Pitanja za javni oglas

Pozicija br. 1. – Konobar

Literatura i oblast: Zakon o ugostiteljstvu FBiH, Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, poznavanje osnova higijene, poznavanje normative toplih napitaka, osobine poslužnog osoblja i kultura rada, radna odjeća i oprema, komunikacija i ophođenje s gostima, priprema i posluživanje pića, poznavanje ugostiteljskih uređaja aparati, njegova namjena i održavanje čistoće inventara.

 

1.              Pojmu jelovnik dodijeli tačnu tvrdnju! (zaokruži tačan odgovor),

 

2.              Karakteristike pripremanja jela za stolom ispred gosta označi sa tačnom tvrdnjom: (zaokruži tačan odgovor),

 

3.              Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor),

 

4.              Hemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor),

 

5.              Jedan od uzroka postanka profesionalnih oboljenja u ugostiteljstvu je nepravilna organizacija rada. Tu ubrajamo: (zaokruži tačan odgovor),

 

6.              Masti ili lipidi mogu biti biljnog i životinjskog porijekla. (zaokruži tačan odgovor),

 

7.              Govedina se može čuvati na temp. 2 - 6 C do 14 dana bez posljedica kvarenja. (zaokruži tačan odgovor),

 

8.              . Kofein nadražuje živce, a čisti kofein je otrov……… (zaokruži tačan odgovor),

 

9.              Pretjerano pijenje čaja škodi ……………(zaokruži tačan odgovor),

 

10.Za dodatak kafi ili čaju može poslužiti mlijeko…………(zaokruži tačan odgovor),

 

11.  Na bocama mineralne vode mora biti kvantitativna i kvalitativna analiza vode…………(zaokruži tačan odgovor),

 

12. Sokovi od povrća su ­­….......... (zaokruži tačan odgovor),

 

13. Jako je dobro konzumirati hranu s puno …………….. (zaokruži tačan odgovor),

 

14. Prehrana fizičkih radnika zahtijeva veći unos …………... (zaokruži tačan odgovor),

 

15. Ugostiteljski radnik koji prikuplja upotrebljeni pribor treba prije prelaska na druge poslove   posluživanja oprati ruke pod tekućom vodom i sapunom. (zaokruži tačan odgovor),

 

16. Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose dodirom preko pribora za jelo ako ih je upotrijebila zaražena osoba. (zaokruži tačan odgovor),

 

17. Veganska prehrana isključuje upotrebu bilo kakve hrane biljnog podrijekla………..(zaokruži tačan odgovor),

 

18. Vegetarijanska prehrana isključuje upotrebu mesa……………..(zaokruži tačan odgovor),

 

19. Hrana se može onečistiti salmonelom zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj pripremi i posluživanju………….. (zaokruži tačan odgovor),

 

20. Konobar u džepu uvijek mora imati………………... (zaokruži tačan odgovor),

 

21. U klasičnom načinu posluživanja, gosti se sami poslužuju s integralnog stola….(zaokruži tačan odgovor),

 

22. Pri posluživanju pića dame imaju prednost odabira i usluživanja……(zaokruži tačan odgovor),

 

23. Restoran može imati posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju, kao npr.jelovnik za djecu, starije osobe, sportaše i sl. (zaokruži tačan odgovor),

 

24. Jela pečena na žaru treba odmah poslužiti…………... (zaokruži tačan odgovor),

 

25.  U dijetalnoj prehrani izbjegavaju se: (zaokruži tačan odgovor),

 

26. Voćne salate mogu se poslužiti u kombinaciji sa:  (zaokruži tačan odgovor),

 

27.  U ljetnim mjesecima treba u menu-u nuditi jela od svježeg povrća i voća….(zaokruži tačan odgovor),

 

28. Integralni sistem nuđenja jela odnosi se na obvezu gosta da pojede što mu se donese. (zaokruži tačan odgovor),

 

29. Namirnice iste vrste treba ponavljati u menu-u radi racionalizacije troškova. (zaokruži tačan odgovor),

 

30. Gljive za upotrebu u ugostiteljstvu najčešće su : (zaokruži tačan odgovor),

 

31. Koje od navedenih zaraznih bolesti se prenose kapljičnim putem? (zaokruži tačan odgovor),

 

32. Primjeni voća u ugostiteljstvu možemo dodijeliti tačnu tvrdnju. (zaokruži tačan odgovor),

 

33. Prilikom sastavljanja jelovnika treba voditi brigu o sljedećem: (zaokruži tačan odgovor),

 

34. Namirnice bogate bjelančevinama su: (zaokruži tačan odgovor),

 

35. Za dekoraciju hladnih predjela koriste se sljedeće dvije dekoracije: (zaokruži tačan odgovor),

 

36. Karakteristike gotovih jela, označite tačnu tvrdnju: (zaokruži tačan odgovor),

 

37. Za pečenje mesa u rerni …karaketristična je  tvrdnja: (zaokruži tačan odgovor),

 

38.  Finfer- bola je: (zaokruži tačan odgovor),

 

39.  Kada služimo predjelo (supu/juhu), gost se uslužuje: (zaokruži tačan odgovor),

 

40.  Karafingla je: (zaokruži tačan odgovor),

 

41.  Chateaubriand nazivamo dvostruki biftek, jer se prigotavlja za 2 osobe. (zaokruži tačan odgovor),

 

42. . Biftek je komad mesa goveđe pisanice, debljine 3-4 cm, težine 180 grama. (zaokruži tačan odgovor),

 

43. Rostbif je meso goveđeg hrpta (dio mesa sa leđa), koje se priprema s kostima, težine 400 gr. (zaokruži tačan odgovor),

44. . Na ražnju se prigotavljaju ribe, rakovi, kotleti i ražnjići. (zaokruži tačan odgovor),

 

45. Konobar je dužan da: (zaokruži tačan odgovor),

 

46. Tatar biftek se priprema u kuhinji. (zaokruži tačan odgovor),

 

47. Flambiranje određenog jela je …………. (zaokruži tačan odgovor),

 

48. Da li se pod nazivom degustiranje podrazumijeva: (zaokruži tačan odgovor),

 

49. Pod pojmom štopciger podrazumijeva se: (zaokruži tačan odgovor),

 

50. Gang je: (zaokruži tačan odgovor),

 

51.  HACCAP je: (zaokruži tačan odgovor),

 

52. Happy hour je: (zaokruži tačan odgovor),

 

53.  Higijenski minimum je: (zaokruži tačan odgovor),

 

54.  Inventura je: (zaokruži tačan odgovor),

 

55.  KALO  je: (zaokruži tačan odgovor),

 

56. Knjiga žalbi je: (zaokruži tačan odgovor),

 

57. Lager- lista je: (zaokruži tačan odgovor),

 

58. Prostor za pušenje je: (zaokruži tačan odgovor),

 

59. VIP gosti je naziv za: (zaokruži tačan odgovor),

 

60. Online marketing je oglašavanje usluga i proizvoda putem interneta. (zaokruži tačan odgovor),

 

61. Crna lista namirnica je …………... (zaokruži tačan odgovor),

 

62. Sanitarna knjižica nije neophodan dokument svakog ugostiteljskog radnika. (zaokruži tačan odgovor),

 

63. Fiskalni program POS blagajna/kasa je………..(zaokruži tačan odgovor),

 

64. Ugostiteljstvo je privredna i uslužna djelatnost….(zaokruži tačan odgovor),

 

65. Ugostiteljske objekte možemo podijeliti na: (zaokruži tačan odgovor).

66. Ugostiteljstvo je u mnogim zemljama usko vezano sa turizmom, ali ne predstavlja važan izvor prihoda…….(zaokruži tačan odgovor),

 

67. Jedna od higijenskih mjera za suzbijanje i prevenciju zaraznih bolesti je ………..(zaokruži tačan odgovor),

 

68.Ugostiteljsko osoblje može doći u kontakt s tuberkulozom i drugim zaraznim bolestima koje se prenose …………………………………..(zaokruži tačan odgovor),

 

69.Hrana se može onečistiti salmonelama zbog nemarnosti i nehigijene osoblja koje sudjeluje u njezinoj pripremi i posluživanju. (zaokruži tačan odgovor),

 

70.Vegetarijanska prehrana isključuje uporabu ……………..……………. (zaokruži tačan odgovor),

 

71. Radna odjeća konobara mora biti: ……………..……………. (zaokruži tačan odgovor),

 

72.Stolnjak koji pravilno prekriva stol veličine 80x80cm mora biti dimenzija: ... (zaokruži tačan odgovor),

 

73.Pribor za jelo dijeli se na: ……………..……………. (zaokruži tačan odgovor),

 

74.Stolno rublje mijenja se……………..……………. (zaokruži tačan odgovor),

 

75.Ugostitelji ne moraju izdavati račune za pružene usluge…..……………. (zaokruži tačan odgovor),

 

76.Restoran može imati posebne vrste jelovnika namijenjene skupinama gostiju (zaokruži tačan odgovor),

 

77. Zimi se poslužuju lakša, a ljeti teža jela………………………………(zaokruži tačan odgovor),

 

78.Dnevna karta sadrži jela karakteristična za određeno godišnje doba…..(zaokruži tačan odgovor),

 

79. Dva ili više jela iste boje mogu biti u istom slijedu menu-a………… (zaokruži tačan odgovor),

 

80. Postava za špagete sastoji se od: (zaokruži tačan odgovor),

 

81.Hladna predjela poslužuju se: (zaokruži tačan odgovor),

 

82.Dižestivi su pića koja se piju: (zaokruži tačan odgovor),

 

83.Aperitivi su pića koja se piju: (zaokruži tačan odgovor),

 

84.Kapučino je: (zaokruži tačan odgovor),

 

85.Normativ za espresso kavu je: (zaokruži tačan odgovor),

 

86.Bečka kava (Wiener eiskaffe) priprema se: (zaokruži tačan odgovor),

 

87.Apetisani su: (zaokruži tačan odgovor),

 

88.Čuvanje namirnica, hrane i pića je postupak kojim se trebaju održavati njihova prirodna svojstva, što veća hranjiva vrijednost, te sprijećiti kvarenje i zagađivanje: (zaokruži tačan odgovor),

 

89.Organoleptičko ispitivanje namirnica hrane i pića provodi se: (zaokruži tačan odgovor),

 

90.Kemijska sredstva za deratizaciju jednim imenom zovemo: (zaokruži tačan odgovor),

 

91.Dodirom /preko ruku/ prenose se: (zaokruži tačan odgovor),

 

92.Ruke imaju veliko higijensko značenje posebno u ugostiteljstvu, jer preko ruku možemo prenijeti: (zaokruži tačan odgovor),

 

93.Vodeći računa o zaštiti okoliša, najbolji način zbrinjavanja otpada je: (zaokruži tačan odgovor),

 

94. Jedna od higijenskih mjera za suzbijanje i prevenciju zaraznih bolesti je dezinsekcija. To je postupak za uništavanje: (zaokruži tačan odgovor).

Dijeli :

Dodajte novi komentar

 Vaš komentar je uspješno poslan. Hvala vam!   Osvježi
Greška: Molimo pokušajte ponovo

Obrazac za narudžbu

 Vaša narudžba je uspješno poslana. Kontaktirati ćemo vas što prije.
Greška: Molimo pokušajte ponovo