Pitanja za javni oglas
Pozicija br. 1. – Pomoćnik kuhara
Literatura i
oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih
bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje
ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu),
ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura
Pitanja:
1. Juhe su bistri i
tamni temeljci od kostiju i začina.
2. Prilozi za guste
juhe su domaći rezanci i domaća kašica.
3. Valjušci od
krumpira prže se u dubokoj masnoći.
4. Složena salata priprema se samo od kuhanog
povrća.
5. Gljive za uporabu
u kuharstvu najčešće su smrznute.
6. Salate su jela
koja sadrže puno bjelančevina i masti.
7. Za umake najčešće
koristimo začinsko povrće.
8. Salata od liganji vezana je umakom od
majoneze.
9. Juha od paradajza je gusta krem juha.
10. Pileći file reže
se od pilećih prsa.
11. Piletina je
divljač s bijelim mesom.
12. Sos od gljiva je
izveden od mliječnog umaka
13. Rezanci se kuhaju u kipućoj slanoj vodi, s
dodatkom 2-3 kapi ulja, da se ne slijepe.
14. . Složene salate
gotove se samo od sirovog povrća.
15. Salate su jela
koja sadrže puno vitamina i minerala.
16. . Zelena salata
pripada skupini miješanih salata.
17. Špagete kuhamo u
kipućoj, slanoj vodi, s nekoliko kapi ulja - al dente.
18. Vitamini imaju veliku energetsku vrijednost,
a unosimo ih hranom.
19. Masti ili lipidi
mogu biti i biljnog i životinjskog podrijetla.
20. Svježe povrće i
voće su siromašni vitaminima i mineralima.
21. Ugostiteljski
radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge
poslove u ugostiteljstvu oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
22. Ragu juha pripada
skupini bistrih juha od povrća i mesa.
23. . Ragu juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg
su prigotovljene.
24. Povrće za ragu
juhu reže se na kockice, a nakon kuhanja treba ga protisnuti.
25. Slani krompir se
kuha i protisne u kašicu, s dodatkom mlijeka i maslaca.
26. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se
poslužuje kriška limuna i majoneza.
27. Marikulturi
pripadaju uzgajališta riba i školjaka u moru.
28. Juha od gljiva je
bistra juha.
29. Prilozi za bistre
juhe su: ribana kašica, domaći rezanci i špagete.
30. Rizi-bizi se
prigotavlja od riže i graška najmanje 1 sat.
31. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan
odgovor)
32. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan
odgovor)
33. Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan
odgovor)
34. Karakteristikama jela po narudžbi pridružite
2 tačne tvdnje: (zaokruži tačan odgovor)
35. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog
nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj prehrani i
posluživanju. (zaokruži tačan odgovor)
36. Najčešći izvori zaraze salmonelom su:
(zaokruži tačne odgovore)
37. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
38. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i
pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
39. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan
odgovor)
40. Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži
tačan odgovor)
41. Započetoj
rečenici: Marinade služe za to da... dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži
tačan odgovor)
42. Započetoj
rečenici: Osnove jela … dodatje dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
43. Pojmovima: Smjese
i nadjevi.. pridružite dvije ispravne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
44. Zaokruživanjem
dviju ispravnih tvrdnji završite misao: Sredstva za zgušnjavanje …: (zaokruži
tačan odgovor)
45. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su …
dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
46. Izborom dva
odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)
47. Izborom dva
odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)
48. . Izborom dva
odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)
49. Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju
u juhu.
50. Domaći rezanci
prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata.
51. Fiskalni program POS
blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem računara.
52. Ugostiteljstvo je
privredna i uslužna djelatnost.
53. Blanširanje znači
staviti svježe voće ili povrće u kupuću vodu, iskuhati, a zatim isprati hladnom
vodom.
54. Dresirati znači
pripremiti plan za pripremu jela.
55. Frapirati znači
staviti jelo ili piće na led.
56. Garnirati znači
obložiti neko jelo raznim dodacima.
57. Pasirati znači
presovati neku namirnicu.
58. Resofirati znači
ohladiti jelo.
59. Tranširati znači
izrezati meso na lijepe komade.
60. Gratinirati znači
staviti gotovo jelo u rernu da dobije koricu.
61. Crna lista
namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)
62. Knjiga žalbi je: (zaokruži
tačan odgovor)
63. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
64. Higijenski minimum je:
(zaokruži tačan odgovor)
65. Gang je: (zaokruži tačan
odgovor)
66. Panirati znači: (zaokruži tačan
odgovor)
67.
Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
68.
Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan odgovor)
69. Grilirati znači: (zaokruži
tačan odgovor)
70.
Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
Pozicija br. 2.
– Konobar
Literatura i oblast: Zakon
o ugostiteljstvu FBiH, osnove
higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima,
priprema i posluživanje pića
1.
Pojmu jelovnik dodijeli 2 tačne tvrdnje! (zaokruži tačan odgovor)
2.
Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta označi s 2 tačne
tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
3. Organoleptičko ispitivanje
namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
4. Hemijska sredstva za
deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)
5.
Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u ugostiteljstvu je
nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan odgovor)
6. Masti ili lipidi mogu biti
biljnog i životinjskog porijekla.
7. Govedina se može čuvati na temp.
2 - 6 C do 14 dana bez posljedica kvarenja.
8. . Kofein nadražuje živce, a
čisti kofein je otrov.
9. Pretjerano pijenje čaja škodi
živcima, želucu i srcu.
10.Za dodatak kafi ili čaju može
poslužiti mlijeko.
11.
Na bocama mineralne vode mora biti kvantitativna i kvalitativna analiza
vode.
12. Sokovi od povrća su umjetni
sokovi, dobiveni od koncentrata i arome povrća.
13. Jako je dobro konzumirati hranu
s puno šećera, soli, masnoća i prerađenih žitarica.
14. Prehrana fizičkih radnika
zahtijeva veći unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
15. Ugostiteljski radnik koji
prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove
posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
16. Ugostiteljsko osoblje može doći
u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose dodirom
preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba.
17. Veganska prehrana isključuje
uporabu bilo kakve hrane biljnog podrijetla.
18. Vegetarijanska prehrana
isključuje uporabu mesa.
19. Hrana se može onečistiti
salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj pripremi
i posluživanju.
20. Konobar u džepu uvijek mora
imati, olovku i blok za pisanje, novčanik, otvarač, maramicu.
21. U klasičnom načinu
posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola.
22. Pri posluživanju pića dame
imaju prednost odabira i usluživanja.
23. Restoran može imati posebne
vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za djecu,
starije osobe, sportaše i sl.
24. Jela pečena na žaru treba odmah
poslužiti, jer se stajanjem ohlade i postaju žilava.
25.
U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: alkoholna pića, jaki začini, masna
jela.
26. Voćne salate mogu se poslužiti
u kombinaciji sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.
27.
U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela od svježeg povrća i voća.
28. Integralni sistem nuđenja jela
odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese.
29. Namirnice iste vrste treba
ponavljati u menuu radi racionalizacije troškova.
30. Gljive za uporabu u
ugostiteljstvu najčešće su smrznute.
31. Koje od navedenih zaraznih
bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)
32. Primjeni voća u ugostiteljstvu
možemo dodijeliti dvije tačne tvrdnje. (zaokruži tačan odgovor)
33. Prilikom sastavljanja jelovnika
treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan odgovor).
34. Namirnice bogate bjelančevinama
su: (zaokruži tačan odgovor)
35. Za dekoraciju hladnih predjela
koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)
36. Karakteristike gotovih jela..
označite s 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
37. Za pečenje mesa u rerni
…karaketristične su 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
38.
Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)
39.
Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži tačan
odgovor)
40.
Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)
41.
Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer se prigotavlja za 2 osobe.
42. . Biftek je komad mesa goveđe
pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama.
43. Rostbif je meso goveđeg hrpta
(dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr.
44. . Na ražnju se prigotavljaju
ribe, rakovi, kotleti i ražnjići.
45. Konobar je dužan da: (zaokruži
tačan odgovor)
46.
Dobit je raylika između prihoda i rashoda.
47. Tatar biftek se priprema u
kuhinji.
48. Flambiranje određenog jela je
dorada jela pre gostom.
49. Da li se pod nazivom
degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)
50. Pod pojmom štopciger podrazumijeva
se: (zaokruži tačan odgovor)
51. Gang je: (zaokruži tačan
odgovor)
52.
HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je: (zaokruži tačan
odgovor)
54.
Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
55.
Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56.
KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je: (zaokruži
tačan odgovor)
58. Lager- lista je: (zaokruži
tačan odgovor)
59. Prostor za pušenje je:
(zaokruži tačan odgovor)
60. VIP gosti je naziv za:
(zaokruži tačan odgovor)
61. Online marketing je oglašavanje
usluga i proizvoda putem interneta.
62.
Crna lista namirnica je lista namirnica koje se ne smiju upotrebljavati
u ugostiteljstvu. 63. Dobit je razlika između prihoda i rashoda.
64. Sanitarna knjižica nije
neophodan dokument svakog ugostiteljskog radnika.
65. Artikal je krsjnji proizvod
koji se daje kupcu.
66.
Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste
prilikom prodaje
robe/usluge putem računara.
67. Ugostiteljstvo je privredna i
uslužna djelatnost.
68. Ugostiteljske objekte možemo
podijeliti na: ugostiteljske objekte za pružanje usluge smještaja i ugostiteljske
objekte za pružanje usluga hrane i pića.
69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa
turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda
70. Franšiza je privilegija ili pravo pojedinca ili grupe da
provode određenu vrstu komercijalne aktivnosti.
Pozicija br. 3. – Referent
za finansijsko-operativne poslove
Literatura i oblast: Zakon
o računovodstvu i reviziji FBIH, poznavanje robnog knjigovodstva, blagajničkog
poslovanja, finansijske operative poznavanje zakonskih i podzakonskih propisa
iz oblasti knjigovodstva.
Pitanja:
1. Popust sa knjižnim odobrenjem od
dobavljača prilikom nabavke materijala. (zaokruži tačan odgovor)
2.
Da
li po odluci o implementaciji tekućeg granta, a prilikom obračuna, isti
podliježe PDV-u? (zaokruži tačan
odgovor)
3.
Šta
se obavezno vrši prije sastavljanja finansijskog izvještaja za tekuću godinu?
(zaokruži tačan odgovor)
4.
Šta
prati ulaznu fakturu kada se zadužuje
roba u knjigovostvu ? (zaokruži
tačan odgovor)
5.
Šta
su e-Evidencije ? (zaokruži tačan odgovor)
6.
Po
kojim cijenama se zadužuje roba u knjigovodstvu? (zaokruži
tačan odgovor)
7.
Sve izlazne fakture trebaju
biti zavedene u Knjizi izlaznih faktura u skladu sa Pravilnikom o primjeni Zakona o porezu na dodatu
vrijednost. (zaokruži
tačan odgovor)
8.
Koje
su funkcije finansijske operative? (zaokruži tačan odgovor)
9.
Ako
je na službenom putu osigurana besplatna ishrana, odnosno tri obroka,
pripadajuća dnevnica se umanjije za koliko
% ? (zaokruži tačan odgovor)
10.
U
kojem novčanom iznosu se kažnjava pravno lice -ovlašteni proizvođač/zastupnik ,
ako stavi u promet fisikalni sistem bez odobrenja za taj tip fisikalnog
sistema? (zaokruži tačan odgovor)
11.
Koliko
poreskih kartica može imati zaposlenik? (zaokruži tačan odgovor)
12.
Kako
poslodavac postupa sa poreskom karticom prilikom raskida radnog odnosa sa
zaposlenikom? (zaokruži tačan odgovor)
13.
Šta
je Budžet? (zaokruži tačan odgovor)
14.
Šta
je temeljnica? (zaokruži tačan odgovor)
15.
Šta
su knjigovodstvene isprave? (zaokruži tačan odgovor)
16.
Prema
Zakonu o PDV-u fakture trebaju sadržavati dodatno? (zaokruži tačan odgovor)
17.
Arhiva
dokumentacije u knjigovodstvu može biti
? (zaokruži tačan odgovor)
18.
Rokovi
čuvanja (pomoćnih knjiga , glavnih knjiga) po Zakonu o računovodstvu (ZOR) ? (zaokruži
tačan odgovor)
19.
Kako
se dijele poslovne knjige? (zaokruži tačan odgovor)
20.
Kod
knjiženja računa u KUF blagajna imamo odbitni PDV za račune pošte,takse ? (zaokruži
tačan odgovor)
21.
Šta
je skraćenica PDV? (zaokruži tačan odgovor)
22.
Prilikom predaje novca u
banku, koji dokument prati isti?
(zaokruži tačan odgovor)
23.
Ugovorni
organ vremenski može da zadrži novac od prijema roba pa do otpreme na banku?
24.
Šta
je Obrazac PB-817? (zaokruži tačan odgovor)
25.
Šta
je prenosnica? (zaokruži tačan odgovor)
26.
Uz
fiskalni uređaj je neophodno posjedovanje...? (zaokruži tačan odgovor)
27.
Pokloni
dati trećim licima, da li podlijezu obračunu pdv-a? (zaokruži tačan odgovor)
28.
Na
objektu ugostiteljske prirode je neophodno istaći? (zaokruži tačan odgovor)
29.
Da
li se dani vikenda računaju u bolovanje? (zaokruži tačan odgovor)
30.
Koliko
se plaća radnik za vrijeme rada u nočnim satima? (%) (zaokruži tačan odgovor)
31.
Sta
je konsignacija? (zaokruži tačan odgovor)
32.
Fakturu za isporučenu
robu unosimo?
(zaokruži tačan odgovor)
33.
Poslodavac ima vise
transakcijskih računa otvorenih kod banaka u BiH, s tim sto je po zakonu jedan
od njih glavni račun, sa kojeg od navedenih
računa će se izmirivati obaveze za poreze i dobrinose? (zaokruži tačan odgovor)
34.
Šta je bankarski izvod? (zaokruži tačan odgovor)
35.
Koje su pozicije Bilansa
uspjeha? (zaokruži
tačan odgovor)
36.
Koje su pozicije Bilansa
stanja? (zaokruži
tačan odgovor)
37.
U kojem bilansu se
prikazuju obaveze?
(zaokruži tačan odgovor)
38.
Kad se koristi knjiga
PFR i kada se isti kucaju ukoliko su napisani? (zaokruži tačan odgovor)
39.
Šta su indirektni
porezi? (zaokruži
tačan odgovor)
40. Kakva može biti registracija PDV obveznika?
(zaokruži tačan odgovor)
Pozicija br. 4.
– Poljoprivredni radnik
Oblast: poznavanje ručnоg alata i јеdnоstаvnih mаšinа
za obradu i pripremu zemljišta za sadnju.
Pitanja:
1.
Na koji način se odvija borba protiv korova u poljoprivrednim zasadima koji se
odvijaju po principima organske proizvodnje?
2.
Osnovni ručni alat u poljoprivrednoj proizvodnji?
3.Šta
podrazumjeva sadnja u zaštićenom
prostoru ?
4.
Za upravljanje motokultivatorom da li je potrebna vozačka dozvola?
5. Prilikom duboke obrade tla koja
priključke koristimo?
6.
Kojim alatima vršimo aplikaciju tečnih
organskih gnojiva i zaštitnih sredstava preko lista.
7.
Šta podrazumjeva mehanička borba protiv korova?
8.
Kojoj poljoprivrednoj kulturi je potreban najkraći vremenski period od sadnje
presadnice u zaštićeni prosror do vremena ubiranja prvih plodova?
9.
Proces sadnje krompira objasniti?
10.
Koje kulture se mogu saditi u jesen u plastenike bez grijanja u našem
geografskom i klimatskom prostoru?
11.
Šta se podrazumjeva pod održavanjem javnih
zelenih površina
12.
U kojem mjesecu je idealno vrijeme za sjetvu travnjaka u našim vremenskim
uslovima?
13.Da
li se cijela biljka LUKA može koristiti u ishrani?
14.
Koji su nedostatci pjeskovitog tipa zemljišta?
15.
Koje su prednosti glinovitog tipa zemljišta?
16.
Kakve je boje tresetno zemljište?
17.
Neutralna ph vrijednost ?
18.
Koji se otpadci koriste za pravljenje komposta?
19.
Skala ili ljestvica mjerenja ph vrjednosti?
20.
Na koji način radimo prozračavanje travnjaka?
21.Prilikom
ukrštanja kojih sorti maline je nastala sorta Meeker?
22.
Kako je pravilno postavljanje plastenika na osnovu orijentacije prema stranama
svijeta?
23.
Koja je osnovna funkcija agrila ili lutrisal folije?
24.
Objasni metodu pinciranja krastavca?
25.
Fertirigacija je?
26.
U kojem periodu godine najčešće sijemo špinat u plastenike?
27.
Da li je MRKVA dvogodišnja biljka?
28.
Da li je u plasteniku koji se ne grije u svim njegovim dijelovima jednaka
temperatura?
29.
Koji su principi organske poljoprivredne proizvodnje?
30.
Da li su dozvoljena hemijska zaštitna sredstva u organskoj proizvodnji?
31.
Šta znači oznaka GMO?
32.
Šta su to biostimulatori?
33.
Da li su biostimulatori dozvoljeni u
organskoj proizvodnji?
34.
Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena paradajza?
35.
Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena paprike?
36.
Koja je najpovoljnija temperatura za klijanje sjemena krastavca?
37.
Od kojih materijala se proizvode kontejneri za proizvodnju sadnica povrća?
38.
Šta je higrometara?
39.
U kojem godišnjem periodu je najbolje saditi nove sadnice voća?
40.
Šta znači kontejnerska sadnica voća?
41.
Kad se vrši rezidba voća?
42.
Šta znači špalirna sadnja voćnjaka?
43.
Pinciranje paradajza?
44.
Za šta služi malč folija?
45.
Šta je atomizer?
46.
Šta je to plug obrtač?
47.
Koje su to autohtone sorte jabuke?
48.
Da li se praktikuje ljetna rezidba voća?
49.
Šta je lumbrihumus?
50.
Na koji način nastaje lumbrihumus?
Pozicija br. 5. – Vozač/kurir
Literatura i
oblast: poznavanje propisa iz oblasti Zakona o bezbjednosti
saobraćaja.
Pitanja:
1.
Šta
se podrazumjeva pod pojmom „kolovoz“?
2.
Kako
se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj vozila u jednom smjeru sa
jednom ili više saobraćajnih traka?
3.
Koja
je najveća dozvoljena brzina kretanja za motorna vozila koja vuku prikolicu za
stanovanje (karavan) ili lakuprikolicu?
4.
Kako
svojim ponašanjem u saobraćaju, za vrijeme upravljanja vozilom, možete doprinijeti
smanjenju saobraćajnog rizika?
5.
Krutom
vezom (rudom) ne smije da se vuče motorno vozilo?
6.
Koliko
kolovoznih traka ima put s jednosmjernim saobraćajem?
7.
Šta
utiče na produženje puta kočenja?
8.
Koja
je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?
9.
U
kojem slučaju će vozaču biti oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana?
10.
Da
li se na autoputu smije uključiti motorno vozilo koje vuče drugo motorno vozilo
koje zbog ne ispravnosti ne može da se kreće?
11.
Kolika
su najveća dozvoljena osovinska opterećenja za pojedinačne pogonske osovine?
12.
Iz
koje saobraćajne trake će te na raskrsnici izvršiti skretanje ulijevo ako upravljate
random mašinom i krećete se jednosmjernom ulicom koja ima dvije obilježene saobraćajne
trake?
13.
«Stop-svjetla»
ne moraju imati vozila koja naravnom putu ne mogu razviti brzinu veću od?
14.
Odstojanje
između vučnog i vučenog motornog vozila ako se vuče pomoću užeta mora iznositi:
15.
Na
kojem nagibu parkirna kočnica motornog odnosno priključnog vozila mora
obezbijediti nepokretnost vozila opterećenog do najveće dopuštene mase?
16.
Koja
vozila ne smiju da se kreću autoputem?
17.
Da
li je ispred linije zaustavljanja na kolovozu obavezno ispisivanje riječi
„STOP”?
18.
Nosivost
je dozvoljena masa do koje se vozilo smije opteretiti?
19.
Kada
je dozvoljeno pomoću užeta na putu vući motorno vozilo?
20.
Da
li je dozvoljeno da se na autoputu uključi motorno vozilo koje vuče drugo motorno
vozilo koje se zbog ne ispravnosti ne može kretati?
21.
Šta
podrazumjeva „najveća dozvoljena masa“ ?
22.
Da
li vozač smije da mijenja način upravljanja vozilom naglim smanjenjem brzine kretanja
vozila:
23.
Zašto
se radi tehnički pregled motornih i priključnihvozila?
24.
Kad
upravlja motornim i priključnim vozilom vozač mora da ima kod sebe?
