Najava Trećeg memorijalnog turnira „Ramiz Salčin“

Najava Trećeg memorijalnog turnira „Ramiz Salčin“

Fondacija Ramiz Salčin, SU Fair Play, Asocijacija za kulturu, obrazovanje i sport  – AKOS i Udruženje Svitanje ove godine organizuju treći po redu memorijalni turnir „Ramiz Salčin“. Turnir će biti organizovan od 31. augusta do 2. septembra 2018. godine u dvorani na Mojmilu, koja nosi ime po ovom heroju odbrane Sarajeva.

Ovo je tradicionalni turnir koji se organizuje u znak sjećanja na heroja odbrambeno-oslobodilačkog rata Ramiza Salčina, dobitnika najviših ratnih priznanja ” Zlatni ljiljan” i “Zlatni grb sa mačevima”.

Cilj ovog projekta jeste promicanje društvenih vrijednosti i podsjećanje na istaknute pripadnike Armije Republike Bosne i Hercegovine koje su dali svoje živote za odbranu naše domovine u periodu 1992.-1995. Pored toga, turnir ima za cilj ima rekreaciju, druženje, poticanje sportskog i takmičarskog duha kod mladih, zajedničkog rada na suzbijanju maloljetničke delikvencije i međuvršnjačkog nasilja, uspostavljanje novih kontakata među mladima, te unaprjeđenje kvaliteta života mladih razvijanjem zdravih stilova života, kvaliteta provođenja slobodnog vremena, omladinskog aktivizma i volonterskog rada, kao i potporu druženju omladine na zdravim osnovama na području Kantona Sarajevo.

Podsjećamo da su Sportsko udruženje Fair Play i Fondacija „Ramiz Salčin“ 2016. godine organizovali prvi, a godinu dana poslije i drugi Memorijalni turnir „Ramiz Salčin“. Na prethodnim turnirima koji su također bili organizovani  u Sportskoj Dvorani Ramiz Salčin na Mojmilu, učestvovalo je dvanaeest, odnosno šesnaest ekipa iz cijele BiH koje su dobile poziv za učešće. Značajno je napomenuti da su na prva dva turnira učestovale veoma snažne ekipe u kojima je igralo nekoliko futsal reprezentativaca Bosne i Hercegovine. Turnir je dvije godine za redom osvajala ekipa ZAMM mc.

S obzirom na veliko interesovanje ekipa koje su željele da učestvuju na Tuniru i da na taj način odaju počast heroima grada Sarajeva, predviđeno je da se broj ekipa učesnica Drugog Memorijalnog turnira Ramiz Salčin proširi na 24, čime bi Tunir dobio na masovnosti i na značaju. Želja organizatora je da Turnir preraste u tradicionalni i da u narednim godinama bude jedan od najvažnijih malonogometnih turnira na području Kantona Sarajevo.

S obzirom da Organizacijski odbor i ove godine želi da nastavi sa predstavljanjem bogatog sadržaja, podsjećamo da je prošle godine premijerno predstavljen dokumentarni film  o Ramizu Salčinu, ove godine biće postavljena i izložba o liku i djelu heroja Ramiza Salčina, a raspisan je i konkurs za najbolji literarni rad na temu „Ramiz Salčin je živ, samo vi to ne osjećate“.

Generalni sponzor memorijalnog turnira: “JP BH Pošta” d.o.o. Sarajevo

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo