruži tačan odgovor)

14.   Šta je temeljnica? (zaokruži tačan odgovor)

15.   Šta su knjigovodstvene isprave? (zaokruži tačan odgovor)

16.   Prema Zakonu o PDV-u fakture trebaju sadržavati dodatno? (zaokruži tačan odgovor)

17.   Arhiva dokumentacije u knjigovodstvu  može biti ?  (zaokruži tačan odgovor)

18.   Rokovi čuvanja (pomoćnih knjiga , glavnih knjiga) po Zakonu o računovodstvu (ZOR) ? (zaokruži tačan odgovor)

19.   Kako se dijele poslovne knjige? (zaokruži tačan odgovor)

20.   Kod knjiženja računa u KUF blagajna imamo odbitni PDV za račune pošte,takse ? (zaokruži tačan odgovor)

21.   Šta je skraćenica PDV? (zaokruži tačan odgovor)

22.   Prilikom predaje novca u banku, koji dokument prati isti? (zaokruži tačan odgovor)

23.   Ugovorni organ vremenski može da zadrži novac od prijema roba pa do otpreme na banku?

24.   Šta je Obrazac PB-817? (zaokruži tačan odgovor)

25.   Šta je prenosnica? (zaokruži tačan odgovor)

26.   Uz fiskalni uređaj je neophodno posjedovanje...? (zaokruži tačan odgovor)

27.   Pokloni dati trećim licima, da li podlijezu obračunu pdv-a? (zaokruži tačan odgovor)

28.   Na objektu ugostiteljske prirode je neophodno istaći? (zaokruži tačan odgovor)

29.   Da li se dani vikenda računaju u bolovanje? (zaokruži tačan odgovor)

30.   Koliko se plaća radnik za vrijeme rada u nočnim satima? (%) (zaokruži tačan odgovor)

31.   Sta je konsignacija? (zaokruži tačan odgovor)

32.   Fakturu za isporučenu robu unosimo? (zaokruži tačan odgovor)

33.   Poslodavac ima vise transakcijskih računa otvorenih kod banaka u BiH, s tim sto je po zakonu jedan od njih glavni račun, sa kojeg od navedenih  računa će se izmirivati obaveze za poreze i dobrinose? (zaokruži tačan odgovor)

34.   Šta je bankarski izvod? (zaokruži tačan odgovor)

35.   Koje su pozicije Bilansa uspjeha? (zaokruži tačan odgovor)

36.   Koje su pozicije Bilansa stanja? (zaokruži tačan odgovor)

37.   U kojem bilansu se prikazuju obaveze? (zaokruži tačan odgovor)

38.   Kad se koristi knjiga PFR i kada se isti kucaju ukoliko su napisani? (zaokruži tačan odgovor)

39.   Šta su indirektni porezi? (zaokruži tačan odgovor)

40.   Kakva može biti registracija PDV obveznika? (zaokruži tačan odgovor)

 

Pozicija br. 4. – Poljoprivredni radnik

Oblast: poznavanje ručnоg alata i јеdnоstаvnih mаšinа za obradu i pripremu zemljišta za sadnju.

 

Pitanja:

1. Na koji način se odvija borba protiv korova u poljoprivrednim zasadima koji se odvijaju po principima organske proizvodnje?

2. Osnovni ručni alat u poljoprivrednoj proizvodnji?

3.Šta podrazumjeva  sadnja u zaštićenom prostoru ?

4. Za upravljanje motokultivatorom da li je potrebna  vozačka dozvola?

5. Prilikom duboke obrade tla koja priključke koristimo?

6. Kojim alatima vršimo  aplikaciju tečnih organskih gnojiva i zaštitnih sredstava preko lista.

7. Šta podrazumjeva mehanička borba protiv korova?

8. Kojoj poljoprivrednoj kulturi je potreban najkraći vremenski period od sadnje presadnice u zaštićeni prosror do vremena ubiranja prvih plodova?

9. Proces sadnje krompira objasniti?

10. Koje kulture se mogu saditi u jesen u plastenike bez grijanja u našem geografskom i klimatskom prostoru?

11. Šta se podrazumjeva  pod održavanjem javnih zelenih površina

12. U kojem mjesecu je idealno vrijeme za sjetvu travnjaka u našim vremenskim uslovima?

13.Da li se cijela biljka LUKA može koristiti u ishrani?

14. Koji su nedostatci pjeskovitog tipa zemljišta?

15. Koje su prednosti glinovitog tipa zemljišta?

16. Kakve je boje tresetno zemljište?

17. Neutralna ph vrijednost ?

18. Koji se otpadci koriste za pravljenje komposta?

19. Skala ili ljestvica mjerenja ph vrjednosti?

20. Na koji način radimo prozračavanje travnjaka?

21.Prilikom ukrštanja kojih sorti maline je nastala sorta Meeker?

22. Kako je pravilno postavljanje plastenika na osnovu orijentacije prema stranama svijeta?

23. Koja je osnovna funkcija agrila ili lutrisal folije?

24. Objasni metodu pinciranja krastavca?

25. Fertirigacija je?

26. U kojem periodu godine najčešće sijemo špinat u plastenike?

27. Da li je MRKVA dvogodišnja biljka?

28. Da li je u plasteniku koji se ne grije u svim njegovim dijelovima jednaka temperatura?

29. Koji su principi organske poljoprivredne proizvodnje?

30. Da li su dozvoljena hemijska zaštitna sredstva u organskoj proizvodnji?

31. Šta znači oznaka GMO?

32. Šta su to biostimulatori?

33. Da li su biostimulatori  dozvoljeni u organskoj proizvodnji?

34. Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena paradajza?

35. Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena paprike?

36. Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena krastavca?

37. Od kojih materijala se proizvode kontejneri za proizvodnju sadnica povrća?

38. Šta je higrometara?

39. U kojem godišnjem periodu je najbolje saditi nove sadnice voća?

40. Šta znači kontejnerska sadnica voća?

41. Kad se vrši rezidba voća?

42. Šta znači špalirna sadnja voćnjaka?

43. Pinciranje paradajza?

44. Za šta služi malč folija?

45. Šta je atomizer?

46. Šta je to plug obrtač?

47. Koje su to autohtone sorte jabuke?

48. Da li se praktikuje ljetna rezidba voća?

49. Šta je lumbrihumus?

50. Na koji način nastaje lumbrihumus?

 

Pozicija br. 5. – Vozač/kurir

 

Literatura i oblast: poznavanje propisa iz oblasti Zakona o bezbjednosti saobraćaja.

Pitanja:

1.       Šta se podrazumjeva pod pojmom „kolovoz“?

2.       Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj vozila u jednom smjeru sa jednom ili više saobraćajnih traka?

3.       Koja je najveća dozvoljena brzina kretanja za motorna vozila koja vuku prikolicu za stanovanje (karavan) ili lakuprikolicu?

4.       Kako svojim ponašanjem u saobraćaju, za vrijeme upravljanja vozilom, možete doprinijeti smanjenju saobraćajnog rizika?

5.       Krutom vezom (rudom) ne smije da se vuče motorno vozilo?

6.       Koliko kolovoznih traka ima put s jednosmjernim saobraćajem?

7.       Šta utiče na produženje puta kočenja?

8.       Koja je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?

9.       U kojem slučaju će vozaču biti oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana?

10.   Da li se na autoputu smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo motorno vozilo koje zbog ne ispravnosti ne može da se kreće?

11.   Kolika su najveća dozvoljena osovinska opterećenja za pojedinačne pogonske osovine?

12.   Iz koje saobraćajne trake će te na raskrsnici izvršiti skretanje ulijevo ako upravljate random mašinom i krećete se jednosmjernom ulicom koja ima dvije obilježene saobraćajne trake?

13.   «Stop-svjetla» ne moraju imati vozila koja naravnom putu ne mogu razviti brzinu veću od?

14.   Odstojanje između vučnog i vučenog motornog vozila ako se vuče pomoću užeta mora iznositi:

15.   Na kojem nagibu parkirna kočnica motornog odnosno priključnog vozila mora obezbijediti nepokretnost vozila opterećenog do najveće dopuštene mase?

16.   Koja vozila ne smiju da se kreću autoputem?

17.   Da li je ispred linije zaustavljanja na kolovozu obavezno ispisivanje riječi „STOP”?

18.   Nosivost je dozvoljena masa do koje se vozilo smije opteretiti?

19.   Kada je dozvoljeno pomoću užeta na putu vući motorno vozilo?

20.   Da li je dozvoljeno da se na autoputu uključi motorno vozilo koje vuče drugo motorno vozilo koje se zbog ne ispravnosti ne može kretati?

21.   Šta podrazumjeva „najveća dozvoljena masa“ ?

22.   Da li vozač smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja vozila:

23.   Zašto se radi tehnički pregled motornih i priključnihvozila?

24.   Kad upravlja motornim i priključnim vozilom vozač mora da ima kod sebe?

25.   Koliki broj kaznenih bodova se može odrediti vozaču motornog vozila koji je prekršajnim nalogom odnsno sudskim rješenjem kažnjen za prekršaje kažnjive prema odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini?

26.   Da li vozač može danju da upotrijebi svjetlosni znak upozorenja?

27.   Koje motorno vozilo se ne smije vući krutom vezom (rudom)?

28.   Šta treba vozaču činiti prije nego što pokrene vozilo?

29.   Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili drugog opravdanog razloga prinuđen da zaustavi vozilo na kolovozu dužan je:

30.   Šta je parkiranje?

31.   Kada se vozaču može izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca?

32.   Vozača kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH određeno najmanje sedam kaznenih bodova nadležni organ kod kojeg se vodi u evidencija će?

33.   Opasne materije, mogu da prevoze samo lica koja pored drugih zakonom propisanih uslova….?

34.   Kako će te postupiti sa vozilom u saobraćaju u slučaju da na vozilu otkaže system radne kočnice?

35.   Da li stop-svjetla mogu svijetliti u slučaju kada vozač koristi retarder?

36.   Kada priključna vozila moraju biti obilježena oznakama za duga priključna vozila?

37.   Da li se, po pravilu, od momenta prijema do momenta predaje opasne materije vozač motornog  vozila smije udaljiti od vozila?

38.   Klinasti podmetači obavezni su za sva motorna i priključna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi?

39.   Koja motorna i priključna vozila moraju imati gabaritna svjetla?

40.   Širina motornih i priključnih vozila, uključujući izmjenjivenadgradnje za prihvat tereta, kao i svih uređaja koji se pri vožnjinalaze na vozilu, izuzimajući uređaje za čišćenje snijega i vozila namijenjenih za zimskodržavanje puteva, može biti maksimalne vrijednosti?

41.   Potvrda o slobodnom vremenu je?

42.   Vozača na vanredni ljekarski pregled rješenjem upućuje?

43.   Visina motornih i priključnihvozila, uključujući izmjenjivena dgradnje za prihvatanje tereta kao i svih uređaja koji se pri vožnji nalaze na vozilu, može imati maksimalnu vrijednost?

44.   Kako treba teretna vozilu biti raspoređen i, prema potrebi, pričvršćen i pokriven?

45.   Kad se na javnom putu van naselja kojiima jednu saobraćajnu traku namijenjenu za saobraćaj vozila u jednom smijeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg ili čija je dužina veća od sedam metara vozači su dužni da između svakog od tih vozila drže odstojanje od?

46.   Redovni sedmični odmor je:

47.   Da li se u zatvorenom prostoru vozila koje se ne može otvoriti iznutra smiju prevoziti lica?

48.   Ukupno akumulirano vrijeme vožnje tokom 14 dana uzastopno ne smije biti duže od?

49.   Sedmično vrijeme vožnje ne smije biti duže od?

50.   Zimsku opremu za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse čine?

51.   Koja je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?

52.   Koja je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?

53.   U kojem slučaju će vozaču biti oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana?

54.   Šta podrazumjeva „najveća dozvoljena masa“ ?

55.   Kada je dozvoljeno pomoću užeta na putu vući motorno vozilo?

56.   Kad upravljamo tornim i priključnim vozilom vozač mora da ima kod sebe?

57.   Vozač koji je zbog ne ispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili drugog opravdanog razloga prinuđen da zaustavi vozilo na kolovozu dužan je:

58.   Kada se vozaču može izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u trajanju od jednog do četiri mjeseca?

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo

Obrazac za narudžbu

 Vaša narudžba je uspješno poslana. Kontaktirati ćemo vas što prije.
Greška: Molimo pokušajte ponovo