Sarajevo naredni grad domaćin Sportskih igara mladih

Sarajevo naredni grad domaćin Sportskih igara mladih

9. Sportske igre mladih su do sada obišle 20 bh. gradova, a takmičenja u glavnom gradu Bosne i Hercegovine se održavaju u Augustu. Djevojčice i dječaci će imati priliku da se takmiče u nogometu, rukometu, košarci, odbojci, odbojci na pijesku, stonom tenisu i šahu, a najbolji će predstavljati Sarajevo na Velikom finalnom takmičenju Igara, gdje će odmjeriti snage sa mališanima iz ostalih 38 bh. gradova.

 U Sportsko-rekreativno centru „Safet Zajko“, u srijedu, . održat će se takmičenja u malom nogometu, košarci i odbojci na pijesku. Dječaci i djevojčice mogu se takmičiti u svim sportskim disciplinama u kategoriji 2004. godište i mlađi, osim takmičenja u košarci koje se održava u kategoriji 2003. godište i mlađi te nogometnog takmičenja koje je se organizuje i u kategoriji 2008. godište i mlađi. Mališane pored takmičenja očekuje mnogo zabave i druženja te zabavno-edukativne radionice koje Igre sprovode u saradnji sa Specijalnim partnerom - Olimpijskim komitetom Bosne i Hercegovine na kojima najmlađi, kroz kvizove, uče o načelima olimpizma ali i sporta.

Sportske igre mladih i ove godine nastavljaju projekat „Fer igra za fer djetinjstvo“, koje se realizira u saradnji sa Košarkaškim savezom BiH, a uz finansijsku podršku USAID-a s ciljem učenja o toleranciji i fer pleju. Igre su u prethodnom periodu održane u Srebreniku, Tuzli i Banovićima, a najbolje ekipe iz ovih gradova ostvarile su plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu koje će se održati u augustu.

Takmičenja u Tuzli su otvorena Bingo Cup-om u igri između dvije vatre za najmlađe učesnike, a nastavljena su sjajnim odbojkaškim i rukometnim mečevima. ŽOK Smeč Lukavac, ovogodišnje pionirske prvakinje BiH, osvojile su Plazma Cup u Tuzli, dok su najbolje rukometne ekipe bile RK Sloboda Tuzla u muškoj, te RK Jedinstvo u ženskoj konkurenciji.

„Osvojile smo danas prvo mjesto na Podravka Cup-u, rukometno takmičenju u ženskoj konkurenciji i jedva čekamo finalno takmičenje Igara u Sarajevu“ istakla je Azra Jusić, kapiten ekipe RK Jedinstvo iz Tuzle.

Banovići su ove godine, prvi put domaćini Igara, a djevojčice i dječaci iz ovog grada takmičili su se u nogometu, košarci i odbojci. Sjajne košarkaške utakmice oduševile su publiku, a gostujuća ekipa „Labudovi“ iz Tuzle te „Lejkersice“ u ženskoj konkurenciji ostvarile su plasman na Veliko finalno takmičenje u Sarajevu.

„Pobijedile smo danas na Kinder+Sport Cup-u u košarci u ženskoj konkurenciji i sjajno smo se provele. Jedva čekamo takmičenja u Sarajevu i nadamo se dobrom plasmanu“ kazala je Leona Simić, kapiten ekipe „Lejkersice“.

Igre ove godine posebnu pažnju posvećuju animiranju što većeg broja djevojčica da se takmiče na Sportskim igrama mladih te da u sportu mogu biti jednako dobre kao dječaci, a ekipa „Salt City“ iz Tuzle koja se takmičila u okviru Coca-Cola Cup-a, nogometnog takmičenja u Banovićima te osvojila prvo mjesto to i pokazuje. Ekipe FK „Sloboda Tuzla“ i OFK „Gradina“ osvojile su nogometna takmičenja u Srebreniku te su i ove ekipe ostvarile plasman na Veliko finale Igara u Sarajevu.

„Pobijedili smo na Poli Cup-u, nogometnom takmičenju za kategoriju 2008. godište i mlađi u Srebreniku i radujemo se odlasku u Sarajevo“ istakao je Džanić Džan, kapiten ekipe OFK „Gradina“ iz Srebrenika.

Prijave za učešće na Sportskim igrama mladih otvorene su do dana održavanja Igara u određenom gradu, a svi zainteresovani se mogu prijaviti na www.igremladih.ba.

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo