Pitanja, lista propisa i literature iz oblasti iz kojih će kandidati polagati ispit za radna mjesta
Pozicija br. 1. – Kuhar
Literatura i
oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih
bolesti, poznavanju higijene, kuharstva, poznavanja namirnica, poznavanje
ugostiteljskih uređaja (uređaji i alati koji se koriste u kuharstvu),
ispitivanje težine i kvalitete namirnica, poznavanje receptura
Pitanja:
1. Miješane salate mogu se začiniti
vinegretom ili nekim dresingom za salate.
2. Od svježeg voća najčešće se pripremaju
hladna predjela.
3. Čuvanje namirnica, hrane i pića je
postupak kojim se trebaju održavati njihova prirodna svojstva, što veća
hranjiva vrijednost, te spriječiti kvarenje i zagađivanje.
4. Rizi-bizi se prigotavlja od riže i graška
najmanje 1 sat.
5. Ugostiteljski radnik koji prikuplja
upotrijebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove u ugostiteljstvu
oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
6. Zelena salata pripada skupini miješanih salata.
7. Ragu juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg
su prigotovljene.
8. Turnedoi su 2 komada mesa, svaki po 90
grama, za 2 osobe.
9. Biftek je komad goveđeg mesa, debljine 3-4
cm, težine 180 grama.
10. Najbolja su prepečena mesa sa žara, jer
termičkim obradom uništimo štetne tvari.
11. Jela pečena na žaru treba odmah poslužiti, jer
se stajanjem ohlade i postaju žilava.
11. Nadjev za savijaču se priprema od svježeg
sira, jaja, soli i grožđica.
12. Od dizanog tijesta pravi se hljeb, štrudla,
makovnjača, sl.
13. Od lisnatog tijesta pravi se savijača.
14. Od tekućeg tijesta prave se palačinke.
15. Biskvitne smjese mogu biti po sastavu lagane i
teške.
16. Vegani jedu samo žitarice, voće, povrće i med.
17. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: alkoholna
pića, jaki začini, masna jela.
18. Makrobiotička prehrana podrazumijeva unos mesa
i riba, prirodno uzgojenih.
19. Soja sadrži puno bjelančevina, pa je
vegetarijancima zamjena za meso.
20. Mediteranska prehrana nema veze s dijetalnom
prehranom.
21. Povrće za priloge uglavnom se kuha al dente
(80% mekoće).
22. Svježe povrće kuha se u puno slane vode.
23. Jednostavne salate pripremaju se samo od
sirovog povrća.
24. Miješane salate sastoje se od najmanje 2 vrste
povrća zajedno začinjenih.
25. Složena salata sastoji se od 3 vrste povrća,
zajedno začinjenih.
26. Bolje je konzumirati prerađeno voće nego
svježe, zbog nečistoća na svježem voću.
27. Jagode, maline, kupine i borovnice mogu se
poslužiti uz slatko vrhnje.
28. Prošireni menu može imati 6 stavki.
29. U svakom menuu treba započeti s lakše
probavljivim jelima.
30. Za salate od povrća koje se poslužuju s glavnim
obrocima značajne su dvije tačne tvrdnje.
31. Dodaci ili prilozi glavnim jelima
32. Za prigotavljanje slastica – slatkih jela
možemo istaknuti dva osnovna pravila.
33. Hladna predjela su…(zaokruži tačan odgovor)
34. Za prigotavljanje valjušaka najčešće se
koristi: (zaokruži tačan odgovor)
35. Jela po narudžbi dijele se prema 2 kriterija:
(zaokruži tačan odgovor)
36. Za prigotavljanje francuske salate rabimo
slijedeće povrće: (zaokruži tačan odgovor)
37. Najčešći izvori zaraze salmonelom su: (zaokruži
tačne odgovore)
38. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
39. Domaći široki rezanci mogu biti:
(zaokruži tačan odgovor)
40. Lisnato povrće koje koristimo za svježe
salate su: (zaokruži tačan odgovor)
41. Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju u
juhu.
42. Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i
protisnutog špinata.
43. Izborom dva odgovora, objasnite pojam Umaci:
(zaokruži tačan odgovor)
44. Izborom dva odgovora, odredite pojam: Mesni
žele: (zaokruži tačan odgovor)
45. Izborom dva odgovora, pojasnite pojam Temeljci:
(zaokruži tačan odgovor)
46. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su …
dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
47. Pojmovima: Smjese i nadjevi…pridružite dvije
ispravne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
48. Hladna predjela imaju sljedeće dvije važne
karakteristike: (zaokruži tačan odgovor)
49. Krem juhama obavezno se dodaje slatko
vrhnje.
50. Hladne juhe mogu biti i bistre, guste, mesne,
od povrća i od voća.
51. Gang je: (zaokruži tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor)
59. Crna lista namirnica je: (zaokruži tačan
odgovor)
60. Artikal je: (zaokruži tačan odgovor)
61. Fiskalni program POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji
koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem računara.
62. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna
djelatnost.
63. Blanširanje znači staviti svježe voće ili
povrće u kupuću vodu, iskuhati, a zatim isprati hladnom vodom.
64. Dresirati znači pripremiti plan za pripremu
jela.
65. Frapirati znači staviti jelo ili piće na led.
66. Garnirati znači obložiti neko jelo raznim
dodacima.
67. Pasirati znači presovati neku namirnicu.
68. Resofirati znači ohladiti jelo.
69. Tranširati znači izrezati meso na lijepe
komade.
70. Gratinirati znači staviti gotovo jelo u rernu
da dobije koricu.
71. Juhe se
dijele na?
72.
Prilozi za guste juhe su?
73.
Valjušci od krumpira prže se?
74. Složena salata priprema se samo od ?
75. Gljive
za uporabu u kuharstvu najčešće su?.
76. Salate
su jela koja sadrže?
77. Za
umake najčešće koristimo začinsko povrće.
78. Salata od liganji vezana je umakom od majoneze.
79. Juha od paradajza je?
80. Pileći
file reže se od pilećih prsa.
81.
Piletina je divljač s bijelim mesom.
82. Sos od
gljiva je izveden od mliječnog umaka
83. Rezanci
se kuhaju u kipućoj slanoj vodi, s dodatkom 2-3 kapi ulja, da se ne slijepe.
84. Složene
salate gotove se samo od sirovog povrća.
85. Salate
su jela koja sadrže puno vitamina i minerala.
86. Zelena
salata pripada skupini miješanih salata.
87.
Špagete kuhamo u kipućoj, slanoj vodi, s nekoliko kapi ulja - al dente.
88. Vitamini
imaju veliku energetsku vrijednost, a unosimo ih hranom.
89. Masti
ili lipidi mogu biti i biljnog i životinjskog podrijetla.
90. Svježe
povrće i voće su siromašni vitaminima i mineralima.
91.
Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrijebljeni pribor treba prije prelaska
na druge poslove u ugostiteljstvu oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
92. Ragu
juha pripada skupini bistrih juha od povrća i mesa.
93. Ragu
juhe dobivaju naziv po mesu od kojeg su prigotovljene.
94. Povrće
za ragu juhu reže se na kockice, a nakon kuhanja treba ga protisnuti.
95. Slani
krompir se kuha i protisne u kašicu, s dodatkom mlijeka i maslaca.
96. Uz pečene i pohovane ribe obavezno se
poslužuje kriška limuna i majoneza.
97.
Marikulturi pripadaju uzgajališta riba i školjaka u moru.
98. Juha
od gljiva je bistra juha.
99.
Prilozi za bistre juhe su: ribana kašica, domaći rezanci i špagete.
100.
Rizi-bizi se prigotavlja od riže i graška najmanje 1 sat.
101. Izdvoji lisnato povrće: (zaokruži tačan
odgovor)
102. Odaberi biljke uljarice: (zaokruži tačan
odgovor)
103. Karakteristično za juhe je: (zaokruži tačan
odgovor)
104. Karakteristikama jela po narudžbi pridružite
2 tačne tvdnje: (zaokruži tačan odgovor)
105. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog
nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj prehrani i
posluživanju. (zaokruži tačan odgovor)
106. Najčešći izvori zaraze salmonelom su:
(zaokruži tačne odgovore)
107. Izdvoji dvije prehrambene kiseline: (zaokruži
tačan odgovor)
108. Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i
pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
109. Lignje pripadaju skupini: (zaokruži tačan
odgovor)
110. Tijesto za savijače pravi se od: (zaokruži
tačan odgovor)
111.
Započetoj rečenici: Marinade služe za to da... dodajte dvije tačne tvrdnje:
(zaokruži tačan odgovor)
112.
Započetoj rečenici: Osnove jela … dodatje dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan
odgovor)
113.
Pojmovima: Smjese i nadjevi.. pridružite dvije ispravne tvrdnje: (zaokruži
tačan odgovor)
114.
Zaokruživanjem dviju ispravnih tvrdnji završite misao: Sredstva za zgušnjavanje
…: (zaokruži tačan odgovor)
115. Započetoj rečenici: Mješavine s maslacem su …
dodajte dvije tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
116.
Izborom dva odgovora, pojasnite pojam Temeljci: (zaokruži tačan odgovor)
117.
Izborom dva odgovora, odredite pojam: Mesni žele: (zaokruži tačan odgovor)
118. .
Izborom dva odgovora, objasnite pojam Umaci: (zaokruži tačan odgovor)
119. Prilozi bistrim juhama obavezno se ukuhavaju
u juhu.
120.
Domaći rezanci prave se od brašna, jaja, soli i protisnutog špinata.
121. Fiskalni program
POS blagajna/kasa je program koji ugostitelji koriste prilikom prodaje
robe/usluge putem
računara.
122.
Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost.
123.
Blanširanje znači staviti svježe voće ili povrće u kupuću vodu, iskuhati, a
zatim isprati hladnom vodom.
124.
Dresirati znači pripremiti plan za pripremu jela.
125.
Frapirati znači?
126.
Garnirati znači?
127.
Pasirati znači?
128.
Resofirati znači ?
129.
Tranširati znači?
130.
Gratinirati znači?
131. Crna
lista namirnica je: (zaokruži tačan odgovor)
132. Knjiga žalbi je:
(zaokruži tačan odgovor)
133. KALO je: (zaokruži tačan odgovor)
134. Higijenski minimum
je: (zaokruži tačan odgovor)
135. Gang je: (zaokruži
tačan odgovor)
136. Panirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
137. Tablirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
138. Kolorirati jelo znači: (zaokruži tačan
odgovor)
139. Grilirati znači:
(zaokruži tačan odgovor)
140. Sotirati znači: (zaokruži tačan odgovor)
141. Legirati znači?
142. Juhe/supe dijelimo
na?
143. Salate se dijele
na?
144. Vinegret je?
145. Remoulade umak je?
146. Složena salata
priprema se samo od?
Pozicija br. 2. – Konobar
Literatura
i oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva
od zaraznih bolesti, osnove
higijene, poznavanje hrane i pića, komunikacija i ophođenje sa gostima,
priprema i posluživanje pića
Pitanja:
1. Pojmu jelovnik dodijeli 2 tačne tvrdnje!
(zaokruži tačan odgovor)
2. Karakteristike pripremanja jela za stolom
ispred gosta označi s 2 tačne tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
3. Organoleptičko
ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor)
4. Hemijska sredstva za
deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor)
5. Jedan od uzroka postanka profesionalnih
oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo:
(zaokruži tačan odgovor)
6. Masti ili lipidi mogu
biti?
7. Na kojoj temperature
se čuva govedina14 dana bez posljedica kvarenja.
8. . Kofein nadražuje
živce, a čisti kofein je otrov.
9. Pretjerano pijenje
čaja škodi živcima, želucu i srcu.
10.Za dodatak kafi ili
čaju može poslužiti mlijeko.
11. Na bocama mineralne vode mora biti
kvantitativna i kvalitativna analiza vode.
12. Sokovi od povrća su
umjetni sokovi, dobiveni od koncentrata i arome povrća.
13. Jako je dobro
konzumirati hranu s puno šećera, soli, masnoća i prerađenih žitarica.
14. Prehrana fizičkih
radnika zahtijeva veći unos bjelančevina, ugljikohidrata i masti.
15. Ugostiteljski radnik
koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove
posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom.
16. Ugostiteljsko
osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se
prenose dodirom preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba.
17. Veganska prehrana
isključuje uporabu bilo kakve hrane biljnog podrijetla.
18. Vegetarijanska
prehrana isključuje uporabu mesa.
19. Hrana se može
onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u
njezinoj pripremi i posluživanju.
20. Konobar u džepu
uvijek mora imati, olovku i blok za pisanje, novčanik, otvarač, maramicu.
21. U klasičnom načinu
posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola.
22. Pri posluživanju
pića dame imaju prednost odabira i usluživanja.
23. Restoran može imati
posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za
djecu, starije osobe, sportaše i sl.
24. Jela pečena na žaru
treba odmah poslužiti, jer se stajanjem ohlade i postaju žilava.
25. U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se:
alkoholna pića, jaki začini, masna jela.
26. Voćne salate mogu se
poslužiti u kombinaciji sa sladoledom ili slatkim vrhnjem.
27. U ljetnim mjesecima treba u menuu nuditi jela
od svježeg povrća i voća.
28. Integralni sistem
nuđenja jela odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese.
29. Namirnice iste vrste
treba ponavljati u menuu radi racionalizacije troškova.
30. Gljive za uporabu u
ugostiteljstvu najčešće su smrznute.
31. Koje od navedenih
zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor)
32. Primjeni voća u
ugostiteljstvu možemo dodijeliti dvije tačne tvrdnje. (zaokruži tačan odgovor)
33. Prilikom
sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan
odgovor).
34. Namirnice bogate
bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor)
35. Za dekoraciju
hladnih predjela koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor)
36. Karakteristike
gotovih jela.. označite s 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
37. Za pečenje mesa u
rerni …karaketristične su 2 tvrdnje: (zaokruži tačan odgovor)
38. Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor)
39. Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se
uslužuje: (zaokruži tačan odgovor)
40. Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor)
41. Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer
se prigotavlja za 2 osobe.
42. . Biftek je komad
mesa goveđe pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama.
43. Rostbif je meso
goveđeg hrpta (dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr.
44. . Na ražnju se
prigotavljaju ribe, rakovi, kotleti i ražnjići.
45. Konobar je dužan da:
(zaokruži tačan odgovor)
46. Dobit je ?
47. Tatar biftek se
priprema u kuhinji.
48. Flambiranje
određenog jela je?
49. Da li se pod nazivom
degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor)
50. Pod pojmom štopciger
podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor)
51. Gang je: (zaokruži
tačan odgovor)
52. HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor)
53. Happy hour je:
(zaokruži tačan odgovor)
54. Higijenski minimum je: (zaokruži tačan
odgovor)
55. Inventura je: (zaokruži tačan odgovor)
56. KALO
je: (zaokruži tačan odgovor)
57. Knjiga žalbi je:
(zaokruži tačan odgovor)
58. Lager- lista je:
(zaokruži tačan odgovor)
59. Prostor za pušenje
je: (zaokruži tačan odgovor)
60. VIP gosti je naziv
za: (zaokruži tačan odgovor)
61. Online marketing je?
62. Crna lista namirnica je?
63. Dobit je?
64. Sanitarna knjižica
je?
65. Artikal je ?
66. Fiskalni program POS blagajna/kasa je ?
67. Ugostiteljstvo je?
68. Ugostiteljske
objekte možemo podijeliti na?
69. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko
vezano sa turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda
70. Franšiza je?
71. Kliconoša je?
72. Šta su DDD mjere?
73. Šta su mikroorganizmi?
74. Kako se dijele mikroorganizmi?
Pozicija br. 3. – Referent za sport i
rekreaciju
Literatura i oblast: Zakon o
zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br.
64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj:
81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima, poznavanje sredstava i opreme
u sportskim objektima
1.
Dimenzije
odbojkaškog terena su?
2.
Visina
obruca za odigravanje košarkaških utakmica iznosi?
3.
Trajanje
rukometne utakmice iznosi?
4.
Trajanje
košarkaške utakmice iznosi?
5.
Visina
odbojkaške mreže za seniorke iznosi?
6. Kada
se izdaje pisani fiskalni račun?
7.
Dimenzije
rukometnog terena iznose?
8. Kada
se vrši presjek stanja?
9. Dnevni
izvještaj se izvlači?
10. Periodični
izvještaj se izvlači?
11. Dimenzije
košarkaškog terena?
12. Na kojoj
udaljenosti je linija za tri poena u košarkaškoj utakmici je na udaljenosti metara od
koša?
13. Na koji
način se vrši naplata korisnicima termina/utakmica koji imaju zaključen
godišnji ugovor o zakupu/korištenju sportskog objekta?
14. Dimenzije
košarkaške table su?
15. Ko vodi
svesku dnevnih izvještaja?
16. Ko unosi
podatke u knjigu dnevnih izvještaja?
17. Na koji način
se vrši naplata korisnicima termina/utakmica koji nemaju zaključen ugovor o
zakupu/korištenju sportskog objekta?
18. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
19. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
20. Šta je dužno
uraditi svako lice koje primjeti požar?
21. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
22. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
23. Koje su
odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od
požara?
24. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
25. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
26. Svojstva
kisonika su?
27. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
28. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
29. Sredstva za
početno gašenje požara?
30. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
31. Šta se
smije gasiti vodom?
32. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
33. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
34. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
35. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
36. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
37. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
38. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
39. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
40. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
41. Koje su
mjere zapaljive?
42. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
43. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
44. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
45. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
46. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
47. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
48. Putevi
evakuacije se obilježavaju?
49. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
50. Kako se
postupa u slučaju poplave?
Pozicija
br. 4. –
Higijeničar
Literatura i oblast: Zakon o
zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od požara i
vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), čišćenje i
održavanje prostorija, te poznavanje sredstava i opreme za rad
1. Šta je dezinfekcija?
2. Šta je dezinsekcija?
3. Kako postupiti u slučaju požara u
kancelariji?
4. Kako postupiti u slučaju poplave?
5. Kojim sredstvima se čiste prozori?
6. Kojim sredstvima se čiste podovi?
7. Kako postupiti u slučaju gubitka
ključeva od kancelarije?
8. Koja sredstva za čišćenje se nalaze u
toaletu?
9. Da li higijeničarska mora poznavati
raspored kancelarija i raspored ključeva pojedinih
kancelarija?
10. Koja vrsta otpada se odlaže u plave kante?
11. Koje boje je kanta za otpad u koji se
odlaže metal i plastika?
12. Koliko često se vrši usisavanje i brisanje
podova, brisanje prašine sa stolova i drugog
inventara?
13. Koliko često se vrši generalno čišćenje
kancelarija?
14. Koliko često se vrši pražnjenje korpe za
otpad?
15. Kako postupiti u slučaju kada se na
kancelarijskom stolu, koji je potrebno očistiti,
nađu pisani materijali?
16. Sredstvo za rad
su...?
17. Sredstvo za pranje
podova...?
18. Kad se vrši čišćenje
sredstava za rad...?
19. Odlaganje nečiste
vode nakon brisanja podova vrše se...?
20. Da li je dozvoljena
upotreba metle za pranje podova...?
21. Da li je dozvoljena
upotreba pribora za čišćenje sanitarnog čvora za čišćenje drugih prostorija...?
22. Gdje se vrši odlaganje
higijenskog pribora...?
23. Da li se Stelex
sredstvo koristi za čišćenje podova....?
24. Osnovna namjena
zogera je čišćenje....?
25. Svrha čišćenja je...?
26. Sredstvo za rad su.......?
27.
Zašto je važno redovno održavanje higijene?
28.
Osnovne grane higijene?
29. Higijena
je .......?
30.
Zašto je važna higijena ruku ?
31.
Kada se vrši čišćenje sredstava za rad..............?
32.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
33.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
34.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
35.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
36.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
37.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
38.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
39.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
40.
Svojstva kisonika su?
41.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
42.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
43.
Sredstva za početno gašenje požara?
44.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
45.
Šta se smije gasiti vodom?
46.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
47.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
48.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
49.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
50.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
51.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
52.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
53.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
54.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
55.
Koje su mjere zapaljive?
56.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
57.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
58.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
59.
Na koji način se aktiviraju aparati sa
ugljenmonoksidom?
60.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
61.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
62.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
63.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
Pozicija
br. 5. –
Radnik u dječijoj igraonici
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br.
64/09), Zakon o fiskalnim sistemima (“Službene novine Federacije BiH”, broj:
81/09), poznavanje i rad na fiskalnim uređajima
1. Kada
se izdaje fiksalni račun?
2. Kada
se stornira račun?
3. Kada
se vrši presjek stanja?
4. Radi
li se dnevni izvještaj kada nije bilo prometa?
5. Dnevni
izvještaj se izvlači:
6. Periodični
izvještaj se vrši:
7. Kada
se izdaje pisani fiskalni račun?
8. U
koliko primjeraka se izdaje pisani fiskalni račun?
9. Kada
se vodi knjiga dnevnih izvještaja?
10. Fiskalni
račun je?
11. Periodični
izvještaj je?
12. Presjek
stanja je?
13. Rok za
storniranje fiskalnog računa je?
14. Mogu
li se vršiti ispravke isprintanog fiskalnog računa?
15. Da li
postoji obaveza čuvanja štampanih isječaka dnevnog izvještaja?
16. U
skladu sa trenutnom epidemiološkom situacijom maksimalan broj posjetilaca u
dječijoj igraonici je?
17. Kojim
zakonskim propisom je regulisana zaštita na radu?
18. Ko vodi
knjigu dnevnih izvještaja?
19. Ko unosi
podatke u knjigu dnevnih izvještaja?
20. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
21. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
22. Šta je
dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
23. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
24. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
25. Koje su
odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od
požara?
26. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
27. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
28. Svojstva
kisonika su?
29. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
30. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
31. Sredstva za
početno gašenje požara?
32. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
33. Šta se
smije gasiti vodom?
34. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
35. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
36. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
37. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
38. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
39. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
40. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
41. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
42. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
43. Koje su
mjere zapaljive?
44. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
45. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
46. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
47. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
48. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
49. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
50. Putevi evakuacije
se obilježavaju?
51. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
52. Radno
vrijeme je?
53. Pod radnim
vremenom se ne smatra?
54. Puno radno
vrijeme traje?
55. Puno radno
vrijeme za maloljetne radnike ne smije biti duže od?
Pozicija
br. 6. – Radnik
na obezbjeđenju
Literatura i oblast:
- Zakon o agencijama i unutrašnjim službama za zaštitu
ljudi i imovine FBiH
(„Službene novine Federacije BiH“, br. 78/08 i 67/13)
- Zakon o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH
- („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09)
1. Šta su indicije?
2. Indicije možemo prikupiti?
3. Šta je alibi?
4. Šta je prisustvo na mjestu izvršenja krivičnog
djela?
5. Za šta su značajna pitanja u kriminalističkom radu?
6. Šta će se utvrditi odgovorom na zlatno pitanje
„kako“?
7. Šta je uviđaj?
8. Na kojem mjestu se vrši uviđaj?
9. Ko vrši uviđaj?
10.Šta se može pronaći na licu mjesta izvršenja
krivičnog djela?
11. Na koji način treba postupati prilikom osiguranja
lica mjesta?
12.Šta je lični opis?
13.Šta se može pomoću ličnog opisa?
14.Gdje se mogu naći tragovi krivičnog djela?
15. Radi čega je u obezbjeđeno lice mjesta izvršenog
krivičnog djela, izuzetno,
dozvoljeno ući?
16.Koji tragovi imaju najveću dokaznu vrijednost?
17. Da li tragove krivičnog djela možemo naći na
sredstvu izvršenja?
18.Prema porijeklu tragove dijelimo na?
19. Da li je dozvoljeno pomjerati tragove krivičnog
djela?
20.Koji su najčešći načini izmjene sadržaja originalnog
dokumenta?
21. Da li se tragovi krivičnog djela mogu pronaći na
više odvojenih lokacija?
22.Pod pojmom brisanja dokumenta podrazumijeva se
uklanjanje teksta ili detalja nekim
hemijskim sredstvom ili otpadom?
23.Šta se podrazumijeva pod pojmom dopisivanje?
24.Prema vidljivosti tragove dijelimo na?
25. Do kada trebamo obezbijediti i sačuvati tragove
krivičnog djela?
26.Koji su poslovi fizičke zaštite?
27.Koja su ovlaštenja čuvara?
28. Definicija fizičke zaštite?
29.Pomoću kojih isprava se može vršiti utvrđivanje
identiteta?
30.Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
31. Da li čuvar pri sprovođeju zakona treba da
upotrijebit svu silu?
32.Kako se iskazuje mjera upozorenja?
33.Gdje treba biti detaljno opisana svaka upotreba
sile koja rezultira povredom osobe?
34.Kakvog je karaktera radnja ograničenje kretanja?
35.Kada čuvar može koristiti silu?
36. Da li je mjera obezbjeđenja obavezujuća za onog za
koga se izdaje?
37. Da li je čuvarima dozvoljeno utvrđivanje
identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
38. Da li je čuvar dužan dati svoju identifikaciju
osobi kojoj je utvrđivao identitet, ako ona
to zahtjeva bez obzira na razlog zbog čega traži
podatke?
39. Da li je dozvoljeno obavljanje zaštite na osnovu
ugovora o djelu?
40.Šta je pasivan otpor?
41.Podsticanje drugih lica se smatra kao?
42. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno spriječiti
neovlašten ulazak-izlazak vozila i
izvršiti njihov pregled?
43. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
44.Koja institucija/institucije organizuje izvođenje
obuke za čuvare?
45.Koji su poslovi fizičke zaštite?
46.Ko izdaje naredbu za pretresanje?
47. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
48.Ko može zadržati osobu zatečenu na izvršenju
krivičnog djela?
49.Šta je aktivan otpor?
50.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u
pasivnom otporu?
51.Kakav kontakt bi ste trebali imati sa medijima?
52.Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za
obavljanje poslova fizičke i tehničke
zaštite agencija?
53.Koje odbrambene taktike i tehnike čuvar koristi u
aktivnom otporu?
54.Koja je svrha pismenog izvještaja o upotrebi sile?
55.Ko propisuje način organizovanja i periodične
provjere zdravstvene sposobnosti i
rukovanje oružjem?
56.Vrsta krivičnog djela protiv života i tijela?
57.Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
58.Koji je postupak čuvara u pogoršanom aktivnom
otporu?
59.Ko vrši nadzor nad provođenjem Zakona o agencijama
i unutrašnjim službama za
zaštitu ljudi i imovine?
60.Koliki kalibar vatrenog oružja najviše može biti?
61.Vatreno oružje se može nositi i koristiti?
62. U kojim okolnostima se može upotrijebiti vatreno
oružje?
63. Ukoliko pri obavljanju poslova fizičke zaštite
dođe do upotrebe vatrenog oružja šta je
zaštitar dužan uraditi?
64.Koja su glavna sigurnosna pravila na strelištu?
65.Koji su glavni dijelovi pištolja?
66. Nišanjenje kod preciznog gađanja treba da se
dovede u liniju koje četiri tačke?
67.Ko nabavlja vatreno oružje za potrebe fizičke
zaštite?
68. Metak upozorenja zaštitar će pucati?
69.Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u
FBiH?
70. Mjere zaštite od požra predviđene zakonskim
propisima koje je sprema sprovoditi?
71.Šta je dužno uraditi svako lice koje primijeti
požar?
72.Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštite od
požara?
73. Na koji broj se dobiva profesionalna vatrogasna
brigada Kantona Sarajevo?
74.Koje su odgovornosti zaposlenog lica za
neprovođenje propisanih mjera zaštite od
požara?
75. Da bi došlo do pojave gorenja, odnosno požara u
prostoriji moraju istovremeno da se
ispune koji uslovi?
76.Eliminisanjem jednog od tri uslova za nastanak
požara, požar se?
77.Koja svojstva ima kiseonik?
78.Sa stanovišta opasnosti od požara na šta dijelimo
materije?
79.Zapaljive materije se prema agregatnom stanju
dijele na?
80.Koja su sredstva za gašenje početnog požara?
81.Koje je najčešće upotrebljavano sredstvo za gašenje
požara?
82.Šta se smije gasiti vodom?
83.Za gašenje čega se može upotrebljavati pjena?
84.Koja je osnovna vizuelna razlika između ručnog
aparata za gašenje požara početnog
požara tipa „S“ i aparata tipa „Co2“?
85.Za šta se upotrebljava aparat Co2?
86.Šta je to hidrant i koja je oznaka?
87.Gdje su u zgradama postavljeni hidranti sa opremom
za aktiviranje, kojima se
obezbjeđuje voda za gašenje požara?
88.Sa čime moraju biti snabdjeveni hidrantski
priključci?
89.Kakvi mogu biti uređaji za dojavu požara?
90. Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
91.Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
92. Dopunske snage za vatrogastvo čine?
93.Koje su materije zapaljive?
94. U klasu „A“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
95. U klasu „B“ se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
96. Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa
„S“?
97. Na koji način se aktiviraju prenosni aparati sa
ugljenmonoksidom?
98.Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim
instalacijama?
99.Kako i gdje se moraju držati uređaji i oprema za
gašenje od požara?
100. Kako se obilježavaju putevi evakuacije?
101. Koliko iznosi novčana kazna za rad agencije bez
odobrenja?
102. Kolika je novčana kazna predviđena za pravno lice
koje nije izvršilo ispitivanje i
održavanje PP aparata?
103. Poslovi fizičke zaštite su?
104. Ovlaštenje čuvara je?
105. Definicija fizičke zaštite je?
106. Utvrđivanje identiteta može se vršiti pomoću
sledećih isprava?
107. Da li čuvar može upotrijebiti sredstvo prinude u
slučaju nepostupanja po njegovoj izdatoj
naredbi?
108. Ko propisuje oblik i sadržaj službene iskaznice?
109. Čuvar treba da upotrijebi silu pri sprovođenju
zakona?
110. Mjera upozorenja iskazuje se?
111. Svaka upotreba sile koja rezultira povredu osobe
mora biti detaljno opisana u?
112. Ograničenje kretanja je radnja?
113. Poslovi fizičke zaštite su?
114. Ovlaštenje čuvara je?
115. Utvrđivanje identiteta može se izvršiti pomoću?
116. Zaštitar može koristiti silu da bi?
117. Mjera naređenja iskazuje se?
118. Službenu iskaznicu izdaje?
119. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite
može posjedovati vatreno oružje kratke cijevi za?
120. Agencija koja obavlja poslove fizičke zaštite
izvan mjesta sjedišta agencije obavezna je osnovati
produžnicu ukoliko ima pored odgovarajućih i tehničkih
sredstava i opreme?
121. Mjera naređenja je obavezujuća za onog kome se
izdaje?
122. Da li je dozvoljeno čuvarima utvrđivanje
identiteta izvan objekta i prostora kojeg štiti?
123. Poslovi fizičke zaštite su?
124. Ovlaštenje zaštite je?
125. Da li je zaštitar dužan dati svoje
identifikacione podatke osobi kojoj je utvrđivao identitet ako ona to zahtjeva
bez obzira bez obzira na razlog zbog čega traži podatke?
126. Zaštitar može izdati upozorenja i naredbe samo za
vrijeme koje je potrebno da se službeni zadatci?
izvrše:
127. Da li je dozvoljeno obavljanje poslova zaštite na
osnovu ugovora o djelu?
128. Pasivan otpor je?
129. Podsticanje drugih lica smatra se kao?
130. Da li čuvar ima pravo zabraniti odnosno
spriječiti neovlašten ulazak-izlazak vozila i uzvršiti
njihov pregled?
131. Da li agencija može imati policijska ovlaštenja?
132. Organizovanje i izvođenje obuke za čuvare
obavlja?
133. Poslovi fizičke zaštite su:
134. Ovlaštenje zaštitara je:
135. Naredbu za pretresanje izdaje?
136. Na čiji zahtjev se izdaje službena iskaznica?
137. Osobu zatečenu na izvršenju krivičnog djela može
zadržati?
138. Koje evidencije vode pravna lica koja imaju
vlastitu službu zaštite?
139. Aktivan otpor je?
140. Koje će odbrambene taktike i tehnike čuvar
koristiti u pasivnom otporu?
141. Da bi upotreba fizičke sile bila zakonski
opravdana potrebno je da se između ostalog ispune
sledeći uslovi?
142. U vašim odnosima sa medijima trebali bi ste?
143. Ko propisuje tehnička sredstva i opremu za
obavljanje poslova fizičke i tehničke zaštitu?
144. Koje će odbrambene taktike i tehnike zaštitar koristiti
u aktivnom otporu?
145. Pismeni izvještaj o upotrebi sile podnosi se iz
sledeće svrhe?
146. Ovlaštenje zaštitara je?
147. Ko propisuje način organizovanja i periodične
provjere zdravstvene sposobnosti i rukovanje
oružjem?
148. Krivično djelo protiv života i tijela je?
149. Ko diktira koliko će sile biti upotrijebljeno?
150. Postupak zaštitara u pogoršanom aktivnom otporu
je?
151. Opravdana sila se može upotrijebiti radi?
152. Nadzor nad provođenjem zakona o agencijama i
unutrašnjim službama za zaštitu ljudi i imovine
vrši?
153. Vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa u FBiH
predstavlja?
154. Poluatomatsko oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBIH predstavlja?
155. Služba za unutrašnju zaštitu koja obavlja poslove
fizičke zaštitu može posjedovati vatreno oružje?
156. Preduzeća u okviru kojih funkcionira Služba za
unutrašnju zaštitu, su dužni organizovati?
157. Pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju
službu zaštite mogu povjeriti na nošenje vatrenog oružja?
158. Zaštitari, oružje i municiju koja im je povjerena
mogu nositi?
159. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se
smatra upotrebom smrtonosne sile?
160. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
161. Zaštitar će upotrijebiti vatreno oružje?
162. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će?
163. Zaštitar je dužan pismeni izvještaj o upotrebi
sile podnijeti?
164. Krivično djelo?
165. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani je?
166. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji?
167. Zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu prema
licu koje pruža otpor?
168. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom
smrtonosne sile, u cilju savladanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo
izvršeno u nužnoj odbrani potrebno je?
169. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smtronosne
sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti?
170. Mjere osiguranja pri rukovanju oružjem dijelimo u
dvije osnovne grupe?
171. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim
oružjem postiže se?
172. Prvo, osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju
vatrenim oružjem glasi?
173. Nužna odbrana je?
174. Krajnja nužda je?
175. Vazdušno oružje u smislu pozitivnih propisa u
FBiH predstavlja?
176. Gasno oružje i oružje za signalizaciju u smislu
pozitivnih propisa u FBiH predstavlja?
177. Rasprskavajuće oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBiH predstavlja?
178. Hladno oružje, u smislu pozitivnih propisa u FBiH
predstavlja?
179. Automatsko oružje u smislu pozitivnih propisa u
FBiH predstavlja?
180. Kratko vatreno oružje u smislu pozitivnih propisa
u FBiH je?
181. Registrovano oružje je?
182. Vatreno i vazdušno oružje, municija za puške sa
olučenim cijevima, pištolji i revolver se mogu nabavljati?
183. Dijelovi za vatreno oružje sa označenim fabričkim
brojem mogu se nabavljati?
184. Oružje i dijelove za oružje može nabavljati?
185. Nakon izvršene nabavke oružja imalac oružja je
dužan da prijavi policijskoj upravi koja je izdala odobrenje za nabavku oružja
i podnijeti zahtjev za izdavanje oružanog lista odnosno dozvole za držanje
oružja u roku od?
186. Za držanje i nošenje oružja nadležna policijska
uprava izdaje?
187. Sa oružjem i municijom se mora postupati sa
naročitom pažnjom. Naročita pažnja u postupanju sa oružjem i municijom pokazuje
se?
188. Oružje i municija moraju se čuvati?
189. Zabranjeno je nošenje vatrenog i vazdušnog
oružja?
190. Kojim zaštitarima mogu povjeriti nošenje vatrenog
oružja, pravna lica koja imaju organizovanu unutrašnju službu zaštite?
191. Zaštitari oružje i municiju koja im je povjerena
mogu nositi?
192. Zaštitari oružje nose na osnovu?
193. Koju vrstu oružja nose zaštitari?
194. Upotreba vatrenog oružja od strane zaštitara se
smatra upotrebom smrtonosne sile?
195. Kada će zaštitar upotrijebiti smrtonosnu silu?
196. U kojim slučajevima zaštitar može upotrijebiti
vatreno oružje?
197. Zaštitar može upotrijebiti vatreno oružje radi
zaštite svog života?
198. Prilikom upotrebe vatrenog oružja zaštitar će
ispaliti metak upozorenja?
199. Da li će zaštitar pucati na vozilo u pokretu?
200. Da li je zaštitar ovlašten upotrijebiti vatreno
oružje da odbije napad od lica ili imovine koju štiti?
201. Upotreba ozbiljne fizičke sile ili vatrenog
oružja protiv lica, od strane čuvara odnosno zaštitara smatra se?
202. Kad postoji opravdan razlog za upotrebu
smrtonosne sile?
203. Pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile
zaštitar podnosi?
204. Činjenice koje se odnose na vrijeme i mjesto
upotrebe sile zaštitar unosi u pismeni izvještaj?
205. U pismeni izvještaj o upotrebi smrtonosne sile se
unose podaci o?
206. U kojem roku je zaštitar dužan pismeni izvještaj
o upotrebi sile?
207. Krivično djelo je?
208. Osnovi koji isključuju postojanje krivičnog
djela?
209. Djelo malog značaja je?
210. Savladavanje pasivnog otpora lica golim rukama
(minimalne šanse za nanaošenje tjelasnih povreda licu koje pruža otpor) od
strane zaštitara odnosno čuvara u krivičnopravnom smislu će biti tretirano?
211. Djelo učinjeno u nužnoj odbrani će biti tretirano
kao?
212. Djelo učinjeno u krajnjoj nuždi će biti tretirano
kao?
213. Prekoračenje granica nužne odbrane postoji kad?
214. Kada zaštitar može upotrijebiti smrtonosnu silu
prema licu koje pruža otpor?
215. Da bi djelo koje je zaštitar izvršio upotrebom
smrtonosne sile, u cilju savladavanja otpora lica, bilo kvalifikovano kao djelo
izvršeno u nužnoj odbrani, potrebno je?
216. Da bi djelo koje izvrši učinitelj bilo
kvalifikovano kao djelo izvršeno u krajnjoj nuždi potrebno je?
217. Djelo izvršeno u prekoračenju granica nužne odbrane
je?
218. Djelo izvršeno u prekoračenju granica krajnje
nužde je?
219. Djelo učinjeno u krajnoj nuždi je?
220. Iako su ispunjeni uslovi za upotrebu smrtonosne
sile zaštitar ne smije istu upotrijebiti prema kojem licu?
221. Služba
unutrašnje zaštitu je dužna voditi evidenciju o upotrebi vatrenog oružja?
222. Pod pojmom vatreno oružje podrazumjevamo sve
vrste pušaka, pištolja, revolver i drugih naprava koje rade na principu?
223. Mjere sigurnosti pri rukovanju oružjem dijelimo u
dvije osnovne grupe i to?
224. Osnovni dijelovi poluautomatskog pištolja marke
Glock 17 su?
225. Da bi došlo do opaljenja kod serijski
proizvedenih pištolja marke Glock pritisak na obaraču mora biti?
226. Poluautomatski pištolji marke Glock model 17 i 19
imaju neolučenu cijev?
227. Osnovne komponente streljačkih vještina su?
228. Šta se podrazumjeva pod pojmom nišanska linija?
229. Šta se podrazumjeva pod pojmom linija nišanjenja?
230. Osnovne greške pri poravnavanju-podešavanju
nišana su?
231. Kvalitetna osposobljenost u rukovanju vatrenim
oružjem postiže se?
232. Dijelovi metka su?
233. Kod metka kalibra 9x19mm broj 19 označava?
234. Tri razloga koji prouzrokuju zastoj, kod vatrenog
oružja izuzev artiljerijskog?
235. Pod pojmom stav za gađanje podrazumjeva se?
236. Jedinične mjere u kojima se izražava kalibar
oružja su?
237. Prvo ili osnovno pravilo sigurnosti pri rukovanju
vatrenim oružjem glasi?
Pozicija
br. 7. – Radnik
na održavanju sportskih ploha
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br.
64/09), poznavanje postupka održavanja sportskih terena, poznavanje alata i
materijala potrebnih za održavanje terena
1.
Postupak
dnevnog održavanja plohe (parketa) u dvorani sa mašinom vrši se?
2.
Prva
radnja prilikom montaže koševa za odigravanje prvenstvene košarkaške utakmice je?
3.
Aerofikacija
je?
3.
Prva
radnja prilikom demontaže koševa za odigravanje prvenstvene košarkaške je?
4.
Kada se vrši aerofikacija
travnatog terena za nogomet?
5.
Da li je potrebno posipati pijesak
po travnatom terenu?
6.
Kada se vrši dosijavanje
trave na travnatom terenu?
7.
Kada se vrši košenje trave
na travnatom terenu?
8.
Vertikuliranje travnatog
terena je?
9.
Kada se vrši valjanje
travnatog terena?
10.
Kada se vrši aerofikacija
terena?
11. Na koji način se vrši održavanje umjetne trave
na sportskom nogometnom terenu?
12. Kada se vrši punjenje
granula na umjenoj travi?
13.
Kada se vrši četkanje
umjetnog trave na sportskom nogometnom terenu?
14.
Skarifikacija travnjaka je?
15. Osnovna
svrha skarifikacije travnjaka je?
16. Najbolje
vrijeme za skarificiranje travnjaka?
17. Preporučuje
se provesti skarifikaciju prvi put?
18. Noževi
za skarifikator?
19. Skarifikatori su?
20. Ručni
skarifikator (mehanički) vrsta
je?
21. Prozračivanje
travnjaka vrši se na dubinu?
22. Svrha prozračivanja travnjaka je?
23. Prozračivanje se prvi put vrši ?
24. Šta je
aerator?
25. Za prozračivanje starijih travnjaka koje je
potrebno probiti dublje, preporučuje se upotreba?
26. Učinak prozračivanja travnjaka može se poboljšati?
27.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
28.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
29.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
30.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
31.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
32.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
33.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
34.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
35.
Svojstva kisonika su?
36.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
37.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
38.
Sredstva za početno gašenje požara?
39.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
40.
Šta se smije gasiti vodom?
41.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
42.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
43.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
44.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
45.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
46.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
47.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
48.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
49.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
50.
Koje su mjere zapaljive?
51.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
52.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
53.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
54.
Na koji način se aktiviraju aparati sa
ugljenmonoksidom?
55.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
56.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
57.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
58.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
59.
Kako se postupa u slučaju poplave?
Pozicija
br. 8. – Radnik
na održavanju javne higijene i zelenih površina
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, Zakon o zaštiti od požara i
vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br. 64/09), poznavanje
tehnika i alata neophodnih za održavanje zelenih površina i javne higijene
1. Deratizacija je.........?
2. Šta je dezinsekcija........?
3.
Higijena je .......?
4. Zašto
je važna higijena ruku.....?
5. Šta je dezinfekcija...?
6. Kakav oblik ima pravilno orezana živa
ograda......?
7. Osnovni alat koji se koristi pri održavanju javnih
zelenih površina je…….?
8. Da li postoji posebna travnata smjesa za sijanje trave
na površinama u sjeni….?
9. Idealno vrijeme za sjetvu travnjaka u našim vremenskim
uslovima je u mjesecu:
10. Primarna upotreba motornog trimera za travu je za…………?
11. Čime se vrši ojačavanje žive ograde ako se
ista nalazi u blizini javnih komunikacija, prije svega se misli na
umjetne elemente.........?
12. Koji alat koristimo pri orezivanju žive ograde……..?
13. Kako dijelimo žive ograde....?
14. Čime vršimo prozračivanje
travnjaka...........?
15. UREA je………..?
16. Koliko rezidbi ima u drugoj godini žive ograde listopadne vrste? 3 rezidbe
17. Koji oblik orezivanja žive ograde se ne
preporučuje.......? pravokutni
18. Koja vrsta žive ograde se češće
orezuje........? listopadna
19. Orezivanje stabala se vrši? kada je potrebno
ukloniti suhe grane
20. Najbolje vrijeme za orezivanje žive ograde od
bukve? drugi vikend u augustu
21. Šta se podrazumjevamo pod
održavanjem javnih zelenih površina……?
22.
Osnovni
alat koji se koristi pri održavanju javnih zelenih površina je……?
23. Motorni trimer za travu se koristi za……?
24. Kojim
zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
25. Mjere
zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima koje se provode?
26. Šta je
dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
27. Kojim aktom
su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih lica iz oblasti zaštitu od požara?
28. Kontakt
telefon profesionalne vatrogasne brigade Kantona Sarajevo?
29. Koje su
odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje propisanih mjera zaštitu od
požara?
30. Koji uslovi
u prostoriji se istovremeno moraju ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
31. Šta se
dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od tri uslova za nastanak požara?
32. Svojstva
kisonika su?
33. Podjela
materije sa aspekta opasnosti od nastanka požara?
34. Zapaljive
materije se prema agregatnom stanju dijele na?
35. Sredstva za
početno gašenje požara?
36. Najčešće
upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
37. Šta se
smije gasiti vodom?
38. Pjena se
upotrebljava za gašenje?
39. Osnovna
vizuelna razlika između ručnog aparata za gašenje požara početnog požara
aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
40. Šta je
hydrant i oznaka hidranta?
41. Gdje se u
uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za aktiviranje, kojima se obezbjeđuje
voda za gašenje požara?
42. Sa čim
moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
43. Uređaji za
dojavu požara mogu biti?
44. Na koji
način se aktivira ručni javljač požara?
45. Koje su
osnovne snage za obavljanje vatrogasne djelatnosti?
46. Dopunske
snage za vatrogastvo čine?
47. Koje su
mjere zapaljive?
48. U klasu “A”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
49. U klasu “B”
se svrstavaju požari kojih zapaljivih materija?
50. Na kojem
principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
51. Na koji
način se aktiviraju aparati sa ugljenmonoksidom?
52. Kojim
sredstvom za gašenje požara se najefikasnije gasi požar na električnim
instalacijama?
53. Gdje se
drže uređaji i oprema za gašenje požara?
54. Putevi
evakuacije se obilježavaju?
55. Kako se
postupa u slučaju požara u objektu?
56. Kako se
postupa u slučaju poplave?
Pozicija
br. 9. – Bravar/varilac
Literatura i oblast: Zakon
o zaštiti od požara i vatrogastvu FBiH („Službene novine Federacije BiH, br.
64/09), poznavanje tehnika varenja, sredstava i opreme za rad
1.
Varenje
je spajanje?
2.
Varenje
sa CO2 aparatom je?
3.
Kod
elektro-lučnog žljebljenja materijala koristimo elektrodu sa?
4.
Šavovi
za spajanje materijala su?
5.
Stranice
šavova za varenje pripremaju se pod uglom od?
6.
Gusani
odlivak je?
7.
Varenje
gusa vrši se?
8.
U
kojem režimu se vrši varenje gusa?
9.
Kod
MIG postupka za varenje kao zaštitni plin koristi se?
10.
Kod
TIG postupka za varenje kao zaštitni plin koristi se?
11.
Kod
elektro-lučnog varenja obloga je?
12.
Debljina
žice za varenje kod MIG postupka sa zaštitnim plinom je?
13.
Debljina
žice za varenje kod MIG postupka sa zaštitnim prahom je?
14.
Interni
industrijski plin koji se koristi kod MIG postupka za varenje je?
15.
Industrijski
plin koji se koristi kod autogenog procesa je?
16.
Sistem
boca autogenog aparata čine?
17.
Koji
se element koristi kod atletovanja materijala?
18.
koji
se element korisiti kod lemljenja materijala?
19.
Legura
aluminija koja se ne može variti je?
20.
Kod
kojeg postupka zavarivanja se koristi wolframova elektroda?
21.
Kako
se zovu elementi koji se stavljaju na boce radi regulisanja pritiska?
22.
Koliko
mora biti sigurnosnih ventila na autogenom kompletu?
23.
Koja
je vrsta obloga elektrode za varenje aluminija elektro-lučnim postupkom?
24.
Zaštitina
odjela za varioce su od sljedećih materijala?
25.
Zaštitna
sredstva za rad varioca su napravljena od sljedećih materijala?
26.
Kako
se zove godišnja provjera varioca?
27.
Koliko
ima standardnih pozicija za varenje?
28.
Kablovi
za zavarivanje kod elektro-lučnog varenja moraju biti?
29.
Kojim zakonom je regulisana zaštita od požara u FBIH?
30.
Mjere zaštitu od požara predviđene zakonskim propisima
koje se provode?
31.
Šta je dužno uraditi svako lice koje primjeti požar?
32.
Kojim aktom su utvrđene dužnosti i obaveze zaposlenih
lica iz oblasti zaštitu od požara?
33.
Kontakt telefon profesionalne vatrogasne brigade
Kantona Sarajevo?
34.
Koje su odgovornosti zaposlenog lica za neprovođenje
propisanih mjera zaštitu od požara?
35.
Koji uslovi u prostoriji se istovremeno moraju
ispuniti kako bi došlo do pojave gorenja?
36.
Šta se dešava sa požarom ukoliko se eliminiše jedan od
tri uslova za nastanak požara?
37.
Svojstva kisonika su?
38.
Podjela materije sa aspekta opasnosti od nastanka
požara?
39.
Zapaljive materije se prema agregatnom stanju dijele
na?
40.
Sredstva za početno gašenje požara?
41.
Najčešće upotrebljivano sredstvo za gašenje požara je?
42.
Šta se smije gasiti vodom?
43.
Pjena se upotrebljava za gašenje?
44.
Osnovna vizuelna razlika između ručnog aparata za
gašenje požara početnog požara aparata tipa “S” i aparata tipa “Co2”?
45.
Šta je hydrant i oznaka hidranta?
46.
Gdje se u uzgradama postavljaju hidranti sa opremom za
aktiviranje, kojima se obezbjeđuje voda
za gašenje požara?
47.
Sa čim moraju biti snadbjeveni hidrantski priključci?
48.
Uređaji za dojavu požara mogu biti?
49.
Na koji način se aktivira ručni javljač požara?
50.
Koje su osnovne snage za obavljanje vatrogasne
djelatnosti?
51.
Dopunske snage za vatrogastvo čine?
52.
Koje su mjere zapaljive?
53.
U klasu “A” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
54.
U klasu “B” se svrstavaju požari kojih zapaljivih
materija?
55.
Na kojem principu djeluju na požar aparati tipa “S”?
56.
Na koji način se aktiviraju aparati sa
ugljenmonoksidom?
57.
Kojim sredstvom za gašenje požara se najefikasnije
gasi požar na električnim instalacijama?
58.
Gdje se drže uređaji i oprema za gašenje požara?
59.
Putevi evakuacije se obilježavaju?
60.
Kako se postupa u slučaju požara u objektu?
61.
Kako se postupa u slučaju poplave?
Dodajte novi komentar