25.
Koliki
broj kaznenih bodova se može odrediti vozaču motornog vozila koji je
prekršajnim nalogom odnsno sudskim rješenjem kažnjen za prekršaje kažnjive prema
odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima u Bosni i
Hercegovini?
26.
Da
li vozač može danju da upotrijebi svjetlosni znak upozorenja?
27.
Koje
motorno vozilo se ne smije vući krutom vezom (rudom)?
28.
Šta
treba vozaču činiti prije nego što pokrene vozilo?
29.
Vozač
koji je zbog neispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili drugog opravdanog
razloga prinuđen da zaustavi vozilo na kolovozu dužan je:
30.
Šta
je parkiranje?
31.
Kada
se vozaču može izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u
trajanju od jednog do četiri mjeseca?
32.
Vozača
kojem je u roku od jedne godine zbog učinjenih prekršaja iz Zakona o osnovama bezbjednosti
saobraćaja na putevima u BiH određeno najmanje sedam kaznenih bodova nadležni
organ kod kojeg se vodi u evidencija će?
33.
Opasne
materije, mogu da prevoze samo lica koja pored drugih zakonom propisanih uslova….?
34.
Kako
će te postupiti sa vozilom u saobraćaju u slučaju da na vozilu otkaže system radne
kočnice?
35.
Da
li stop-svjetla mogu svijetliti u slučaju kada vozač koristi retarder?
36.
Kada
priključna vozila moraju biti obilježena oznakama za duga priključna vozila?
37.
Da
li se, po pravilu, od momenta prijema do momenta predaje opasne materije vozač motornog vozila smije udaljiti od vozila?
38.
Klinasti
podmetači obavezni su za sva motorna i priključna vozila čija najveća dozvoljena
masa prelazi?
39.
Koja
motorna i priključna vozila moraju imati gabaritna svjetla?
40.
Širina
motornih i priključnih vozila, uključujući izmjenjivenadgradnje za prihvat tereta,
kao i svih uređaja koji se pri vožnjinalaze na vozilu, izuzimajući uređaje za
čišćenje snijega i vozila namijenjenih za zimskodržavanje puteva, može biti maksimalne
vrijednosti?
41.
Potvrda
o slobodnom vremenu je?
42.
Vozača
na vanredni ljekarski pregled rješenjem upućuje?
43.
Visina
motornih i priključnihvozila, uključujući izmjenjivena dgradnje za prihvatanje tereta
kao i svih uređaja koji se pri vožnji nalaze na vozilu, može imati maksimalnu vrijednost?
44.
Kako
treba teretna vozilu biti raspoređen i, prema potrebi, pričvršćen i pokriven?
45.
Kad
se na javnom putu van naselja kojiima jednu saobraćajnu traku namijenjenu za
saobraćaj vozila u jednom smijeru, kreću jedno za drugim motorna vozila čija je
najveća dozvoljena masa veća od 3.500 kg ili čija je dužina veća od sedam metara
vozači su dužni da između svakog od tih vozila drže odstojanje od?
46.
Redovni
sedmični odmor je:
47.
Da
li se u zatvorenom prostoru vozila koje se ne može otvoriti iznutra smiju prevoziti
lica?
48.
Ukupno
akumulirano vrijeme vožnje tokom 14 dana uzastopno ne smije biti duže od?
49.
Sedmično
vrijeme vožnje ne smije biti duže od?
50.
Zimsku
opremu za vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse čine?
51.
Koja
je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?
52.
Koja
je najmanja dozvoljena brzina kretanja motornog vozila na autoputu?
53.
U
kojem slučaju će vozaču biti oduzeta vozačka dozvola u trajanju od 30 dana?
54.
Šta
podrazumjeva „najveća dozvoljena masa“ ?
55.
Kada
je dozvoljeno pomoću užeta na putu vući motorno vozilo?
56.
Kad
upravljamo tornim i priključnim vozilom vozač mora da ima kod sebe?
57.
Vozač
koji je zbog ne ispravnosti na vozilu, saobraćajne nezgode ili drugog opravdanog
razloga prinuđen da zaustavi vozilo na kolovozu dužan je:
58.
Kada
se vozaču može izreći zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom u
trajanju od jednog do četiri mjeseca?
Dodajte novi komentar