Održan koncert duhovne muzike u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića

  • Održan koncert duhovne muzike u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića
  • IMG_3869
  • IMG_3870 (1)
  • IMG_3870
  • IMG_3892
  • IMG_3893

Sinoć je u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića održan muzičko edukativni koncert, pod nazivom „Govor duše“.

 Povodom predstojećeg mjeseca Ramazana, u prelijepom ambijentu Vile Hadžihalilovića, prisutni su imali priliku uživati u izvođenju ilahija i kasida u interpretaciji: Nejre Kovač (violina), Mirze Kovač (udaraljke) i Mehmeda Mehića (klavir).

 Na samom početku koncerta, obratio se etnomuzikolog mr. Mirza Kovač, naglasivši da „govor duše“, predstavljaju, upravo, svi prisutni koji su došli da uživaju u noći duhovne muzike i uveličaju ovu noć: "U dogovoru sa drugim voditeljima sekcija odlučili smo se da ovaj koncert poklonimo svoj djeci koja dolaze na sekcije, roditeljima, prijateljima i svima onima koji su večeras ovdje sa nama. Nakon dvije godine rada u Vili, ovo je naš poklon za sve vas", kazao je Mirza Kovač.

 U toku koncerta, u pauzama između određenih izvedbi, etnomuzikolog mr. Mirza Kovač, govorio je o historiji nastanka ilahija i kasida pa do njihove interpretacije danas. Mirza je inače zaposlen na Muzičkoj akademiji u Sarajevu na poziciji stručnog saradnika sa primarnim zadacima na digitalizaciji i reparaciji arhivske građe etnomuzikološkog arhiva, Instituta za muzikologiju Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu. 

Nejra Kovač, koja je bila zadužena za violinu, inače je redovan učesnik domaćih i internacionalnih seminara i simpozija gdje sarađuje sa najeminentnijim ličnostima iz svijeta violinizma. Za posebno zalaganje i rad sa djecom u Osnovnim muzičkim školama dobila je i nagrade od direktora koje je podržalo i odobrilo i Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo, sa zahvalnicom za uspješan i afirmativan rad sa djecom. Trenutno je zaposlena u U O.M.Š. „Mladen Pozajić“ Sarajevo.

 Mehmed Mehić, zadužen za klavir, od djetinjstva je bio član raznih udruženja, kao npr: Hor duhovne muzike Gazije Bužim, Hor ilahija i kasida Tesnim, Hor Pontanima, itd.. Neki od velikih angažmana kao soliste su na koncertima ilahija imao je u Londonu, Cambridge-u, Durhamu, Linzu, te mnogim drugim mjestima. Trenutno ima muzički studio u Sarajevu. 

 Već drugu godinu u Centru za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića, Nejra, Mirza i Mehmed angažovani su kao voditelji muzičkih radionica: violina, klavir i gitara.  Sve tri radionice ostvarile su veoma dobre rezultate koji su redovno prezentirani na završnim koncertnim priredbama Centra za kulturu Dobrinja – Vila Hadžihalilovića u sali Općine Novi Grad Sarajevo.

 Na kraju kocerta, prisutni su imali priliku čuti i nekoliko poznatih bosanskohercegovačkih sevdalinki, što je upotpunilo cjelokupni doživljaj.

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo