Hiljade građana uživalo u brojnim kulturno-zabavnim i edukativnim sadržajima u Centru “Safet Zajko” Posjetioci imali priliku probati najbolje okuse turske kuhinje, čuvenu baklavu iz Gaziantep

Hiljade građana uživalo u brojnim kulturno-zabavnim i edukativnim sadržajima u Centru “Safet Zajko” Posjetioci imali priliku probati najbolje okuse turske kuhinje, čuvenu baklavu iz Gaziantep

Hiljade posjetilaca Centra “Safet Zajko” uživalo je danas u mnogobrojnim kulturno-zabavnim i edukativnim sadržajima koji su za njih priređeni u okviru 9. Festivala dječije umjetnosti (FEDU) i manifestacije “Dani Turkiye u Općini Novi Grad Sarajevo.

U prekrasnom ambijentu najvećeg parka u gradu Sarajevu, veliki broj građana, posebno mališana, sunčanu subotu iskoristilo je za učešće u brojnim kreativnim i edukativnim radionicama, te mozgalicama. Kreirali su pidžama bajku, boravak u vrtu, uživali u programu animatora klovnova, face paintingu, modeliranju balona i drugim zanimljivostima.

Također, imali su priliku zabaviti se uz mali cirkus, kroz interaktivne radionice žongliranja i balansiranja, kao i uz vokalno-instrumentalno takmičenje. Aktivnosti su organizirane u okviru ovogodišnjeg Festivala dječije umjetnosti, koji se ove godine po prvi put održava u općini Novi Grad Sarajevo od 3 do 7. maja.

Počeli “Dani Turkiye u Općini Novi Grad Sarajevo”

Pored brojnih radionica u sklopu Dječijeg festivala, u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” danas je otvorena manifestacija “Dani Turkiye u Općini Novi Grad Sarajevo”, gdje je veliki broj djece, ali i odraslih imalo priliku da uživa u bogatom kulturno-umjetničkom programu i drugim zabavnim aktivnostima, koje se održavaju u organizaciji turskog Instituta “Yunus Emre” Sarajevo, a pod pokroviteljstvom Općine Novi Grad Sarajevo, Ministarstva za kulturu i turizam Republike Turkiye i Ambasade Republike Turkiye u Sarajevu.

Posjetioci, a posebno djeca, uživali su u igrama, slikanju, koncertima, raznim takmičenjima, ali i poznatim jelima i slasticama turske kuhinje koja su mogli besplatno probati.

Samed Pašalić, koordinator za kulturu i umjetnost pri Institutu” Yunus Emre” Sarajevo, kazao je da ove godine po prvi put u saradnji sa Općinom Novi Grad Sarajevo Institut organizuje Dane Turske u Novom Gradu, te da je ova manifestacija rezultat dobre saradnje Općine Novi Grad Sarajevo sa općinama iz Turske regije. Dodao je da se ovim putem posebno na tome zahvaljuje Općini, njenim službama, na čelu sa načelnikom Semirom Efendićem.

,,Za naše građane pripremili smo Dane Turske ovdje u Centru ”Safet Zajko” u Općini Novi Grad Sarajevo. Manifestacija će trajati od 6. do 10. maja sa mnoštvom aktivnosti koje smo pripremili. Mogu reći da su to aktivnosti koje će se odvijati u Centru ”Safet Zajko” 6. i 7. maja, gdje će najmlađi imati priliku da posjete ”Story walk”, to je priča koju je napisao Mevlana Idriz, poznati turski pisac dječijih priča i basni. Pored toga upriličena je promocija turske kulture. Posjetioci će imati priliku da probaju i najbolje okuse turske kuhinje. Također, pripremili smo sladoled iz poznatog grada Kahramanmaraša i baklave koje su došle iz grada Gaziantepa. Za najmlađe smo pripremili i ”Face painting”, koncert Latifa & Mravka Travka, kao i mnoštvo drugih aktivnosti. Projekcija animiranog filma Evlije Čelebije, njegovog putovanja bit će emitovan u multimedijalnoj sali Centra za kulturu ”Safet Zajko”. Kao kruna današnjeg i sutrašnjeg programa, bit će pušteni zmajevi na centralnom stadionu Centra ”Safet Zajko’, kazao je Pašalić, ističući da posjetioci imaju priliku da na ovakvim događajima nauče više o turskoj kulturi i bogatoj turskoj kuhinji, a cilj je da se ljudi druže i odmore.

Djevojčica Nadina Begić je uživala u mnogim aktivnostima za djecu. “Lijepo je i zabavno, ima za djecu dosta sadržaja”, kazala je ova djevojčica, napominjući da u Sarajevu treba biti više ovakvih i sličnih manifestacija za djecu. “Ovdje sam upoznala dosta djece, zabavno je baš, super je stvarno”, kaže Nadina.

Svi zainteresovani  će i sutra, 7. maja, moći posjetiti manifestaciju “Dani Turkiye” u Centru za edukaciju, sport i rekreaciju “Safet Zajko” od 12 do 19 sati.

U okviru ove manifestacije u kinu Općine Novi Grad od 7. do 10. maja bit će održana jubilarna 10. sedmica turskog filma. Posjetioci će moći pogledati brojne turske filmove. “Leptirov san”, “Akif” i “Pjesma našeg sela” samo su neki od filmova koji će biti prikazani. Projekcije za odrasle bit će emitovane od 19 sati, dok će se filmovi za djecu emitovati od 11 sati. Sve projekcije su besplatne, a ulaznice se mogu preuzeti u Općini Novi Grad Sarajevo i Institutu “Yunus Emre” Sarajevo.

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo